Predpustne priprave na Viru v polnem teku: »Kdor ni za pusta, naj se iz Vira odseli vse do avgusta!«

Kljub temu, da bo letos pust začel preganjati mrzlo zimo tri tedne kasneje kot lani, je pustna druščina iz Pustne sekcije Striček iz Vira pri Domžalah že v polnem pogonu. Priprave na prevzem občinske oblasti, vključno s ključem občinske blagajne, za katero letos le upajo, da bo polna do vrha, so v polnem teku. Seveda ne gre samo za prevzem pustne oblasti. Polne priprave so v teku tudi za izvedbo 27. pustnega karnevala in vseh spremljajočih zabavnih in norčavih prireditev.

V Pustni sekciji Striček iz Vira pri Domžalah pravijo, da bo tudi letošnji pust kar se da norčav in zabaven. Poleg postavitve Strička in prevzemom občinske oblasti, bo na dnevnem redu tradicionalni, letos že 27. pustni karneval. Že dan prej bo pod velikim šotorom v Športnem parku Vir poskrbljeno za otroški pustni Živ-Žav, malo večji otroci pa bodo na svoj račun prišli zvečer, ko se bo ravno tako pod velikim šotorom odvijalo veliko pustovanje z grupo Vigor in ansamblom Ognjeni muzikantje. 

Vseh štirinajst dni pustne vladavine bodo veljali strogi pustni zakoni. Za upoštevanje teh, pa bo skrbela stroga virska pustna policija. In še eno strogo pravilo je, ki se ga morajo v tem času držati vsi: »Kdor ni za pusta, naj se iz Vira odseli vse do avgusta!«

Že po tradiciji bodo morali vsi lokali na Viru v času pustne vladavine, vsaj za en dan nastaviti liter cvička na ceno 3,5 evra. Kateri lokali bodo to, se zaenkrat še ne ve. Bo pa tako kot je običaj, za nadzor skrbel strogi tržni inšpektorat Pustne sekcije Striček.

Pustna druščina iz Vira vsako leto iz rok župana Tonija Dragarja prevzame ključe občinske blagajne.

Začetki pustovanja na Viru
Začetki pustovanja na Viru segajo že leta nazaj, ko so domačini na neki podstrehi našli partno listino (umrl je naš dragi Pust) iz leta 1936. Da se je pust na Viru ohranil toliko časa, gre zasluga Pevčevemu atu, ki so ga ljudje klicali Stričko. Pevčev ata je hodil po Viru in privabljal mladino z vzkliki: »Pust, pust širokih ust!«. Mladi so se radi zbirali okoli njega in mu pomagali pri pripravi kresa. Starejši pa so ob harmoniki in kozarčku rujnega žalovali za Pustom. Imeli pa so tudi na navado, da so postavili šine na katere so potem potrkavali (zvonili).

Pevčev ata je bil tisti, ki je mladini vlival veselje in zagon in tako na nek način dosegel, da se pustovanje na Viru nadaljuje še danes. Leta 1990 je pustovanje na Viru spet dobilo nov zagon. Ustanovila se je Pustna sekcija, ki so jo poimenovali Striček v spomin na Pevčevega ata. Naredila se je prva mobilna maska »Metulj«. Vsako naslednje leto so se tej maski pridružile nove maske kot so: Virozaver, Kremenčkovi, Hugo, Čebelice in še veliko drugih mask, ki so vsaka na svoj način prispevale k pestrosti karnevala.

Stričko vsako leto z viška opazuje in spremlja celotno dogajanje v pustni deželi.

PROGRAM PUSTOVANJA 2017:

Postavitev maskote Striček in prevzem občinske oblasti
Sobota 11.02. 2017 ob 10:00 uri

Striček potuje v karavani od papirnice Količevo po Bukovčevi cesti z vmesnimi postanki, ki jih nihče prav dobro ne razume. Maskoto spremljajo ministri, skupinske maske, dobra glasba in seveda novinarji s celotne Slovenije.

Stričkov končni cilj je udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer z viška opazuje in spremlja celotno dogajanje v pustni deželi. Po postavitvi strička pa sledi še prevzem občinske oblasti s ključem občinske blagajne, ki jim po običaju izroči župan Toni Dragar.

Otroški ŽIV-ŽAV
Pustna sobota, 25. februar 2017 ob 15:00 uri velikem ogrevanem šotoru v športnem parku na Viru

Glasbena in otroška animacija z Ribičem PEPETOM.

Naše najmlajše bo na otroškem pustovanju s svojim programom navdušili vsem otrokom dobro znan in zelo popularen Ribič Pepe, ki je ta hip eden izmed najbolj priljubljenih otroških junakov.

Veliko pustovanje z grupo VIGOR in ansamblom Ognjenimi muzikanti ob 20:00 uri
Pustna sobota, 25. februar 2017

Grupa VIGOR je hrvaška glasbena skupina postavnih fantov, ki je v letu 2016 navduševala s koncerti po celotni Sloveniji. Obljubljajo nepozaben pustni žur z lastnimi in tudi ostalimi zabavnimi hrvaškimi hiti.

Ognjeni muzikanti so mladi in poskočni fantje z raznolikim glasbenim repertoarjem. Ustrežejo najrazličnejšim glasbenim željam, veliko pozornost posvečajo tudi popularni glasbi, ki jo v celoti izvajajo v živo.

27. pustni karneval ob 14:00 uri in 27 sekund
Pustna nedelja, 26. februar 2017

Pustna sekcija Striček vas vabi na ogled enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji. Predstavile se bodo različne, zabavne, barvite, tematske, okoliške ter gostujoče maske, ki jih vsako leto z velikim veseljem gostimo.

K sodelovanju in ustvarjanju skupinskih mask ste lepo vabljeni tudi vi. Prijavite skupinsko masko na njihovi spletni strani, zabava in smeh zagotovljena!

Po karnevalu zabava v ogrevanem šotoru z ansamblom Odziv
Ansambel Odziv, deluje od meseca marca 2016. Ansambel sestavlja pet članov iz okolice Domžal. Ema Smolnikar na harmoniki, Luka Lisjak na kontrabasu, Gašper Novak na kitari in pevca Tina Semprimoznik in Matic Cerar.

Pokop pusta in sežig na Saharskem hribu
Pustni torek, 28. februar 2017

Po vsej zabavi sledi žalosten dan – pokop našega dragega pusta.

Umetniško obdelana lesena krsta, ki jo spremljajo nune in župnik, potuje po Viru in Domžalah. Pustna druščina obišče tudi njihove večje sponzorje in donatorje. Zaključek, s solzami v očeh, spremljamo s sežigom pusta na Saharskem hribu.

Aktivnosti Pustne sekcije Striček lahko spremljate na njihovi spletni strani TUKAJ ali njihovi facebook strani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv Domžalca
Tagi