Medgeneracijska druženja v Radomljah: Šola zdravja – Vrtec Kekec Radomlje

Mlada generacija je polna življenja, zvedavo radovedna, pred sabo pa ima še vse življenjske možnosti. Na drugi strani pa imamo starejšo generacijo, katere možnosti so z leti vse bolj omejene. Ravno zaradi tega kontrasta pa je tesen stik obeh generacij tako zelo pomemben. Starejši ob otrocih doživljajo razsežnosti in radosti življenja, hkrati pa živijo bolj polno in aktivno. Medgeneracijska povezovanja imajo pozitiven učinek tako za otroke, kot tudi za starejše.

V vrtcu Kekec v Radomljah se že vrsto let trudimo za aktivno vez med starejšo in mlajšo generacijo. Vsako leto v vrtec povabimo dedke in babice, da se nam dopoldne pridružijo pri naših dejavnostih. Zelo smo bili veseli povabila na jutranje razgibavanje društva Šola zdravja, ki aktivno deluje v Radomljah. Člani Šole zdravja so si svoj prostor naredili ob Kamniški Bistrici, ki je posebno lepo okolje za jutranje zbujanje in aktivnosti.

Otroke smo seznanili z dejavnostmi društva. Osnovna aktivnost društva je jutranja telovadba na prostem v vseh letnih časih. Tudi otroci v vrtcu vsak dan telovadijo. V hladnejših mesecih v vrtcu, ko pa se ogreje, pa tudi na prostem. Za razgibavanje smo se primerno oblekli in obuli. Ob reki so nas že čakali »telovadci« v oranžnih majicah. Telovadbo je vodila usposobljena prostovoljka. Najprej smo se ogreli, nato pa izvajali različne vaje. Telovadba ni bila zahtevna. Vaje so bile preproste, primerne za vsakogar, otroci pa so aktivno sodelovali. Naša srečanja smo vedno zaključili s himno, ki so nam jo zapeli: »V Radomljah na sončni jasi, kjer se vsak dan zberemo…«. Vsi zaposleni v vrtcu in otroci ugotavljamo, da so člani društva Šola zdravja v Radomljah srčni ljudje z veliko dobre volje in pozitivne energije.

Otroke smo v vrtcu vprašali zakaj smo se družili s starejšimi in z njimi telovadili.

BENO: »Ker oni znajo dobro telovaditi in nas lahko še kaj naučijo.«
JULIJA: »Da se raztegnemo in pogovarjamo.«
AJDA: »Ker je to dobro za zdravje.«
JANEZ: »Ker radi vidijo nas iz vrtca in potem lažje telovadijo.«
TJAŠA: »Všeč mi je, ker na koncu zapojejo pesmico.«

Tak odnos, ki ga gradimo skupaj otroci in starejši, omogoča, da se vsi skupaj počutimo varno, sprejeto in zaželeno. Nudi nam možnosti, da se oboji naučimo novih veščin in nam daje energijo.

Vse to bomo negovali, obnavljali in nadgrajevali tudi v prihodnje.

Avtor: Vzg. Andreja Bigec, Vrtec Kekec Radomlje
Tagi