Pustni karneval na Viru s svojo barvitostjo in zabavnostjo navdušil tudi letos!

Danes natanko ob 14. uri in 29 sekund se je na Viru začel 29. pustni karneval, ki je tudi tokrat privabil obiskovalce od blizu in daleč. Seveda so imeli kaj videti, saj so se tudi letos predstavile številne zanimive skupinske maske, ki so pritegnile s svojo izvirnostjo, zabavnostjo in tematsko obarvanostjo. Pustni čas je več kot primeren, da na plano spravi vso našo domišljijo, ki ne pozna meja, obenem pa se je v teh dnevih možno brez posledic pošaliti na račun drugih. Pust je namreč norčav, če ne pa ne bi bil pust.

Pustna sekcija Striček iz Vira je tudi za letošnjega pusta poskrbela za pestro dogajanje v Pustni deželi Vir. Tako ni manjkalo pustnih norčij in zabave, na svoj račun pa so prišli prav vsi. Pustovanje so tako kot vsako leto okronali z velikim pustnim karnevalom, ki je postal tradicionalen ter znan daleč preko bregov reke Kamniške Bistrice.

Pustnega karnevala na Viru, ki je vedno prava paša za oči, se radi udeležijo vsi, ki jim pust veliko pomeni, saj so v priprave skupinske maske pripravljeni vložiti veliko svojega prostega časa in kreativnosti. Vse to se je tudi poznalo tudi na udeležbi, saj je na karnevalu nastopilo 33 domačih in gostujočih skupinskih mask, prav vsaka pa je izstopala s svojo različnostjo, barvitostjo, zabavnostjo in tematsko obarvanostjo. Zaradi tega in zaradi obiskovalcev, ki vsako leto napolnijo Bukovčevo cesto, da si ogledajo pisano druščino maškar, je pustni karneval na Viru postal eden največjih v Sloveniji. Letos je svoje dodalo še izjemno lepo in sončno vreme, ki je na plano spravilo še tiste, ki bi drugače ostali doma.

Sprevod domačih in gostujočih mask, na čelu katerega sta bila maskota Striček in predsednik Pustne sekcije Striček Peter Kosec – Pipi v vladni pustni limuzini, je krenil izpred Papirnice Količevo, pot pa je vodila po Bukovčevi cesti vse do velikega prireditvenega šotora v Športnem parku Vir, kjer je nato potekala še nedeljska pustna zabava z ansamblom Skomini.

Kot je že običaj, si je pustni karneval ogledal tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki se je najbolj veselil tega, da bo na pustni torek nazaj dobil ključ občinske blagajne, ki ga je pustni druščini iz Vira predal pred štirinajstimi dnevi. V pustnem času je imela oblast pustna druščina iz Pustne sekcije Striček, v času vladavine pusta pa so veljali strogi pustni zakoni. Pustna oblast je iz rok župana prejela prazno občinsko blagajno, v štirinajstih dnevih pa so jo uspeli napolniti toliko, da bodo poravnali vse stroške, ki so jih imeli v zvezi z letošnjim pustovanjem. Koliko bo ostalo v blagajni, bo znano v torek na žalni pustni slovesnosti, zagotovo pa bodo šli zadnji centi za sedmino. Se pa pustna oblast lahko pohvali, da je že ob nastopu vladavine na Vir pripeljala “metro”.

Kot smo že omenili, se je letošnjega karneval udeležilo 33 skupinskih mask in sicer: predsednik Pustne sekcije Striček–Vir v svoji limuzini s spremstvom; Maskota Striček, ki je za to priložnost zapustil svoj prestol na vrhu lekarne na Viru; Kulturno društvo Godba Domžale, ki je poskrbela za pleh muziko; Domžalske mažoretke; Korant klub Spomin, ki so odganjali zimo in prinašali pomlad; Zvite in prebrisane lisičke iz Kluba Zvitih Lisičk; Koranti iz Etnografskega društva Novi Koranti 94; Moja Rožica; Mexicano-Trump, Americano perfavore Viriano …; Žužkerada; Loški vikingi; Bacek Jon; Dežne kapljice; Društvo Tminska pustna muzika; Slepi drugi tir; Kekčeva dežela; Zebre; Graparji iz Idrije; Kantri line dance iz Konjeniškiega kluba Pik; Čebelja druščina; Močvirski škratje; Skupina Oktoberfest; I say disco, you say party!; Tur D`Vir; Hobotnice, Koranti iz Male vasi; Bogastvo; HITova Skupina KISS & Sestre; Krampusi – Eggersdorf pri Gradcu; Harlequins – Beneški norčki; Koliški kurenti; Pralnica d.o.o.; Transformerja in snemalna ekipa.

Organizatorji so na pustnem karnevalu izbirali najbolj izvirne zabavne, inovativne, igrane in kreativne maske in sicer v dveh kategorijah: 1. skupinska maska (minimalno 5 odraslih udeležencev) in 2. družinska/otroška maska (kjer so sodelovali odrasli in otroci – minimalno 3 udeleženci). Nastopajoče maske je ocenjevala štiričlanska komisija v sestavi mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, Mira Bečan, vodja Službe za turizem Občine Domžale in domžalski kipar Jože Tönig. V kategoriji 1. skupinska maska je zmagala skupinska maska z imenom “Mexicano-Trump, Americano perfavore Viriano …”, v kategoriji 2. družinska/otroška maska pa je zmagala družinska maska “Bogastvo”. Izbrana maska v prvi kategoriji je prejela 1.000 EUR nagrade. Da pa so se lahko obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Matic Maček.

Karneval je tako za nami, člani Pustne sekcije Striček pa se lahko sedaj oddahnejo, saj so do konca speljali vse prireditve. Po njihovi zaslugi se je na Viru nekaj dni živelo s pustom in za pusta. Seveda naj bo tako tudi v prihodnjih letih. Če pa komu to ni všeč in ni za pusta, pa naj se vsako leto odseli vse do avgusta. V torek, 5. marca 2019, sledi še zaključek letošnjega pustovanja. Skozi dan bodo na Viru in v okolice potekale žalne slovesnosti, okrog 18. ure pa bo na Saharskem hribu potekal še sežig pusta.

Več fotoutrinkov z letošnjega pustnega karnevala na Viru si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro in Simona Pivar

Tagi