Na Hroščkovem festivalu odprli novo pravljično-doživljajsko pot “Pravljični Šumberk”

Letošnji Hroščkov festival, ki je v soboto, 14. septembra 2019, Češminov park napolnil z otroškim vrvežem, je bil nekaj posebnega, saj so prav na ta dan odprli novo pravljično-doživljajsko pot “Pravljični Šumberk”, na katero so se v spremstvu vodičem tekom dneva podali številni obiskovalci festivala. Po Poti pastirskih škratov na Krvavcu, Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu in Poti močvirskih škratov na Mali plac, je Pravljični Šumberk že četrta pot Pravljično-doživljajske transverzale po Slovenji, ki jo je v sodelovanju s Službo za turizem Občine Domžale v domžalskem mestnem gozdu odprl zavod Škrateljc.

Hroščkov festival se je začel s plesom in mimohodom maskot, nadaljeval pa z glasbeno pravljico »Izgubljeni slamnik«, ki je obiskovalce povabila na voden ogled po čisto novi pravljično–doživljajski poti “Pravljični Šumberk”. Otroci so se nato lahko v spremstvu staršev in v družbi izkušenih in zabavnih vodnikov podali ob Kamniški Bistrici na Šumberk, kjer ima svoj brlog lisička.

Na pomembni misijo so lisički pomagali najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, sila pomembna reč. Pri tem so spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki je otroke vodil po poti. Vse obiskovalce, ki so se podali po novi pravljično-doživljajski poti je na Šumberku čakalo kar nekaj prijetnih presenečenj, tematske delavnice in spoznavanje gozda. V družbi jamarjev Društva za raziskovanje jam Simon Robič so si lahko ogledali tudi Brezno in Dolgo jamo na Šumberku.

Vse zbrane sta ob odprtju nove pravljično-doživljajske poti “Pravljični Šumberk” skupaj z Urošem Grilcem in Nino Peče Grilc iz zavoda Škrateljc pozdravili podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in Mira Bečan, vodja Službe za turizem Občine Domžale. V svojih nagovorih so obiskovalcem bolj podrobno predstavili novo domžalsko pravljično-doživljajsko pot ter tudi novo brošuro “Pravljični Šumberk”, v kateri je strukturiran obisk poti, obiskovalci pa so jo na Hroščkovem festivalu prejeli brezplačno, za kar je poskrbela Občina Domžale. Pravljično–doživljajske poti “Pravljični Šumberk” se začne v Kavarni Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer otroci dobijo knjižico Pravljični Šumberk. Od tam se pot nadaljuje ob Kamniški Bistrici do Šumberka in seveda po Šumberku, od tam pa se vrne nazaj na izhodišče.

V Češminovem parku so se na Hroščkovem festivalu predstavile članice Kotalkarskega kluba, otroci iz Vrtca Dominik Savio Domžale, Otroška folklorna skupina Domžale, Ruska šola baleta, plesalci iz Plesnega studia Impulz in iz Plesne šole Miki, mažoretke Moravške lilije, z vratolomnimi akrobacijami so navdušile punce iz navijaške skupine Sovice in »Leaderske«. Sledila je zabava z velikanskimi milnimi mehurčki, otroška gledališka predstava »Petjin kolesarski izlet«, zabava s škratkom prijateljčkom in še veliko zanimivega.

Dogajalo pa se ni samo na glavnem odru, ampak po vsem Češminovem parku, saj je bila za ta namen postavljena čisto prava indijanska vas. Potekale so številne Hroščkove ustvarjalne delavnice, za kar so poskrbela številna domžalska društva in organizacije. Obiskovalci so si lahko ogledali Hroščkovo gasilsko in policijsko enoto, Hroščkovo ambulanto, Hroščkov živalski vrt, svojim najdražjim so lahko napisali razglednico, gradili so nebotičnik, se igrali arheologe, sodelovali v slikarski delavnici …

Javno komunalno podjetje Prodnik je v sodelovanju z družbo Zeos obiskovalce ozavestil o pravilnem ravnanju z e-odpadki z zanimivim prikazom v e-transformerju. Gre za multimedijski tovornjak, ki ima na strehi sončno elektrarno ter na izviren in zanimiv način predstavlja ločevanje in ponovno uporabo e-odpadkov. V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov ter raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni tako, da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. E-transformer je multimedijsko vozilo z zabavno-poučno učilnico o starih aparatih v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki in sloganom E-cikliraj.

Več o novi pravljično-doživljajski poti si lahko preberete na povezavi tukaj. Bomo pa o “Pravljičnem Šumberku” v prihodnjih dneh na našem portalu pripravili posebno reportažo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi