Domžale gostijo najbolj zahtevno taborniško orientacijsko tekmovanje – ROT 2018

Češminov park v Domžalah se je danes popoldan spremenil v pravi taborniški tabor, saj se je začelo tridnevno Republiško orientacijsko tekmovanje ROT 2018, ki ga s podporo Zveze tabornikov Slovenije, letos po dolgih dvanajstih letih v Domžalah, ponovno organizira Društvo tabornikov Rod skalnih taborov Domžale. Gre za najbolj zahtevno orientacijsko taborniško tekmovanje, saj udeleženci tekmujejo v različnih dejavnostih, povezanih s taborniškim programom in življenjem v naravi.

Republiško orientacijsko tekmovanje – ROT 2018 je stacionirano v Češminovem parku, kjer je že potekal uvodni zbor, ob zaključku v nedeljo, 30. septembra 2018, pa še slavnostna podelitev nagrad najboljšim. Ekipe bodo prvo noč preživele v šotorih, postavljenih v parku, drugo noč pa v bivaku (šotor iz dveh šotorskih kril).

Po besedah Alje Tekavc Uršič iz Roda skalnih taborov Domžale, na tekmovanju sodeluje 34 ekip z okrog 200 tekmovalci. Ker gre za velik organizacijski zalogaj, za samo organizacijo skrbi okrog 80 sodelujočih domačih tabornikov. Udeleženci se bodo preizkusili v svojih kartografskih spretnostih, prvi pomoči, signalizaciji, preživetju v naravi, kuhanju golaža in mnogih drugih taborniških veščinah. Orientacijska proga pa bo potekala po okoliških gozdovih.

V uvodu orientacijskega tekmovanja so vse prisotne pozdravili tudi župan Toni Dragar, ki je vsem skupaj izrekel dobrodošlico, uspešno tekmovanje ter da bi se v Domžalah počutili kar se da prijetno in doživeli kaj lepega. Zbrane sta pozdravila tudi načelnica Zveze tabornikov Slovenije Eva Bolha in Starešina Zveze tabornikov Slovenije Jernej Stritih, ki je povedal, da je ROT najtežje taborniško orientacijsko tekmovanje. Vsem, ki sodelujejo kot tekmovalci je čestital za pogum, saj ve, da to pomeni, da so se pri tabornikih veliko naučili in da dovolj zaupajo vase, da gredo v ta podvig. Zahvalil se je tudi Rodu Skalnih taborov Domžale za organizacijo tega tekmovanja ter vsem posameznikom za pomoč in trud pri organizaciji. Vsem je zaželel veliko uspeha in čim manj žuljev in utrujenosti. Starešina Rodu Skalnih taborov Domžale Zala Hribar pa je prisotnim predstavila tabor ter program, ki bo spremljal tekmovanje.

Republiško orientacijsko tekmovanje je tridnevno državno orientacijsko tekmovanje, na katerem udeleženci tekmujejo v različnih dejavnostih, povezanih s taborniškim programom in življenjem v naravi. To so zahtevnejša orientacija in topografski izdelki (skica terena, koraki, skica prehojene poti, profil terena), prehod in skica minskega polja, opis prehojene poti, prihod pod kotom, testi (topo test, prve pomoči, tematski test) nočna in dnevna signalizacija s pomočjo Morsejeve in Winklerjeve abecede (semaforja), postavljanje bivaka in prenočevanje v njem, postavljanje pionirskega objekta in kuhanje golaža.Tekmovanje poleg preverjanja znanja pomeni tudi dokaz vzdržljivosti in motiviranosti udeležencev. Upravičeno velja za najtežje taborniško orientacijsko tekmovanje.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi