Za pusta bodo tudi letos vse poti vodile v Pustno deželo Vir

Pust že trka na naša vrata in čaka, da mu jih odpremo na široko. Na Viru pri Domžalah so mu jih odprli na rednem letnem občnem zboru Pustne sekcije Striček, ki je potekal v soboto, 11. januarja 2020, o čemer smo na našem portalu že poročali. Letos bo dogajanje okrog pusta na Viru še posebej slovesno, saj Pustna sekcija Striček obeležuje pomemben mejnik – trideset let, odkar so so se virski zanesenjaki vpregli v voz pustnih norčij, katere so skupaj z nasledniki pripeljali do okrogle obletnice. V teh letih so pustovanje na Viru pripeljali na vrh karnevalskega dogajanja v Sloveniji.

Priprave na pustovanje v Pustni sekciji Striček Vir vsako leto pričnejo že veliko pred prihodom pusta. Trenutno so že v nizkem startu, saj se bo uvodni del začel v soboto, 8. februarja 2020, s postavitvijo maskote Striček in prevzemom občinske oblasti, vključno s ključem občinske blagajne. Takrat se bo Vir za dobrih štirinajst dni spremenil v Pustno deželo Vir, kjer bodo veljali strogi pustni zakoni. Da pa se bodo spoštovali, vključno s pikami in vejicami, bo skrbela stroga pustna virska policija.

Vrhunec dogajanja bo tudi letos Veliki pustni karneval, ki je vsako leto prava paša za oči. Seveda pa v tem obdobju na polno zaživi Pustna dežela Vir, kjer ne manjka norčij, smeha in zabave. Pustovanje na Viru vsako leto vsebuje kar nekaj zanimivih prireditev, na katerih lahko na svoj račun pridejo vse generacije. Tudi tokrat bo v času vladavine pusta veljal rek »Kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta!« Program letošnjega pustnega dogajanja na Viru si lahko ogledate v nadaljevanju.

Še pred tem pa ne smemo izpustiti povabila predsednika Pustne sekcije Striček Petra Kosca – Pipija, ki vse, ki si želite ustvarjati ter vse, ki želite ohraniti pustno tradicijo na Viru, da aktivno s svojimi pustnimi maskami sodelujete na Velikem pustnem karnevalu na Viru: “Od ideje do izvedbe je vsekakor lažje v družbi prijateljev, sorodnikov in sosedov, zato vas vabim, da se v čim večjem številu udeležite našega, letos že 30-tega jubilejnega karnevala. Seveda pa lepo vabljeni tudi na vse ostale naše prireditve, na katerih bodo prišli na svoj račun prav vsi. Na Viru se bo na polno dogajalo tudi letos, zato bodo okrog pusta vse poti vodile na Vir.”

Program pustovanja 2020

Postavitev maskote Striček

Sobota, 8. februar 2020, ob 10. uri

Striček potuje v karavani od papirnice Količevo po Bukovčevi cesti z vmesnimi postanki, da se kurenti in ostala pustna delegacija lahko malce spočije in okrepča. Maskoto spremljajo ministri, skupinske gostujoče maske, kurenti, glasbeniki in seveda novinarji s celotne Slovenije.

Stričkov končni cilj je udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer z viška opazuje in spremlja celotno dogajanje v pustni deželi.

Na postavitvi Strička seveda nikoli ne manjka župan občine Domžale, ki slavnostno preda ključ (prazne:-) občinske blagajne predsedniku PIPI-ju. Pustna sekcija Striček končno prevzame oblast in v veljavo stopijo strogi pustni zakoni!

Velika povorka OTROŠKIH pustnih mask

Pustna sobota, 22. februar 2020

OB 13:30 URI ZBOR V ČEŠMINOVEM PARKU in PUSTNA ZABAVA Z ZAJČKOM SLADKOM IN MAMO ZDRAVKO    

(Interaktivna glasbeno plesna pustna zabava)

Zajček Sladko in mama Zdravka bosta pripravila nepozabno pustno zabavo, a še pred tem mora mama zajklja naučiti Zajčka sladka, da je potrebno pred pustnimi krofi, bomboni in sladkarijami pojesti kaj zdravega. Zelje, repo in krompir pa seveda korenje za dolgo in zdravo življenje. Poskrbela bosta tudi za vključitev kurentov, razdelitev krofov ter spremila pustne maske na veliko pustovanje na Vir pri Domžalah.

OB 14:30 URI  VELIKA POVORKA OTROŠKIH PUSTNIH MASK

Organizirana povorka bo krenila izpred Češminovega parka po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici, do ogrevanega prireditvenega šotora na Viru, kjer sledi velika pustna zabava s čarovnikom Uršolinom in Ledeno kraljico.

OB 15:00 URI SLEDI VELIKA PUSTNA ZABAVA S ČAROVNIKOM URŠOLINOM IN LEDENO KRALJICO

Dobri čarovnik Uršolin želi vsem pustnim maskam pričarati pomlad, sonce, veselje in smeh. To pa ni všeč Ledeni kraljici, ki obožuje led, zimo in mraz. Uspelo mu bo samo, če mu boste pomagale vse pustne maske s pustnimi plesi, čarovnijami, norčijami in vragolijami, bomo zagotovo premagali Ledeno kraljico in priklicali pomlad.

OB 16:00 URI VELIKO DRUŽINSKO PUSTNO RAJANJE, ZABAVAL NAS BO SLAVNI SLOVENSKI RAPER NIPKE

Boštjan Nipič, bolje znan pod vzdevkom Nipke, je Slovenski reper in izvajalec hip hop glasbe.

Na glasbeno sceno je prišel leta 2008 v duetu Overdose s pesmijo »Fiama.com«. Istega leta je na kompilaciji Experiment, ki ga je izdala Draveljska založba Dravle Records, izšla pesem »Brilejeva Street« v izvedbi Overdose in I. Vanisha (pesem je poimenovana po Brilejevi ulici v Dravljah).

Naslednje leto je k izboru pesmi na kompilaciji Spaced Out prispeval kot del dueta Overdose in kot samostojni izvajalec več pesmi.

Po tem ko je spoznal hip hop producenta Damjana Jovića, je začel delati na studijskem albumu pri Dravle Records. Prvenec z naslovom Nipke je bil izdan po petih letih, oktobra 2015. Uradno ga je predstavil 17. oktobra v ljubljanskem Orto baru. Album so pohvalili tako glasbeni kritiki kot Nipkejevi oboževalci. Uspešen je bil tudi glavni singl z albuma z naslovom »Všeč tko k je«.

Veliko pustovanje z VILIJEM RESNIKOM in skupino KINGSTON

Pustna sobota, 22. februar 2020, ob 20.00 uri

Skupina Kingston iz Idrije je ena najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin, vsekakor pa tista, ki da poseben pečat vsaki pravi zabavi. Pozitivna energija, izjemna karizma na odru, kakovost izvedbe glasbe in uspešnica za uspešnico so glavne karakteristike, ki Kingstone držijo v samem vrhu . Še vedno veljajo tudi za enega najbolj koncertno aktivnih glasbenih kolektivov in letno opravijo več kot 80 koncertov, kar ob dejstvu, da jih odlikuje kombinacija kakovosti in niza uspešnic, niti ni presenetljivo.

Od leta 1994 pa do danes so izdali devet CD plošč, od katerih so bile tri prodane v zlati nakladi, tri pa so postale platinaste. Za sabo imajo lepo število hitov, ki jih niti ne štejejo več, brez pretiravanja pa lahko zatrdimo, da vsaka skladba, ki pride izpod njihovega glasbenega peresa, postane uspešnica. Na njihovih koncertih in zabavah po vsej Sloveniji tako prepeva z njimi staro in mlado.

Vili Resnik se je z glasbo začel ukvarjati v 5. razredu osnovne šole, ko se je odločil, da bo postal kitarist. V nadaljevanju je sodeloval v nekaj rockovskih skupinah, v katerih je igral in pel: Herbie, Junaki nočne kronike, Pomaranča, Yunk, Spin.

S skupino Pop design je pričel sodelovati novembra 1989, ko ga je Tone Košmrlj povabil na nastop za jugoslovanski izbor popevke evrovizije. S skupino je najprej posnel dve kaseti: “Poletni hiti in Cerkev domača”. Hkrati s priljubljenostjo skupine so se nizali tudi uspehi. Kaseti Poletni in hiti leta 1991 in Zaspi pri men nocoj leta 1992 sta skupino utrdili na prvem mestu na slovenski glasbeni sceni. Leta 1991 so zmagali na Mak festu v Makedoniji s pesmijo Podajmo si roke, naslednje leto so osvojili četrto mesto s pesmijo Le eno sonce. Prvo zlato kaseto so prejeli za album Ne bom ti lagal, marca 1993 pa so za isto pesem prejeli priznanje Pesem leta. Zlato noto so dobili v kategoriji za naj skupino, naj album, hit leta ter najboljšega pevca. Prvič so tudi prejeli Viktorja. Ponovno so si ga prislužili tudi leta 1995.

Vili Resnik je sodelovanje s skupino Pop design zaključil s pesmijo Potepuh (uspešnica leta 1995). S skupino je v šestih letih sodelovanja prejel pet zlatih plošč, dve kompaktni srebrni plošči, dve platinasti zgoščenki in tri srebrne kasete.

Obe glasbeni skupini obljubljata nepozaben žur ter obilico zabave in plesa.

Najbolj izvirne skupinske in individualne maske bodo bogato nagrajene!

Prodaja vstopnic:
Na vseh Petrolovih bencinskih servisih in preko Eventim.si.
Karte bodo v predprodaji prodajali tudi v baru DON JUAN na Viru.

Osebam mlajšim od 18 let vstop dovoljen samo v spremstvu polnoletne osebe!

Veliki pustni karneval

Pustna nedelja, 23. februar 2020, ob 14. uri in 30 sekund

Vabljeni na ogled enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji. Predstavile se bodo različne, zabavne, barvite, tematske, okoliške ter gostujoče maske, ki jih na Viru vsako leto z velikim veseljem gostijo.

K sodelovanju in ustvarjanju skupinskih mask ste lepo vabljeni tudi vi. Prijavite skupinsko masko na spletni strani Pustne sekcije Striček. Zabava in smeh zagotovljena!

Po karnevalu sledi zabava v ogrevanem šotoru z ansamblom DEŽUR.

Skupina Dežur igra na vseh vrstah zabave, kjer se potrudijo po svojih najboljših močeh, da udeležencem omogočijo nepozaben nepozaben žur. Skupina Dežur se lahko pohvali s tremi akademsko izobraženimi glasbeniki in vrhunsko pevko.

Izbirali bodo najbolj izvirne, zabavne, inovativne, igrane in kreativne maske v dveh kategorijah:

Kategorija 1: SKUPINSKA MASKA (minimalno 5 odraslih udeležencev)

Kategorija 2: DRUŽINSKA/OTROŠKA MASKA, kjer sodelujejo odrasli in otroci (minimalno 3 udeleženci)

BOGATE NAGRADE! Za najboljšo izbrano masko v prvi kategoriji kar 1.000 EUR!

Pokop pusta in sežig na Saharskem hribu

Pustni torek, 25. februar 2020

Po vsej zabavi sledi žalosten dan – pokop našega dragega pusta.
Umetniško obdelana lesena krsta, ki jo spremljajo nune in župnik, potuje po Viru in Domžalah. Obiščejo tudi večje sponzorje in donatorje Pustne sekcije Striček.

Zaključek, s solzami v očeh, spremljajo s sežigom pusta na Saharskem hribu.

PRIJAVA MASK

Vabljeni v svet norčij, smeha in zabave. Prijavite svojo masko na spletni strani Pustne sekcije Striček in skupaj z njimi očarajte obiskovalce nedeljskega velikega karnevala.

Že sama izdelava maske je lahko zelo zabavna. Člani pustne sekcije z veseljem priskočijo na pomoč ali pa vam ponudijo že narejen kostum ali masko.

Vse kar potrebujete je, da zberete dobro, veselo družbo in z njimi pustno obarvajte Vir.

V Pustni sekciji Striček si želijo še bolj številčno udeležbo domačih in okoliških mask, da skupaj ustvarijo še bolj zanimiv in nepozaben pustni karneval!

 Z vašo pomočjo jim bo uspelo!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Pustna sekcija Striček, arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi