Bliža se Dan ZA mlade – Domžale ZA mlade – mladi ZA mlade

V Domžalah se bo v petek, 25. maja 2018, zgodil pravi praznik za mlade. V Češminovem parku bo med 18. in 24. uro potekala prireditev Dan za mlade, na kateri bo prišel na svoj račun prav vsak, saj se bo dogajalo na polno. Prireditev kjer ne bo manjkalo žive glasbe, zabave, aktivnosti in še in še … bo obarvana dobrodelno, obenem pa bodo obeležili tudi 20-letnico delovanja Centra za Mlade Domžale in prvega leta delovanja Turistično informacijskega centra – TIC Domžale.

Dan za mlade je organiziran kot del uresničevanja Strategije za mlade v občini Domžale 2018-2023, ki je potrditev dobila na zadnji seji Občinskega sveta Občine Domžale. Občina Domžale je v zadnjih letih izpostavila problematiko mladih in župan Toni Dragar je s pričetkom novega mandata leta 2014 ustanovil Komisijo za mladinska vprašanja, ki jo vodi podžupanja mag. Renata Kosec. Izvedena je bila obširna anketa med mladimi Domžalčani (15 – 30 let) z glavnim vprašanjem »Kaj mladi, potrebujejo, pogrešajo in iščejo v Domžalah?«. Na podlagi rezultatov je bila oblikovana Strategija za mlade v občini Domžale, ki bo javnosti predstavljena na Dnevu za mlade, 25. maja 2018, v Češminovem parku. Praznovanje sovpada z 20-letnico delovanja javnega zavoda Center za mlade in praznovanjem prvega leta TIC Domžale. Dogodek bo povezoval Trkaj – Rok Terkaj, ki je tudi slovenski kulturni ambasador. Slogan dogodka je »mladi ZA mlade«. Dan za mlade bo obiskal tudi tovornjaček slastnih dobrot FerFud.

mladi ZA mlade: #DOBRODELNOST

Januarja 2017 se je Matic skupaj s prijatelji odpravil v Ljubljano, ko so v bližini krožišča Tomačevo naleteli na vozilo, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči. Želeli so pomagati udeležencem in odstraniti karambolirano vozilo s cestišča. Matic je skupaj z bratom želel zavarovati ustavljeni avtomobil s trikotnikom, ravno takrat pa je v njiju z veliko hitrostjo trčilo drugo vozilo in Matičevo nogo poškodovalo do te mere, da se je ni dalo več rešiti. Lansko leto je NK Radomlje, katerega nadobudni član je Matic tudi bil, že zbiralo sredstva zanj. Vendar je v tem času Matic tako zelo okreval, da danes potrebuje športno nogo, da bi nadaljeval s športno aktivnostjo. Svojo športno kariero nadaljuje v sedeči odbojki in je že reprezentant Slovenije. Organizatorji so se odločili, da bodo na dogodku zbirali sredstva za Matica, v okviru akcije mladi za mlade. Na dogodku bo postavljena skrinjica za prispevke, prav tako pa vabijo različna podjetja in posameznike, da prispevajo donacije.

mladi ZA mlade: #GLASBENO

V okviru ankete med mladimi je bilo ugotovljeno, da mladi pogrešajo več glasbenega dogajanja v Domžalah. Za ta vidik je bilo tekom ustvarjanja Strategije za mlade že poskrbljeno z velikimi brezplačnimi koncerti, ki jih je organizirala Občina Domžale – Big Foot Mama, Siddharta, Challe Sale, Trkaj, Nipke, Modrijani, Mambo Kingsi. Občina Domžale bo nadaljevala s to prakso, vendar pa so prepoznali, da lahko naredijo še več – ne le za naše mlade občane, ki želijo poslušati glasbo, temveč tudi za tiste, ki glasbo ustvarjajo. Mladim domžalskim bandom so že dali priložnost, da so nastopali kot predskupina velikim slovenskim bandom – Imset, Lusterdam in Seven days of may. Sedaj gredo korak naprej. Občina Domžale postavlja temelje za nekoč upajoč dobro prakso tudi za ostale občine, saj se zavedajo problematike slovenske glasbene scene, kjer mladi bandi ne dobijo priložnosti. Zato so na prireditev Dan za mlade z vabilom povabili slovenske bande, da se predstavijo domžalski mladini z upanjem, da bodo v prihodnosti druge občine povabile naše bande »na špil«. Obenem so na dogodek povabili tudi uveljavljene glasbenike, da bi skupaj z mladimi bandi nastopili.Tako bodo na dnevu mladih nastopili: D’Best, Fire skuls, The Ecentrics, Trkaj, M8 Moravče + Pero Lovšin, Jure Burger, Ice on fire, Imperij in Fat butlers.

mladi ZA mlade: #PRIHODNOST

Barve, šport in zabava! Dan za mlade bo popestrila tudi štafeta barv, ki je namenjena vsem mladim, ne glede na kondicijsko pripravljenost. Imeti morate samo nekaj volje za premagovanje ovir in željo po zabavi, saj se bodo vsi tekmovalci obarvali z barvnim prahom. Potekala bo po načelu »pomembno je sodelovati, ne zmagati«, zato časa ne bomo merili. Namenjena je tako posameznikom kot ekipam.Hkrati pa bo vsaka ekipa, ki bo opravila vseh pet nalog, dobila »opeko«. Slednjo bo ekipa potem postavila po vnaprej izdelanem arhitekturnem načrtu in na koncu dneva bo nastala Hiša – Dom za mlade. Maketa bo predstavljala poziv lokalni skupnosti, da mladi, kot so tudi izpostavili v anketi, potrebujejo svoj dom. Ne zgolj prostore Centra za mlade in Placa za mlade, temveč objekt, v katerem bodo domovale mladinske organizacije, kjer bodo prostori namenjeni za druženje, športne aktivnosti, delavnice… Dom, ki bo njihov, kjer se bodo dobro počutili, se družili in počutili kot doma. Dom za mlade.

Štafeto barv so pripravili Tigers Domžale, ŠAD Mavrica, Mladinski svet Domžale, taborniki in skavti. Prijave za štafeto sprejema pred dogodkom Center za mlade Domžale na info@czm-domzale.si, možne pa bodo tudi na dogodku.

Med vsemi tekmovalci bodo izžrebali 10 nagrad, ki jih bodo poklonili: Kulturni dom Franca Bernika, Thermana Laško, Jezikovni center Dude, Geoss, Slaščičarna Lenček in Hiša na travniku.

Miha Ulčar; Foto: TIC Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi