Slavje, kot ga na Viru še ni bilo: Legendarni Gregor Vrhovec praznoval okroglih 40

Zadnje dni se je na Viru pri Domžalah dogajalo na polno, saj je bilo veselo in razigrano, kot je običajno ob pustnih dneh, ko oblast prevzame virska pustna druščina, ki vsako leto Vir spremeni v pustno deželo. Ker smo trenutno sredi poletja, razlog za tokratno dogajanje ne moremo pripisati pustnemu času, ampak ga je treba iskati pri najbolj prepoznavnem Virjanju Gregorju Vrhovcu – Gezi, ki je v minulih dneh dopolnil okroglih štirideset. Ker je Gregor po srcu in duši glasbenik, je bilo praznovanje temu primerno, saj so ga poleg prijateljev in sorodnikov obiskali tudi številni glasbeniki. In kjer so na kupu glasbeniki, tam je vedno veselo.

Naš bralec, ki je bil tudi del tega veselega praznovanja ob 40-letnici Gregorja Vrhovca, nam je navdušeno povedal, da takšnega slavja na Viru že dolgo ni bilo in da je bilo tako slavnostno, kot bi njihove kraje obiskal Tito. Gregor je zagotovo eden najbolj prepoznanih Virjanov, saj je po srcu in duši glasbenik, ki vedno rad v roke prime svojo harmoniko in zaigra kjerkoli in kadarkoli. Glasba je njegov hobi, saj je drugače poklicno vpet v družinsko podjetje Avtoodpad Agent, ki ga je pred leti prevzel od svojega očeta Srečka, ki je vodenje poslov prepustil sinu, saj ga je ta z zanimanjem spremljal že od malih nog. Gregor je odgovornost sprejel z veseljem in hvaležnostjo. Družinsko podjetje, ki bo kmalu praznovalo 40-letnico obstoja, pa uspešno vodi naprej.

Njegova sestra Sabina nam je povedala, da Gregor navdušen glasbenik že od malih nog, lahko bi tudi rekli, da je glasba njegova velika ljubezen. Da je Gregor navdušen glasbenik lahko razloge poiščemo v družini Vrhovec, saj so prav vsi glasbeniki. Harmoniko igrata tudi njegova starša, oče Srečo in mama Ivanka, njegovi sestri Sabina in Monika pa na citre.

Gregor Vrhovec – Gezo je glasbenik s srcem in dušo.

Gregor se je najprej učil igranja klavirske harmonike. Nekaj časa je obiskoval glasbeno šolo, vendar je le-to hitro obesil na klin. V nadaljevanju je znanje diatonične harmonike nabiral pri mojstru Zoranu Lupincu, s katerim je opravil dobrih deset ur učenja, nato pa nadaljeval kot samouk. Bolj resno se je v glasbene vode vključil, ko je ustanovil ansambel Gregorja Vrhovca, ki se je kasneje preimenoval v Vrhovce, zadnjih deset let pa je imel ansambel Leteči muzikanti, s katerimi so približno pred letom dni prenehali z nastopi. Kljub temu pravi, da so Leteči muzikanti zgodba, ki mu bo ostala v najlepšem spominu. Z glasbeniki s katerimi je igral skupaj, so ostali prijatelji, ki mu veliko pomenijo. Gregor sicer še vedno igra, vendar ne več v takšnem obsegu. Ker je ljudski človek, harmoniko zelo rad vzame v roke kjerkoli in kadarkoli ter popestri dogajanje. V svoji glasbeni karieri se je nabralo kar nekaj njegovih avtorskih skladb, katere seveda z veseljem zaigra.

Kot smo že omenili je največ časa vpet v posel s podjetjem. V prostem času pa se veliko posveča športu ter svoji hčerkici Kaji in partnerici Heleni, s katero se velikokrat odpravita na vožnjo z motorjem, saj je Gregor tudi navdušen motorist. Kot motorist se velikokrat pridruži tudi Veselim batom, s katerimi se podajo na motoristične avanture.

Veselo je bilo že na predvečer Gregorjevega rojstnega dne.

Pa pojdimo nazaj na praznovanje, ki je bilo minule dni glavno dogajanje na Viru. Praznovanje se je začelo na predvečer njegovega rojstnega dne, v torek, 2. julija, ko so se pri Gregorju doma zbrali številni njegovi prijatelji, kar 150 so jih našteli, ki so mu namesto klasičnega mlaja postavili posebno skulpturo – kovinsko konstrukcijo na katero so namestili avto, pod njega pa sliko Gregorja v narodni noši s harmoniko. V naravni velikosti seveda. Za 40-letnico pa je zaigralo 40 glasbenikov. Kljub neurju, ki se je razbesnelo tisti večer, pa le-to ni pokvarilo vzdušja in zmotilo praznovanja, saj so vztrajali do zgodnjih jutranjih ur.

Glavno praznovanje pa je potekalo v soboto, 6. julija, pod velikem šotorom, ki so ga za to priložnost postavili pri avtoodpadu. Tudi na tem praznovanju so se zbrali številni njegovi prijatelji, sorodniki in glasbeniki. Za zabavo in srbeče pete pa so poskrbeli Okrogli muzikanti, ki jih Gregor izredno obožuje. Seveda ni manjkalo čestitk in presenečenj in še kaj. Za največje presenečenje so poskrbeli njegovi prijatelji, ki so mu najprej pripravili posebno igro »Kdo ima talent« in ko je Gregor prišel do zlatega gumba, se je na prizorišču prikazal glasbenik Uroš Perič, kar je bilo za Gregorja posebno presenečenje, saj je obnemel, na lica pa so mu spolzele solze.

Za presenečenje večera je poskrbel glasbenik Uroš Perič.

Dvojno praznovanje

Nekaj besed je na slavju spregovoril tudi oče Srečko, saj je bilo to praznovanje pravzaprav kar dvojno. Letos mineva tudi 40 let, ko je Srečko začel s pridobivanjem dokumentacije za avtoodpad, ki ga je nato odprl leta 1981. Ob tej priložnosti so mu njegovi trije otroci podarili priznanje, na platnu pa so prikazali film od avtoodpada in od Gregorjeve mladosti. Avtoodpad Agent na Viru pri Domžalah je bil eden prvih v nekdanji Jugoslaviji in po osamosvojitvi v Sloveniji.

Tudi, ko je prišel dan po praznovanju, Gregor ni ostal sam, saj so se mu pri pospravljanju prireditvenega prostora pridružili številni njegovi prijatelji. Gregor je namreč takšen, da tudi sam rad priskoči na pomoč vsakemu, ki potrebuje pomoč. V sebi nosi dobrosrčnost. Takšno lastnost pa je težko spregledati. Njegova sestra Sabina nam je še povedala, da se zahvaljujejo vsem Gregorjevim prijateljem, ki so mu pripravili številna presenečenja ter mu pomagali pri pripravi praznovanja.

Na praznovanju so obeležili dvojni jubilej, saj začetki avtoopada na Viru segajo 40 let nazaj.

In kakšne načrte ima Gregor? Sabina pravi, da si želi samo to, da bi bilo tako kot je bilo do sedaj. Da bi podjetje peljal naprej in seveda, da bi ga še naprej obkrožali vsi, ki mu veliko pomenijo, vključno z njegovo ljubico harmoniko.

Čestitkam Gregorju ob njegovi 40-letnici se pridružuje tudi naše uredništvo. Še na mnoga leta!

Avtor: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi