Odklopi se! – knjižica z idejami za prosti čas in kulinarične podvige

Center za mlade Domžale je skupaj s skupino mladih v juliju organiziral mladinsko izmenjavo Odklopi se! V okviru projekta so skupine mladih iz 4 držav pripravile različne delavnice in aktivnosti na temo digitalne pismenosti in kritičnega samopremisleka o lastni uporabi tehnologije in medijev v vsakdanjem življenju. V okviru projekta so mladi pripravili knjižico, kamor so zbrali ideje za aktivno preživljanje prostega časa in recepte iz medkulturnih večerov. Knjižica je sedaj na voljo, da jo prelistate! Najdete jo na spletni strani Centra za mlade Domžale, TUKAJ.

Na mladinski izmenjavi Odklopi se! je sodelovalo 25 mladih iz Slovenije, Španije, Grčije in Francije. Vse skupaj se je začelo že konec leta 2019, ko se je skupina mladih Domžalčanov ob podpori Centra za mlade Domžale lotila priprave in razvoja ideje projekta. Skupaj so pripravili in oddali prijavo ter držali pesti do objave rezultatov. Po odobritvi projekta in sredstev so se lotili priprav, ki pa so se zaradi situacije z epidemijo koronavirusa podaljšale vse v leto 2021. Mladi so pripravili program izmenjave, svoj del pa so prispevali tudi udeleženci iz tujine. Tako se je priprava in izvedba delavnic razporedila med različne skupine, s čimer se je oblikoval raznolik in pester program. Izmenjava se je na koncu odvila med 19. in 25. julijem 2021, v Domžalah.

Vas zanima zakaj naslov Odklopi se!? Mladi prepoznavajo, da je tema digitalne in medijske pismenosti aktualna tema, o kateri bi se morali več pogovarjati – predvsem mladi z mladimi. Mladi so z mladinsko izmenjavo želeli spodbuditi kritičen premislek in refleksijo o lastni uporabi tehnologije v vsakdanjem življenju, vplivu medijev in informacij na njihovo samopodobo in kako lahko omrežja uokvirijo naš pogled na svet. Ideja je bila, da mladi razmišljajo kako lahko preživljajo svoj prosti čas, ki ne temelji samo na uporabi mobilnih naprav, socialnih omrežij in drugih oblik tehnologije in v kolikšni meri je to danes sploh možno. V okviru raziskovanja alternativnih načinov preživljanja prostega časa, je potekal tudi izziv Dan brez telefona. To je bil prav poseben dan, v okviru katerega so vsi udeleženci odložili svoje telefone in pripravili tržnico alternativnih načinov preživljanja prostega časa. Skozi dan so se odvijale različne aktivnosti in delavnice. Nekateri so vodili delavnice, drugi pa so bili njihovi udeleženci, s čimer so se mladi preizkusili v različnih vlogah, kot izvajalci in kot udeleženci delavnic. Ustvarjali so, plesali, se učili samoobrambe, meditirali, pilili nogometne trike in spoznavali nove družabne igre. Izdelali so izdelke iz skrčljive plastike, ustvarjali lovilce sanj in izdelali origamije. Prav tako so si vzeli čas za kuharsko delavnico, na kateri so pekli mafine, ki so bili idealen posladek v času malice. Vse to so zbrali v obliki knjižice, ki jo lahko najdete na spletni strani Centra za mlade Domžale in portalu Domžale za mlade. V knjižico so vključili tudi recepte iz njihovih skupnih medkulturnih kulinaričnih večerov, kjer boste našli pravo grško solato, francoske palačinke, špansko tortiljo in ne nazadnje tudi recept za žgance. Lahko vam namignemo, da to niso vsi recepti, saj so bili kulinarični večeri bogato obloženi.

Ena od udeleženk se je na koncu dneva brez telefona odločila celo, da bo z izzivom nadaljevala do konca izmenjave, kar ji je tudi uspelo. Presenečena je bila kako je imel izziv dober vpliv na njo, saj se je v tem času lahko posvetila drugim stvarem, bila bolj pozorna na dogajanje okoli sebe, si vzela čas z meditacijo … Izginil je občutek, da nenehno nekaj zamuja in da je v naglici, hkrati pa je tudi videla kako bolj pomembni so konkretni in realni stiki z ljudmi, ki so okoli tebe, in ne tisti, ki jih ves čas iščemo na spletu.

Na koncu so mladi ugotovili, da smo danes tako tesno prepleteni s pametnimi napravami in spletom, da se težko poponoma ločimo od njih. Na primer že sama knjižica se nahaja v digitalni obliki. Moderna tehnološko informacijska doba ima tudi pozitivno plat, pomembno pri tem pa je, da mi uporabljamo socialna omrežja in tehnologijo in ne oni nas in da si vzamemo čas za kritičen samopremislek o lastni vpetosti, morda celo odvisnosti, od digitalne tehnologije in socialnih omrežij. Namige in ideje kaj vse lahko počnete brez pametnih naprav oz. z njihovo omejeno uporabo, si lahko ogledate v knjižici.

Mladinske izmenjave so namenjene mladim starim med 13 in 30 let, ki prihajajo iz različnih držav in skupaj raziskujejo teme in delijo znanja s področij, ki jih družijo. Projekt je potekal v okviru programa Erasmus plus: Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji izvaja nacionalna agencija Movit.

Namige in ideje kaj vse lahko počnete brez pametnih naprav oz. z njihovo omejeno uporabo, si lahko ogledate TUKAJ.

Center za mlade Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi