Veliki koncert “V spomin na Nika Zajca”

V Športni dvorani Domžale smo bili v nedeljo, 25. novembra 2018, priča razprodanemu in ganljivemu Velikemu koncertu Ansambla Jureta Zajca z gosti »V spomin na Nika Zajca«. Letos namreč mineva dvajset let, odkar se je poslovil nepozabni Niko Zajc, naš občan iz Nožic, harmonikar, komponist in vodja Ansambla Nika Zajca. Eden stilsko opaznejših godcev domače narodno-zabavne glasbe, čigar igranje je večkrat javno pohvalil sam Slavko Avsenik, je bil dedek Jureta Zajca. Prav slednji je s svojo zasedbo, v družbi skrbno izbranih ansamblov in glasbenih gostov pred vsemi navzočimi obudil spomin na dedka in njegovo bogato avtorsko glasbeno zapuščino.

Že skoraj ponarodele skladbe Ansambla Nika Zajca so izvajali: Ansambel Jureta ZajcaBrane KlavžarAnsambel ViharSkupina ErosOkrogli muzikantiAnsambel PogumBoris Kopitar in številna glasbena presenečenja, kot so Nejc Kralj, Andrej Svetlin, hčerka Nika Zajca, Alenka Šuštar, z bratom Juretom pa je zapela tudi vnukinja Anja.

Velik aplavz pa so na odru poželi vsi glasbeniki, ki so kadarkoli nastopili v ansamblu Nika Zajca. Med povabljenimi je bila poleg sina Matjaža in hčerke Alenke z družinama tudi žena pokojnega Nika, Emiljana Zajc. Prireditev sta prijetno in ubrano povezovala Tanja Vidic Goršak in Mitja GrajzarFranc Pestotnik-Podokničar pa je poskrbel za veliko mero humorja. Občinstvo, ki se je zbralo iz vse Slovenije je pozdravil župan Toni Dragar, ki je izrazil veselje, da »so Domžale postale in bodo tudi ostale kraj za velike kvalitetne koncerte narodno-zabavne glasbe«. Tako tokrat kot tudi za spomladanski koncert v spomin na Franca Flereta ima velike zasluge scenarist ter glasbeni vodja koncerta Simon Golobič in seveda celotna ekipa radia Veseljak na čelu z urednico Janjo Ulaga. Tudi v prihodnje si želimo podobnih glasbenih dogodkov, ki se nam zasidrajo v spomin, nam božajo ušesa, nam hranijo dušo ter ohranjajo slovensko narodno-zabavno glasbo živo.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

Komentarji uporabnikov
Tagi