Zimske radosti leta 1932: Z motornimi sanmi po pobeljenih poljih in poteh

Včasih so bile zime v naših koncih bele in to zelo bele, je možno velikokrat slišati od starejših ljudi. Ko so snežinke opravile svoje in pobelile deželo, je običajno zatem nastopil mraz in sneg je obstal za dlje časa. V današnjih časih je snega bolj za pokušino, da saj približno vemo, kakšen je. Ta pokušina se običajno konča, še predno dobro odpremo usta. Žal je vse obrnjeno na glavo. V nekaterih deželah, kjer snega nikoli ni bilo, ga je sedaj toliko, da bi ga lahko izvažali. Ravno obratno je tam, kjer ga je bilo včasih veliko, pa ga danes skorajda ni.

So se pa v časih, ki so že minili, znali izkoristiti prave zimske radosti, saj so imeli snega na pretek. Na fotografiji lahko vidite, da so se že daljnega leta 1932 v naših krajih po snegu vozili z motornimi sanmi. Seveda je bila to takrat velika redkost, ki si jo je lahko privoščil malokdo. Čudo tedanje tehnike, bi lahko rekli temu, kar nam je danes samoumevno. Da pa lahko vidimo za kakšno čudo tehnike gre, se pravi za motorne sani, je s svojim fotoaparatom poskrbel mojster fotografije Peter Naglič iz Šmarce, ki mu skorajda nič ni ušlo izpred objektiva.

Avtor fotografije je zapisal, da naj bi šlo za tehnični pregled motornih sani, bilo pa je to pozimi leta 1932. To pomeni, da so že takrat znali poskrbeti, da je bilo tedanje čudo sveta brezhibno in varno za vožnjo. Se pa na fotografiji žal ne vidi, če so iz bližnjih hiš kaj firbcali …

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov