Slavnostno: Na Vir pripeljal metro

Še preden so člani Pustne sekcije Striček iz Vira prevzeli občinsko oblast, so že izpolnili svojo prvo obljubo, ki je nikoli niso dali. Na sam prevzem občinske oblasti so se pripeljali z metrojem, s tem pa so vsem, predvsem pa sebi pokazali in dokazali, da se da narediti marsikaj, tudi če nič ne obljubiš. Nova linija metroja, ki bo naslednjih štirinajst dni poskusno obratovala na Viru, bo imela postaje pred vsemi virskimi lokali, saj se tam običajno vedno najde dovolj potnikov, ki potrebujejo prevoz do doma ali pa do naslednjega lokala.

Poleg tega, da po novem vozil nadzemni metro, bo naslednjih štirinajst dni na Viru pri Domžalah pod pustno oblastjo vse drugače, saj bo iz pip namesto vode pritekel cviček, iz loncev bodo skakali ocvrti krofi, za šankom lokalov pa bodo stregle pomanjkljivo oblečene kelnarce. Seveda se bo v tem času našel še kakšen hec, ki bo vrhunec dosegel na pustno soboto v obliki norih pustnih zabav za vse generacije ter na pustno nedeljo z obveznim pustnim karnevalom, brez katerega na Viru že 29. let ni pusta. Pustne prireditve, brez katerih na Viru ni pusto, so edine obljube, ki jih vsako leto dajo v Pustni sekciji Striček in jih nato tudi uresničijo. Pravijo, da bo tako tudi letos. Da bo šlo vse po planu in da se bodo upoštevali strogi pustni zakoni, bo skrbela stroga virska policija, s katero pa ni dobro »češenj zobati.«

Za Pustno sekcijo Striček iz Vira je danes prišel težko pričakovani trenutek, saj so okrog dvanajste ure iz rok župana Tonija Dragarja prevzeli občinsko oblast, vključno s ključem prazne občinske blagajne. Prevzem pustne oblasti v občini Domžale in postavitev maskote Strička, je zabaven in spektakularen dogodek Pustne sekcije Striček iz Vira, ki vsako leto uvod v pustovanje, ki bo skupaj trajalo malo več kot štirinajst dni.

Dogodek se je pričel ob 10. uri dopoldan, ko je izpred papirnice Količevo krenila karavana pisane pustne druščine na čelu z maskoto Striček. Karavana, ki so jo sestavljali ministri Pustne sekcije Striček, kurenti iz Ormoža, Godlerji iz Šenčurja, pustni ansambel, druge gostujoče maske in mimoidoče ter seveda nekateri domači in tuji politiki, ki so se tokrat peljali z novim metrojem, katerega glavna linija poteka po okrašeni Bukovčevi cesti. Seveda ni šlo brez tradicionalnih vmesnih postankov, da se je pisana druščina lahko malo spočila in okrepčala. V zadnjem delu poti, sta se karavani pridružila tudi župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec, ki sta bila tudi letos bolj »kisle« volje, saj sta se zavedala, da bosta po predaji oblasti, za dobrih štirinajst dni ostala brez dela in brez občinske blagajne. Na njuno srečo je bila blagajna tudi letos bolj prazna, saj so v preteklih dneh poravnali vse račune. Stričkov končni cilj je bil udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer bo štirinajst dni z viška opazoval in spremljal celotno dogajanje v pustni deželi.

V nadaljevanju je župan Toni Dragar s podžupanjo mag. Renato Kosec, predsedniku Pustne sekcije Striček Petru Koscu – Pipiju predal občinsko oblast, skupaj s ključem prazne občinske blagajne. Župan je ob tem dejal, da upa, da bodo v Pustni sekciji Striček letos gospodarili bolj racionalno kot pretekla leta: »Predvsem zato, ker Proračuna za letošnje leto še nimamo in kot vidite, je naša občinska blagajna prazna.« Župan je spregovoril tudi o načrtih pustne sekcije v zvezi z metrojem. Podprl je njihovo idejo, s tem, da jim je obljubil, da bodo linijo poglobili ter jo speljali vse do Ljubljane in Kamnika. Seveda bo postaja tudi na Viru. »In ne samo to. Poglobili bomo tudi Kamniško Bistrico, na Viru bo pristanišče za trajekte. Potem bomo na Vir preselili še letališče. Če se bo pa našlo še kaj denarja, pa bomo speljali še gondolo do Ljubljane,« je še o pustnih načrtih v šali povedal župan.

Peter Kosec – Pipi je županu odvrnil, da metroja na Vir ni pripeljal on, temveč ga je pripeljala Pustna sekcija Striček. Saj je pri njih tako, da tisto kar ne obljubijo, to tudi storijo. Seveda pa bo Pustna sekcija Striček županu pomagala, da bo izpolnil vse, kar je obljubil v naslednjih štirih letih. Pipi se je Županu še zahvalil za predajo oblasti in za prazno občinsko blagajno, v kateri se je medtem že nabralo nekaj denarja, ki so ga vanjo prispevali posamezniki iz pustne druščine. Nekaj za začetek bo!

Več fotoutrinkov s postavitve Strička si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Program letošnjega pustovanja na Viru si lahko preberete v prispevku spodaj.

Tudi letos za pusta v Pustni deželi Vir ne bo manjkalo norčij, smeha in zabave!

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi