Zoran Predin: Dno nima dna

Srečanja z ustvarjalci

Mesec marec bo v Domžalah  v znamenju Zorana Predina. Najprej smo se z njim srečali v ponedeljek, 4. marca 2019,  na Srečanju z ustvarjalci v Knjižnici Domžale, kjer so se v pogovoru dotaknili njegovega jubileja, 40-letnice delovanja in 40. izdanega albuma. Posebno pozornost pa so namenili tudi njegovi knjigi »Dno brez dna«, ki je izšla jeseni 2017 in prinaša zanimiva avtorjeva razmišljanja. V sredo 13. in četrtek, 14. marca 2019, obakrat ob 20. uri, pa vse ljubitelje njegove glasbe čakata še koncerta v glasbeno scenskem abonmaju v Kulturnem domu Franca Bernika, kjer bo nastopil z Akustičnim Lačnim Francem.

Na marčnem Srečanju z ustvarjalci v Knjižnici Domžale je Cveta Zalokar gostila Zorana Predina, priljubljenega slovenskega kantavtorja, ki je v pogovoru razkril veliko o sebi in svojem dolgoletnem delovanju na področju glasbe in glasbenega ustvarjanja.

Eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih kantavtorjev je podpisal že 40 glasbenih albumov, marsikaterega od teh še v času Lačnega Franza, pa tudi tri zbirke uglasbenih besedil, zbirko anekdot ter kolaž potopisnih zgodb, ki jih je izdal pred leti, zbranih pod naslovom »Druga žena v haremu.« Za Zoranom  je dolga ustvarjalna pot, a kljub širokemu opusu je navadnemu smrtniku blizu ravno zaradi številnih, že skoraj ponarodelih in vsekakor nepozabnih šansonov.

V pogovoru in predstavitvi nove knjige »Dno brez dna«, je pritegnil z zbranimi kolumnami, kratkimi in jedrnatimi, polnimi hudomušnega sarkazma in začinjenimi s ščepcem črnega, pač Predinovega humorja.  V novi zbirki, ki je izšla pri mariborski založbi Litera, gre po Predinovih besedah za fikcijo, pomešano z osebami in dogodki, ki so pogojno tudi resnični, v njej pa ne primanjkuje humorja. Predin je na predstavitvi knjige povedal, da se je vse skupaj začelo s pisanjem kolumn v Objektivu, v katerih je urednik pri založbi Litera prepoznal elemente kratkih zgodb. Nekatere kolumne so v zbirki Dno nima dna objavljene takšne, kot so bile v izvirniku, druge pa je Predin nekoliko podaljšal ter izboru dodal še nekaj doslej neizdanih besedil. Eno takšnih kolumn nam je Predin tudi prebral na svojstven interpretacijski način.

Predin je povedal, da so kolumne večkrat pomešane z resničnimi dogodki in osebami iz njegovega življenja, ki slika naš vsakdan, včasih tudi v vsej možni absurdnosti, in nas, kot opozori že naslov, vodi v dno brez dna, v našo realnost, kjer se dogajajo stvari, za katere si še pred desetimi leti nismo mislili, da bi se lahko kadar koli uresničile. Kot je dejal gost večera, ima tudi nekaj preroškega v sebi. Veliko stvari, ki jih je napovedal in napisal pred časom, se sedaj uresničujejo. Tako kot njegova glasba so tudi kolumne prepredene z močno družbeno angažirano noto, brez katere Predinova besedila ne bi imela tistega odličnega »žmohta«.

Pogovor s Predinom si lahko ogledate v zgornjem videu. Vabljeni pa tudi na njegova koncerta, ki bosta v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala v sredo, 13. in četrtek, 14. marca 2019, ob 20. uri. Na koncertu bo nastopil z Akustičnim Lačnim Francem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi