Začelo se je za hec, na Viru povlekli voz pustnih norčij

Z današnjim dnem se je začelo za hec, saj je občinsko oblast prevzela Pustna sekcija Striček iz Vira, sam kraj pa se je spremenil v pustno deželo, na kar na strehi virske lekarne opozarja Striček, vzdolž Bukovčeve ceste pa razne pustne maskote, ki so zavzele drogove javne razsvetljave. To pomeni, da se je začelo noro pustno obdobje in da se bo na Viru dogajalo na polno. Letos bo še posebej slovesno, saj mineva natanko trideset let, odkar so virski zanesenjaki vpregli voz pustnih norčij in ga več kot uspešno privlekli do okrogle obletnice.

Na Viru pri Domžalah pred pustom nimajo nikoli težav pri sestavljanju pustne oblasti. Že prej se v Pustni sekciji Striček dogovorijo in razdelijo funkcije, vsi skupaj pa nato složno štirinajst dni pridno praznijo občinsko blagajno. To pa še ni vse. Pod pustno oblastjo iz pip teče cviček, mize se šibijo pod dobrotami, v lokalih pa strežejo pomanjkljivo oblečene kelnarce. Da pa jim slučajno ne bi kaj ušlo iz vajeti, morajo vsi, ki so za pusta, upoštevati stroge pustne zakone. Da se pustni zakoni uveljavljajo s pikami in vejicami vred, pa skrbi stroga virska pustna policija, s katero v času pusta ni dobro češenj zobati.

Letos bo dogajanje okrog pusta na Viru v znamenju obletnice, saj Pustna sekcija Striček obeležuje pomemben mejnik – trideset let, odkar so virski zanesenjaki vpregli v voz pustnih norčij, katere so skupaj z nasledniki pripeljali do okrogle obletnice. V teh letih so pustovanje na Viru pripeljali na vrh karnevalskega dogajanja v Sloveniji. Prav zaradi tega je bila pred začetkom prevzema občinske oblasti pri ministrih Pustne sekcije Striček prisotna velika živčnost, saj so bili vsi v pričakovanju, da jim bo župan Toni Dragar tokrat izročil malce bolj polno občinsko blagajno, saj se ob jubileju spodobi, da se poje kakšen krof več in tudi spije kakšen liter več na ta račun.

Vrhunec dogajanja bo tudi letos Veliki pustni karneval, ki je vsako leto prava paša za oči. Seveda pa v tem obdobju na polno zaživi Pustna dežela Vir, kjer ne manjka norčij, smeha in zabave. Pustovanje na Viru vsako leto vsebuje kar nekaj zanimivih prireditev, na katerih lahko na svoj račun pridejo vse generacije. Tudi tokrat bo v času vladavine pusta veljal rek “Kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta!”

Kot je že običaj, se je dogodek, ki je uvod v pustovanje na Viru pričel ob 10. uri dopoldan, ko je izpred Gostilnice Scena na Količevem krenila karavana pisane pustne druščine na čelu z maskoto Striček. Karavano so sestavljali miličniško vozilo, ministri Pustne sekcije Striček, otroške maškare, kurenti iz Ormoža, Godlarji iz Šenčurja, ki so se čez Vir popeljali s Šenčurvajem – novim vlakom, Striček bend ter spremljevalci in firbci. Seveda ni šlo brez tradicionalnih vmesnih postankov, da se je pisana druščina lahko malo spočila in okrepčala. V zadnjem delu poti, sta se karavani pridružila tudi župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, ki sta se po pričakovanju držala bolj kislo, saj sta morala občinsko oblast vključno z ključem občinske blagajne predati pustni oblasti. Končna postaja karavane je bila pri Lekarni na Viru, kjer ima Striček svoje mesto in sicer na strehi, kjer bo štirinajst dni z viška opazoval in spremljal celotno pustno dogajanje.

Ko so člani pustne sekcije Strička posadili na udoben stol na streho lekarne, pa je prišel trenutek, na katerega so pustne ministrice in ministri vse leto nestrpno čakali. Da iz rok župana Tonija Dragarja prevzamejo občinsko oblast in ključ občinske blagajne. Župan je ključ občinske blagajne izročil prvemu možu pustne druščine Petru Koscu – Pipiju, ki je bil vidno zadovoljen, saj je letos v občinski blagajni nekaj več cvenka kot prejšnja leta, ko je bila blagajna bolj kot ne prazna.

Župan je bodočemu županu Pipiju ob predaji ključa dejal, da je vedno vse zapravil, kar mu je prepustil v občinski blagajni. Letos mu prepušča polno blagajno in sicer kar trideset milijonov oziroma dva manj, saj so že v naprej milijon dali Krajevni skupnosti Vir, ker jih morajo vsako leto prenašati, milijon pa sta si vzela s podžupanjo, ker gresta ponovno na Maldive. “Osemindvajset milijonov je vaših. Uživajte in jih po pameti zapravite,” je v šali dejal župan ter jim ob jubileju izrekel še čestitke: “Iskrene čestitke Pustni sekciji Striček Vir za 30-letnico. Dobri ste. Pojdite naprej. Pustna sekcija je zakon, Striček je zakon. Pipi, vse najboljše in čestitke, župan si do 26. februarja, ko mi boš občinsko oblast predal nazaj.”

Pipi se je županu zahvalil za ključ polne občinske blagajne, ob tem pa je dejal, da ni še prepričan, če je polna, saj blagajne še ni videl, ker verjame samo svojim očem. Ob tej priložnosti se je zahvalil županu, podžupanji in predsedniku KS Vir mag. Lovru Lončarju, ker jih podpirajo: “Res sem vesel, da sodelujemo in ta ključ prevzemamo s častjo. Se bomo pa potrudili, da v tem času našo občinsko blagajno napolnimo do vrha, da se bo lahko celo leto delalo.” Pipi se je zahvalil tudi vsem gostujočim maskam in posameznikom, ki so se udeležili postavitve Strička, ki je obenem tudi uvod v letošnje jubilejno pustovanje na Viru.

Program letošnjega pustovanja si lahko preberete na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi