Akademija NK Domžale – odlična priložnost za mlade nogometaše

Novembra lani je svoja vrata uradno odprla Akademija Nogometnega kluba Domžale, ki bo dodala pomemben kamenček v celotni mozaik razvijanja novega rodu najboljših domžalskih in hkrati tudi slovenskih nogometašev. Največ zaslug za ustanovitev akademije in novo nadgradnjo dela z mladimi ima nedvomno predsednik Nogometnega kluba Domžale Stane Oražem, ki je prepričan, da bo nova pridobitev pomembno vplivala na nadaljnji razvoj kluba, ki slovi po najboljšem mladinskem nogometnem centru v Sloveniji, v katerem vadi več kot 280 mladih domžalskih nogometnih upov.

Domžalska nogometna šola najboljša v državi

Vizijo o Mladinskem nogometnem centru NK Domžale je pred petnajstimi leti začel uresničevati predsednik Stane Oražem. Ta se je pod strokovnim vodstvom  Mihe Kebeta hitro razvijal in postal sinonim za načrtno in kakovostno delo z mladimi nogometaši. Za uradno potrditev tega dejstva je poskrbela Nogometna zveza Slovenije, ki je v zadnjih letih domžalsko nogometno šolo večkrat označila za najboljšo v državi. Trenutno v Mladinskem nogometnem centru vadi več kot 280 mladih domžalskih nogometnih upov, nad razvojem katerih vsakodnevno bdi kar 22 strokovno in pedagoško podkovanih trenerjev. Devet naslovov državnega prvaka v kategorijah do 15, 17 in 19 let govori o rezultatski uspešnosti mladinskega centra, ki je pomembna, a ne tudi najpomembnejša. »Osnovni cilj Mladinskega nogometnega centra NK Domžale je ustvariti osebnostno in nogometno zrele nogometaše, ki bodo po končanem mladinskem stažu dorasli poklicnemu igranju nogometa v prvi ekipi Domžal in pozneje tudi na višji ravni v tujini,« pravi športni direktor Matej Oražem.

Nova pridobitev bo pomembno vplivala na nadaljnji razvoj kluba

Vsi, ki so aktivno vpeti v delovanje kluba, se močno veselijo novih rodov nogometašev, s katerimi bodo v prihodnje delali in, ki bodo lahko del obstoja tega projekta. V mlade vlagajo ogromno energije in sredstev, prepričani pa so, da bodo na ta način v prihodnje le še boljši. Omeniti velja, da je na ustanovitev akademije vplivala tudi tragična nesreča mladih nogometašev v Mariboru, ki je pretresla vodstvo NK Domžale. Zaradi tega so po besedah Staneta Oražma takrat začeli intenzivno razmišljati o tem, kaj lahko naredijo, da zmanjšajo možnost, da bi se kdaj ponovilo še kaj tako tragičnega.

NK Domžale slovi po najboljšem mladinskem nogometnem centru v Sloveniji.

Projekt je večplasten in edinstven

V akademiji, ki je na Krakovski cesti v Domžalah, je osem sob, ki so posvečene ljudem, ki so zaznamovale zgodovino NK Domžale, funkcionalno opremljena kuhinja, skupni prostor za druženje in pripadajoče sanitarije. Pretežna večina stanovalcev v akademiji šolske obveznosti opravlja v Srednji šoli Domžale, s katero klub že več let zgledno sodeluje. Enako velja tudi za bližnjo restavracijo Park. »Vsa ideja zasnove akademije temelji na želji, da v čim večji meri pomagamo mladim nogometašem našega kluba. Ne le nogometno, temveč tudi osebnostno. Mladim nogometašem nudi najboljše pogoje, da lahko razvijajo svoje potenciale. Odločitev, da uresničimo ta projekt, je večplastna, kakršno je tudi delovanje našega kluba. V tej nameri torej nismo le posnemali evropskih velikanov, ampak smo želeli dodati nekaj edinstvenega,« pravi Jernej Javornik, strokovni koordinator akademije, v kateri trenutno prebiva 17 mladih igralcev v starosti od 15 do 19 let, zmogljivost pa je za 25 uporabnikov.

