Po ulicah Pustne dežele Vir letos krenil mini pustni karneval

Ker so se covid ukrepi začeli sproščati šele dober teden dni nazaj, je bilo za organizacijo tradicionalnega karnevala in izdelavo skupinskih mask premalo časa, so na Viru na hitro pripravili mini pustni karneval, ki so se mu pridružile izvirne in doživete maske. Pustna druščina pa se je sprehodila po ulicah Vira.

Letošnji pustni vikend doživljamo veliko bolj optimistično kot zadnji dve leti, saj sproščanje covidnih ukrepov organizatorjem pustnih dogodkov pušča veliko bolj odprte roke kot zadnji dve leti. Ptuj, Cerknica in Cerkno so večino tradicionalnih pustnih dogodkov izvedli v nekoliko okrnjeni obliki, a vendarle s pestrim pustnim vikendom. Drugače pa je na Viru, kjer je Pustna sekcija Striček prejšnjo soboto postavila maskoto – Strička na streho virske lekarne, župan Občine Domžale Toni Dragar pa je oblast in ključ občinske blagajne predal Petru Koscu – Pipiju. S predajo ključa občinske blagajne je občinsko oblast prevzela druščina iz Vira, takoj pa so začeli veljati tudi pustni zakoni.

Nenadna sprostitev določenih ukrepov za preprečitev širjenja covida-19, predvsem ukinitev pogoja PCT in sprostitev sektorja prireditvenih dejavnosti, je tik pred pustnim tednom odprla možnost za kakšno povorko. Za tradicionalni karneval na Viru pa je omilitev ukrepov prišla prepozno, saj se skupine iz različnih koncev Slovenije, ki se ponavadi udeležijo karnevala na Viru, začnejo z idejami in izdelavo mask pripravljati že vsaj nekaj mesecev pred pustom.

Kot je za naš portal povedal Peter Kosec – Pipi, predsednik Pustne sekcije Striček Vir, so krajani Vira podali pobudo, da bi v veselje malim in »velikim« otrokom na hitro organizirali mini pustno povorko. Tako so res v nedeljo, 27. februarja 2022, ob štirinajsti uri pripravili mini karnevalček, na katerem se je zbralo okoli sto maškar z izvirnimi in doživetimi maskami. V povorki so od športnega parka krenili po ulicah Vira vse do Saharskega hriba, kjer so na igrišču za rekreacijo ob zeleni osi Kamniške Bistrice povorko zaključili. Ob koncu se je Peter Kosec – Pipi zahvalil za pestro dogajanje na sami povorki, kjer so udeleženci plesali, igrali in se veselili, vmes pa pekli še hrenovke, kar je še najbolj navdušilo mlade maškarce. Seveda so se pridružili tudi starejši, saj je bilo hrenovk več kot dovolj ogenj, ki je plapolal v loncu, katerega so z vozičkom vozili v povorki, pa je grel premrzle roke ter zraven pekel še hrenovke.

Z mislijo, da bo drugo leto boljše, so se maškare počasi odpravile proti domu, Peter Kosec – Pipi pa je obljubil, da bo v torek, dan pred Pepelnico, Pust videl svojega hudiča, saj je ti dve leti naredil toliko gorja, tegob in nenazadnje ogromno luknjo v virski pustni občinski blagajni, da ga bodo na Saharskem hribu z največjim užitkom zažgali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi