Eko dejavnosti v Vrtcu Urša

Čista, neokrnjena narava, zdrava, kvalitetna hrana, pitna voda, splošno zdravje, je želja vseh nas. V Vrtcu Urša se vsi zaposleni zavedamo, da moramo tovrstno odgovornost otrokom predstavljati že od malega. Zato v okviru našega prioritetnega cilja s področja eko vzgoje, skozi vse leto v našem vrtcu potekajo različne eko dejavnosti.

V mesecu aprilu pa področju eko vzgoje namenjamo še prav posebno pozornost. V vseh starostnih skupinah, so glede na zmožnost otrok in postopnost, strokovni delavci otrokom predstavljali dejavnosti s pomočjo katerih so otrokom približali naravo in skrb za naravo, jih seznanjali, kako naj bi skrbeli za svoje zdravje in jih na splošno seznanjali z dejstvi, da sami lahko s svojim odgovornim ravnanjem pomagajo, naravo ohraniti v vsej svoji lepoti. Po skupinah so otroci prepevali pesmi, prebirali slikanice z eko tematiko, ločevali odpadke, si ogledovali ekološke otoke, izdelovali plakate, različne izdelke iz odpadnega materiala, sadili in sejali različne rastline na naših zeliščnih, zelenjavnih in dvignjenih vrtovih, skrbeli za zdravo prehranjevanje z izdelovanjem raznih sadno zelenjavnih nabodal, napitkov, hodili na krajše in daljše sprehode, izvajali različne gibalne dejavnosti, raziskovali travnike, gozd.

Že tradicionalno smo sodelovali tudi z Javnim komunalnim podjetjem Prodnik. Tudi to leto so otrokom po vseh naših enotah omogočili ogled odvoza različnih odpadkov. Celotno dogajanje je spremljal tudi Grini, njihova maskota, ki je skrbel, da je odvoz odpadkov potekal v skladu s pravili ločevanja. Odvoz odpadkov so zaposleni popestrili tudi s prikazom pranja zabojnikov. Druženje z Grinijem se je nadaljevalo še po skupinah, kjer je gospa Tadeja Jenčič, za otroke pripravila eko delavnice, v okviru katerih so z otroki v starostnih skupinah 4-5 in 5-6 letnih otrok diskutirali o grinastičnih zapovedih za lepše okolje. Svoje pridobljeno znanje so otroci preverili preko eko kviza. Po končanem kvizu, so vsi skupaj so ugotovili, da otroci zelo dobro poznajo dejstva, kako skrbeti za naše okolje, Griniju pa so tudi obljubili, da bodo po svojih močeh pomagali pri skrbi za lepše okolje. Grini je otrokom razdelil še darilca, katera bodo otroke spominjala na prijetno in poučno skupno druženje.

Eko dejavnosti v mesecu aprilu, smo z otroki zaključili s čistilno akcijo. Otroci so po svojih zmožnostih pomagali urediti svoje igralnice, garderobe, atrije, igrišča. Kuharji našega vrtca, pa so jih na ta dan presenetili s slavnostnim kosilom.

Nuška Rožič, pomočnica ravnateljice Vrtca Urša

Komentarji uporabnikov
Tagi