Center za mlade Domžale in društvo ASPI predstavila projekt »Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu« na dogodku za predstavnike občin Europe Goes Local

Center za mlade Domžale in Društvo ASPI sta 12. maja 2022 na dogodku za občinske uslužbence iz Slovenije, ki je potekal v okviru projekta Europe Goes Local v hotelu MONS v Ljubljani, predstavila mednarodna usposabljanja mladinskih delavcev »Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu«, ki jih skupaj soustvarjata od leta 2019 dalje.

Tovrstni projekti prispevajo k povezovanju organizacij v lokalni skupnosti, izmenjavi znanj, hkrati pa pripomorejo h kakovostnejšim in bolj usklajenim pristopom pri delu z mladimi. S sodelovanjem organizacij se med seboj spoznavajo ciljne skupine in mladi, vključeni v organizacije, kar zmanjšuje predsodke, krepi prijateljstva, povezanost, razumevanje in solidarnost.

Da bi znanja, pridobljena na usposabljanjih ostala trajna, so bila razvita uporabna orodja: priročnik z delavnicami za mlade z avtizmom, ki je nastal ob zaključku prvega usposabljanja ter serija video posnetkov, ki prikazujejo, kako lahko izdelamo pripomočke za lažje soočanje s senzornimi ovirami, ki so rezultat drugega usposabljanja. Letošnje usposabljanje bo namenjeno temi odnosov in socialnih interakcij, s čimer bodo konkretno naslovljene tudi potrebe mladih na splošno, še posebej v obdobju po koroni, ki je z omejevanjem stikov postavila kar nekaj ovir mladim pri razvoju (kakovostnih) medsebojnih odnosov.

Usposabljanja mladinskih delavcev potekajo s podporo programa Erasmus+ in vključujejo sodelujoče organizacije iz različnih evropskih držav. Predstavniki Movita so poudarili, da ukrep mobilnosti mladinskih delavcev zagotovo predstavlja tudi zanimivo priložnost za občine, krepitev kompetenc in povezovanje z mladinskim sektorjem.

Dogodek je organiziral Movit, nacionalna agencija evropskih programov na področju mladine Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.

Center za mlade Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi