Živalski karneval na novih orglah v cerkvi sv. Martina v Dobu

Na koncertih Glasbene šole Domžale po navadi nastopajo naši učenci, včasih tudi učitelji. Na petkovem orgelskem koncertu pa je bilo drugače. V goste smo povabili priznano slovensko orglavko Renato Bauer, profesorico orgel na Akademiji za glasbo v Ljubljani, učenci, starši in učitelji pa smo napolnili klopi cerkve in z zanimanjem prisluhnili glasbi.

Orglavka Renata Bauer nam je pripravila prijeten in poučen glasbeni program. Za uvod je zaigrala vsem znano Händlovo Alelujo, nato pa izvedla celoten Živalski karneval, ciklus 14 skladb francoskega skladatelja Camilla Saint-Saënsa. Skladbe, ki so jih učenci vsaj delno že slišali v drugih instrumentalnih zasedbah, so pod spretnimi prsti in nogami naše gostje predstavile značilne karakterje različnih živali. Glavno vlogo v karnevalu je imel seveda kralj lev.

Čudovite nove orgle v cerkvi sv. Martina v Dobu so zazvenele v vsej svoji polnosti, orglavka pa nas je razveselila z bogato zvočno barvitostjo in izvrstno izvedbo. Skladbe so bile pospremljene z duhovitim komentarjem, na ta način pa so živali v glasbi še bolj oživele. Po zaključku koncerta smo si na prepolnem koru še v živo ogledali orgle in ponovno prisluhnili igranju Renate Bauer.

Iskrena hvala dobskemu župniku Juretu Ferležu, ki nas je toplo sprejel in omogočil izvedbo koncerta.

Kmalu sledijo novi koncerti učencev, učiteljev in gostujočih glasbenikov. Toplo vabljeni, da se nam pridružite in preživite del svojega časa v družbi kvalitetne glasbe.

Avtor: dr. Veronika Šarec; Foto: Ana Klopčič, dr. Veronika Šarec
Komentarji uporabnikov