Pustna druščina z Vira prebudila Strička. Sedaj se bo pa začelo za(res)hec

Pust se hitro približuje. To pa pomeni, da bo kmalu vsepovsod polno pustnega rajanja, šaljivih mask in norčavega vzdušja. Tako bo tudi v Pustni deželi Vir. Začelo se bo v soboto, 4. februarja 2023, ko bo Pustna sekcija Striček Vir prevzela oblast in ključe občinske blagajne.

Da bo prevzem oblasti potekalo brezhibno, je pustna druščina iz Pustne sekcije Striček iz Vira dan pred prevzemom oblasti iz celoletnega spanca prebudila svojo maskoto – Strička. Slednjega so s toplerja, ki stoji na dvorišču pri Ivanu Staretu, prenesli na prikolico traktorja, s katerim ga bodo na dan prevzema občinske oblasti v spremstvu vodstva pustne sekcije, raznolikih pustnih mask, poskočnih kurentov in firbcev prepeljali do lekarne na Viru, kjer ga bodo posadili na streho, iz katere bo štirinajst dni spremljal dogajanje v pustni deželi.

Seveda je bilo potrebno Strička za takšen slavnostni dogodek dobro očediti, saj se je na njem nabralo nekaj prahu, najbolj veselo pa je bilo, ko so Stričku sneli masko, ki jo je revež moral nositi dve leti. To so člani pustne sekcije, ki so pripravljali Strička za sobotno dogajanje, nagradili z dolgim aplavzom. Sedaj Striček spet kaže pravi obraz, saj so nekateri v teh dveh letih pozabili, kako izgleda.

Kot smo že omenili v uvodu bo predaja oblasti in ključa občinske blagajne potekala v soboto, 4. februarja 2023, ob 12. uri pred Lekarno na Viru. Ključ občinske blagajne bosta predala podžupana Občine Domžale, Matej Primožič in Borut Ernestl. Prevzel pa ga bo predsednik Pustne sekcije Striček Peter Kosec. V spremstvu glasbenikov Striček benda, raznolikih pustnih mask in poskočnih kurentov iz Ormoža bodo poskrbeli za odlično pustno vzdušje. Start povorke bo malo po deseti dopoldne iz Papirnice Količevo, povorka pa bo krenila po Bukovčevi cesti vse do Lekarne na Viru. Seveda bo vmes tudi nekaj postankov.

Osrednje dogajanje ob letošnjem pustu pa bo potekalo od 18. do 19. februarja. Živahno otroško pustno rajanje se bo odvijalo v soboto, 18. februarja, v Češminovem parku z Vilo Ekseno in superjunaki. Od tam se bodo otroške maske v povorki sprehodile do ogrevanega šotora na Viru.  V soboto zvečer bo v šotoru sledila velika pustna zabava s skupinama Mambo Kings in Pop Design. V nedeljo pa se bo odvijal že 33. Veliki pustni karneval na Viru, ki se bo začel ob 14. uri in 33 sekund.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi