S harmoniko na Triglav

Glasbena šola Bučar je v letu 2022 praznovala 10-letnico svojega delovanja in ker tradicionalno vsako leto od takrat organizirajo dvodnevni pohod s harmoniko ter so prvo tako odpravo namenili najvišjemu vrhu Slovenije, so si za 10. obletnico zadali, da Triglav s harmonikami ponovno osvojijo. Vreme jim ni bilo naklonjeno, odpravo so morali prestaviti kar dvakrat, a kot pravi rek, da »gre v tretje rado«, ga Bučarjevi pohodniki lahko z veseljem potrdijo.

Na vrh Triglava so se odpravili z enoletnim zamikom in iz doline startali v soboto, 9. septembra 2023. Strpnost pri prestavljanju terminov je bila poplačana, saj si lepšega vremena in razgledov ni moč zamisliti. In tako se je 65 pohodnikov, ki poleg lepot gora ljubijo slovensko domačo glasbo, s Pokljuke odpravilo proti Vodnikovi koči na Velem polju. Odpravo je varno vodilo 8 gorskih vodnikov, ki so veliki skupini narekovali tempo. Vmes so se tudi ustavili, 14 glasbenikov je zaigralo, njihovi prijatelji in mimoidoči pa so peli na vsa grla. Ker so instrumenti težki in predvsem nerodni za nošnjo, so nekateri močni fantje iz skupine razbremenili rame glasbenikov in jim pri nošenju velikodušno pomagali.

Na poti je bila pretekli vikend neverjetna gneča, zato so se kljub dobremu tempu preudarno odločili, da se na vrh Slovenije iz Kredarice odpravijo v nedeljo zgodaj zjutraj. Na Kredarici so se okrepčali in prespali, a pred spanjem je Triglavski dom pokal od glasbe, petja, plesa, veselja in zabave ob vsem tem. Vzdušje je bilo odlično. Spočiti so se zjutraj namenili osvojiti vrh in seveda uspeli. Približno sedem pohodnikov se za vrh ni odločilo, skoraj 60 pa jih je na 2.864-ih metrih nad morjem, ob prekrasnem razgledu po okoliških skalnatih vrhovih, z naježeno kožo in izjemnim ponosom vriskalo v dolino. Simon Bučar, idejni vodja in organizator glasbenega pohoda »S harmoniko na Triglav« je izbral tudi 2 pesmi projekta, ki so ju prepevali ves vikend, seveda tudi na vrhu. Po Julijcih sta odmevali Triglavski valček, ansambla Lojzeta Slaka in Najlepše je doma, ansambla Slapovi. Ker jih je preganjal čas, so se zadovoljni odpravili proti svojemu izhodišču, Rudnemu polju. Pot je bila za utrujene noge naporna, a ob glasbi je tudi tak napor lahko prestati. Na koncu njihove poti jih je počakalo prelepo presenečenje podpornikov in prijateljev, ki so ostali v dolini; vsakemu pohodniku so izročili rdeč nagelj in rožmarin ter jih pogostili s prigrizki in hladno pijačo.

Vodja Glasbene šole Bučar, Simon Bučar, nam je povedal, da so deseto obletnico Glasbene šole Bučar in deseti glasbeni projekt proslavili na najlepši možen način: “Končno tako kot smo si želeli že od lani. Ne moremo opisati sreče, veselja in ponosa, ko smo na vrhu Slovenije zaigrali in zapeli v en glas. Povezali smo se v veliko družino in tej krasni deželi, ki jo imamo iz srca radi, podarili največ kar lahko – slovensko pesem. Hvala, dragi glasbeniki in prijatelji, za najlepša dva dneva in obilo spominov, ki jih bomo nosili s seboj na vsakem koraku do naslednje obletnice. Vi veste: “.. saj že star domač pregovor pravi: Lepo je vsepovsod, a najlepše je doma, ne pozabi ga.” 

Z njim se močno strinjamo in jim želimo, da s tovrstnimi dogodki nadaljujejo in s tem počastijo lepote naše čudovite domovine. Glasbena šola Bučar sicer s polno paro pričenja novo glasbeno leto, ki bo bogato z novimi dogodivščinami in predvsem za njihove učenke in učence novimi znanji.

Miha Ulčar; Foto: Glasbena šola Bučar

Tagi