Pustni karneval na Viru z izvirnimi, zabavnimi in barvitimi maskami navdušil tudi letos

Včeraj točno ob 14. uri in 28 sekund se je na Viru pri Domžalah začel že 28. pustni karneval, ki je bil tudi letos prava paša za oči, saj so se obiskovalcem karnevala predstavile številne zanimive skupinske maske, ki so v prvi vrsti pritegnile pozornost s svojo izvirnostjo, zabavnostjo in tematsko obarvanostjo. Domišljija, ki je pozna meja, je prišla na plan tudi za letošnji pust.

Bolj, ko se je kazalec na uri bližal 14. uri, bolj se je Bukovčeva cesta na Viru pri Domžalah polnila z obiskovalci vseh starosti, med njimi je bilo tudi veliko malih in tudi velikih pisanih maškar, ki so si prišli ogledat enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji. Vreme sicer ni bilo takšno kot so napovedovali vremenoslovci, saj se je sonce sramežljivo skrivalo za oblaki, sem ter tja je sicer malo pokukalo izza oblakov, da se je prepričalo, če pustni karneval na Viru poteka po načrtih. In ker je šlo vse po načrtih, to pomeni, da je zima že začela pakirati kovčke. Po naših neuradnih informacijah naj bi v naših krajih ostala še nekaj dni, saj ji je ostalo še nekaj zaloge snega in mraza. Ji je pa pust dal dobro vedeti, da je čas, da se počasi poslovi.

Letos je na pustnem karnevalu sodelovalo 29 domačih in gostujočih mask, ki so se v sprevodu, za maskoto Stričkom in predsednikom Pustne sekcije Striček Petrom Koscem-Pipijem, ki sta vedno na čelu, pomikale po Bukovčevi ulici do velikega prireditvenega šotora v Športnem parku Vir, kjer je nato potekal še nedeljski pustni žur s TV Golica. Na Golica odru sta obiskovalce zabavala ansambel Zaka pa ne in ansambel Murni. Pustna zabava pa je bila s tem zagotovljena.

Kot je že običaj, si je pustni karneval ogledal tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki se je najbolj veselil tega, da bo na pustni torek po štirinajstih dnevih dobil nazaj ključ občinske blagajne in s tem tudi nazaj občinsko oblast. V pustnem času je imela oblast pustna druščina iz Pustne sekcije Striček, v času vladavine pusta pa so veljali strogi pustni zakoni. V tem času so morale biti natakarice v vseh gostinskih obratih na Viru pomanjkljivo oblečene, ceno za liter cvička pa so morali gostinci vsaj enkrat v tem času, nastaviti na 3,50 evra. Da pa se je vse skupaj dosledno upoštevalo, je skrbela stroga virska policija.

Na letošnjem karnevalu so sodelovali: Predsednik Pustne sekcije Striček–Vir v svoji limuzini s spremstvom; Maskota Striček, ki je za to priložnost zapustil svoj prestol na vrhu lekarne na Viru; Kulturno društvo Godba Domžale, ki je poskrbela za pleh muziko; Korant klub Spomin, ki so odganjali zimo in prinašali pomlad, Martin Krpan iz Društva za ohranjanje vaških običajev, iz Zbilj; Igralne karte in pihalni orkester Loče; mladi nogometaši iz Športnega društva Vir; Simfonija godal iz Jurišnicev; Alica v čudežni deželi; Komendska kopenska mornarica; Minioni; Domžalske mažoretke; Otroška risba; Zdrav topolski nasmeh; Šopek spomladanskih marjetic; Bevške maškare – Društvo dobre volje Bevke; Koranti Mala vas; Divje babe – neandertalci; Etnografsko društvo orači Jablovec; Cuk`r Land; Koncavaščani gredo na Mars; Pjani zombiji; Simpsoni; Radio Hit; Vranski generali; Kulturno pustno društvo Grapa; Kurenti Ormož; Toplozračni virski balonarji.

Organizatorji so na pustnem karnevalu izbirali najbolj izvirne zabavne, inovativne, igrane in kreativne maske in sicer letos po novem v dveh kategorijah: 1. skupinska maska (minimalno 5 odraslih udeležencev) in 2. družinska/otroška maska (kjer so sodelovali odrasli in otroci – minimalno 3 udeleženci). Nastopajoče maske je ocenjevala štiričlanska komisija v sestavi mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, Mira Bečan, vodja TIC Domžale, Domen Kovač in Sandra Puhar. Da pa so se lahko obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Matic Maček. Po videnem lahko rečemo, da je bil tudi letošnji pustni karneval prava paša za oči, saj so bile nastopajoče maske res izvirne, zabavne in tematsko obarvane, saj je bilo na humoren način predstavljeno marsikaj aktualnega. Pust je namreč priložnost, da pokažemo, kako gledamo na določene aktualne stvari, na katere v realnem življenju zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bi nikoli. Ne smemo pa pozabiti tudi na domišljijo avtorjev nastopajočih mask. Ta res ne pozna meja in tudi za to, da domišljija pride na plan, brez zadrege, je pust prava priložnost.

Na koncu moramo pohvaliti organizatorje letošnjega pustnega karnevala in vseh spremljajočih dogodkov, Pustno sekcijo Striček Vir, ki so se zelo potrudili, da se je spet nekaj dni živelo s pustom ter seveda, da se je dogajalo na polno in da so na svoj račun prišli prav si, od najmlajših, pa do najstarejših. V torek, 13. februarja 2018, sledi še zaključek letošnjega pustovanja. Skozi dan bodo na Viru in v okolice potekale žalne slovesnosti, okrog 18. ure pa bo na Saharskem hribu potekal še sežig pusta.

Več fotoutrinkov z letošnjega pustnega karnevala na Viru si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro in Simona Pivar

 

Tagi