Mladi nogometaši imajo na enem mestu priložnost razvijati svoj nogometni talent in svojo osebnost

Vsi fantje, ki prebivajo v akademiji, so člani NK Domžale, prihajajo pa iz različnih koncev Slovenije. Večina izmed njih obiskuje bližnjo Srednjo šolo Domžale, nekateri pa tudi v Ljubljani. Najbolj pomembno pa je, da imajo na enem mestu na voljo priložnost razvijati svoj nogometni talent in obenem še svojo osebnost. Oboje skupaj gre namreč z roko v roki. Zato so uporabniki akademije v prvi vrsti mladi nogometaši s talentom in primernim karakterjem oziroma osebnostjo. »Gre za mlade nogometaše, ki so največji talenti, akademija pa jim omogoča pogoje, da se lahko normalno razvijejo v odraslo osebnost. Se pravi, da sočasno s športno kariero razvijajo tudi drugo stran svojega življenja, ki pa je zelo pomembna za celostno podobo osebnosti,« razloži Jernej Javornik.

V akademiji je osem sob, ki so posvečene ljudem, ki so zaznamovale zgodovino NK Domžale.

Najbolj pomembno je, da so mladi nogometaši zadovoljni in da lahko razvijajo svoje potenciale

Poleg ustreznih bivalnih pogojev, ki jih jim nudi akademija, imajo fantje poleg treningov, ki potekajo na bližnjih igriščih, na voljo tudi druge aktivnosti, s katerimi preživljajo prosti čas. Na voljo imajo šolskega koordinatorja, ki jih nadzira in je z njimi v stalnem stiku: »Poanta vsega je, da imajo na voljo vse informacije in maksimalne pogoje, da se lahko razvijejo v dobre nogometaše. Se pravi, vse na enem mestu.« Na voljo imajo tudi psihologinjo, s katero imajo fantje enkrat tedensko individualne sestanke. Prav tako imajo fantje enkrat tedensko na voljo športnega pedagoga, kar je edinstven primer v Sloveniji. Psihologinja Meta Jerala nam je povedala, da je bistvo vsega v celostni organizaciji, od prehrane in oskrbe do različne pomoči, da lahko fantje delajo nemoteno in v čim boljših pogojih: »Akademija jim ponuja prostore in dejavnosti, kjer se lahko sproščajo, zabavajo in družijo. Poleg tega imajo na voljo delavnice in aktivnosti, ki jim omogočajo pridobiti čim bolj splošne informacije za boljši napredek v športu in na splošno za življenje. Predvsem pa je pomembno, da so mladi športniki zadovoljni in da lahko razvijajo svoje potenciale.« Se pravi, fantje imajo vse usluge dostopne v neposredni bližini, s čimer se lahko osnovni pogoji za razvoj nogometašev v Domžalah primerjajo s pogoji v največjih evropskih klubih.

Akademija uporabnikom ponuja prostore in dejavnosti, kjer se lahko sproščajo, zabavajo in družijo.

Mladi nogometaši imajo na voljo najboljše pogoje, na njih pa je, da jih dobro izkoristijo

Anže Medle: »Na voljo imamo najboljše pogoje, na nas pa je samo, da jih dobro izkoristimo.«

Nad novo pridobitvijo pa niso navdušeni samo v vodstvu in strokovnem štabu kluba, temveč tudi mladi nogometaši, ki so uporabniki akademije. Anže Medle, ki prihaja z Brezovice pri Ljubljani, nam je zaupal, da v NK Domžale trenira že drugo sezono, sem pa je prišel na povabilo trenerja. Veliko pa je k temu, da se je pridružil rumeni družini, pripomoglo tudi to, da je že prej velikokrat slišal, da je v Domžalah odlična nogometna šola in da se dobro dela z mladimi. Preden je vstopil v akademijo, se je v Domžale vozil z avtobusom, zdaj pa sta mu ta pot in čas prihranjena, saj ga uporabi za trening in druge koristne stvari. »Malo časa sem sicer rabil, da sem se privadil na življenje v akademiji. To je zame namreč nekaj novega. Drugače pa je za nas, ki prebivamo v akademiji, super poskrbljeno, tako da se lahko normalno posvetimo treningom in šoli. S fanti, ki prebivamo tukaj, se med seboj zelo dobro razumemo, smo tudi soigralci in si pomagamo med seboj. Ne samo na igrišču temveč tudi na drugih področjih. Velikokrat gremo skupaj še na dodatne treninge ali pa skupaj preživljamo prosti čas v dnevni sobi,« nam ponosno pojasni Anže, katerega idol je Neymayer, sam pa si želi, da bi enkrat zaigral v enem izmed boljših evropskih klubov. Ob koncu pa nam še zaupa, da če bi moral, bi se še enkrat odločil, da se pridruži domžalski šoli nogometa in akademiji: »Na voljo imamo najboljše pogoje, na nas pa je samo, da jih dobro izkoristimo. Jaz se trudim po najboljših močeh.«

Anžetove besede je potrdil tudi Adam Gnezde Čerina: »Pogoji, ki jih imamo mladi nogometaši v Domžalah, so na zares izjemnem nivoju. Sploh ob ustanovitvi akademije, ki je edinstvena zasnova v Sloveniji, lahko še hitreje napredujemo. Tukaj imamo vse, kar mladi nogometaši potrebujejo v fazi razvoja. Odlične treninge, individualne dodatne programe, urejeno prehrano, dodatna svetovanja in izobraževanja … Vesel sem, da sem del domžalskega kluba, saj sem prepričan, da je to najboljše mesto, kjer sem lahko v tej fazi svoje kariere.«

Adam Gnezde Čerina: »Vesel sem, da sem del domžalskega kluba, saj sem prepričan, da je to najboljše mesto, kjer sem lahko v tej fazi svoje kariere.«

Nogometni klub Domžale ima na voljo dovolj kadra in potenciala, a premalo ustrezne infrastrukture

Čeprav ima NK Domžale najboljšo nogometno šolo v Sloveniji in zdaj po novem še akademijo, pa se vodstvo kluba ubada s problemom, ki je zelo pomemben pri razvoju mladih nogometašev. Govorimo o infrastrukturi – igriščih, ki jih je v Športnem parku Domžale po besedah športnega direktorja Mateja Oražma premalo. »Prostor in kader, s katerim razpolagamo, nista problematična. Problem je v pomanjkljivi infrastrukturi, saj športni park razpolaga samo z enim igriščem z umetno travo, kar je za 20 selekcij premalo. Da bi se te stvari uredile, v bližini je namreč možno narediti še kakšno igrišče z naravno travo, smo se dogovarjali z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, žal pa do dogovora ni prišlo. Uradno stališče je, da imamo za svoje delovanje dovolj igrišč. Po strokovnih kriterijih pa to ne drži,« nam težavo v zvezi s pomanjkljivo infrastrukturo pojasni Matej Oražem. Po njegovih besedah se bodo mogli znajti sami. Problem je v tem, da nimajo na voljo zemljišč, kot jih ima Občina Domžale. Če bi šel NK Domžale v ta projekt, to za njih pomeni, da bi morali sami kupiti zemljišče in poskrbeti za celotno infrastrukturo: »Partnerstvo smo Občini Domžale že ponudili, pa žal ni bilo posluha. Za kvaliteten delovni proces fantje rabijo naravno travo, če dopuščajo vremenske razmere. Ker smo omejeni z igrišči, zaradi velikega števila selekcij, treniramo na manjših deležih posameznega igrišča. Za resen nogometni proces je to nesprejemljivo. In če ne bomo uspeli narediti korakov v to smer, ne bomo mogli loviti ostalih v Evropi, nas pa bodo dohajali domači klubi. Želimo si več razumevanja in več pomoči s strani lokalne skupnosti.« Športni direktor nam tudi pojasni, da je klub kadrovsko pripravljen na širitev in bi lahko imeli dvakrat toliko otrok v Mladinskem nogometnem centru, kot jih imajo danes. Motiva je namreč dovolj. Edini problem, kot smo že omenili, je v infrastrukturi, ki je pomembna za kvalitetno izvajanje programa.

Od leve proti desni: tehnični direktor NK Domžale Grega Krmavnar, poslovno finančna direktorica NK Domžale Tina Jeklič, predsednik NK Domžale Stane Oražem in športni direktor NK Domžale Matej Oražem.

Akademija bo mladim nogometašem, ki prebivajo v njej, prinesla veliko

Ja pa Matej Oražem na naše vprašanje, kako so se odzvali v Nogometni zvezi Slovenije in drugod po Sloveniji, ob odprtju akademije, dejal, da je bila ta njihova pridobitev, ki so jo financirali v celoti sami in s pomočjo donatorjev, izjemno pozitivno sprejeta na vseh koncih. Nogometna zveza Slovenije je pohvalila projekt, ki je lahko za slovenski nogomet tudi vodilo za ostale. »Akademija bo veliko prinesla fantom, ki prebivajo v njej, saj jim nudi pomoč pri vseh aspektih njihovega življenja. Prav tako so vpeti tudi v lokalno okolje, saj v akademiji izvajamo nekatere skupne aktivnosti, kot so druženja in izobraževanja. Skratka, poskušali bomo v čim večji meri vključiti vse vrste dogodkov, ki bi mladim nogometašem pomagale pri njihovi karieri. Nogomet je ena redkih panog, kjer se to splača,« nam ob koncu še razloži Matej Oražem.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: NK Domžale, Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi