Na današnji dan obeležujemo svetovni dan okrogle, vroče in slastne lepotice – pice, seveda! Zagotovo gre za eno izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih jedi po celem svetu. Poglejmo si njene začetke, recept in pa zanimivost, ki prihaja iz naših koncev …
Začetki pice
Začetki pice izvirajo iz Neaplja, prvo pico naj bi spekli okoli leta 1750, prvo picerijo Pizzeria Port’ Alba pa so tam odprli leta 1830, ki je odprta še danes. Jed je sicer sprva veljala za hrano revnejšega sloja, jedli so jo na ulici.
Kaj pa pri nas? Prva picerija, ki je odprla vrata v Sloveniji, je vsem dobro znana picerija Parma. Odprli so jo leta 1974 in iz nje še vedno prihajajo omamni vonji.
Na začetku so pico obložili s paradižnikom, česnom, z origanom in baziliko, imenovala se je marinara. Neapeljski picopek Raffaele Esposito pa se je leta 1889 odločil, da samo ena vrsta pice le ne bo dovolj – v čast italijanski kraljici Margheriti Savojski sta skupaj z ženo pripravila tri pice: mastunicolo, marinaro in pico s paradižnikom, mocarelo in baziliko. Te tri barvite sestavine so predstavljale italijansko zastavo. Pica margerita, ki jo vsi dobro poznamo in jo verjetno tudi največkrat naročimo, pa naj bi po kraljici dobila ime.
Prava pica ni kar tako!
Pravila za pripravo pice pa Združenje za pristno neapeljsko pico (AVPN) jemlje skrajno resno. Edini pici, ki ju priznavajo, sta po njihovem mnenju margerita in marinara in še ti dve morata biti spečeni točno po pravilih, ki so naslednja:
– spečena mora biti v krušni peči,
– peči se mora na 485 stopinj Celzija,
– peče se od 60 do 90 sekund,
– testo se gnete z rokami,
– testo mora vzhajati od 8 do 24 ur,
– premer pice je največ 35 centimetrov,
– na sredini ne sme biti debelejša od 3 milimetrov.
Glede na to, da velika večina doma nima krušne peči, pa si poglejmo recept prilagojen našim domačim pečicam.
Recept za pico
Iz naslednjih sestavin dobimo dve pici:
Testo:
– 300 gramov bele moke,
– 1 vrečko suhega kvasa,
– 1 ščepec soli,
– 1 žlico olivnega olja,
– 190 mililitrov mlačne vode
V veliko skledo stresemo moko. Dodamo suh kvas in sol. Dodamo mlačno vodo. Sestavine s prsti dobro premešamo, da nastane grobo testo. Na pult ali mizo stresemo malo moke, kamor položimo testo in ga gnetemo,
da postane gladko (testo se ne sme prijemati za roke). Testo oblikujemo v hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Nadev:
– 200 gramov mocarele,
– 150 mililitrov paradižnikove omake,
– 1 ščepec soli,
– 1 ščepec mletega popra,
– nekaj svežih listov bazilike,
– 1 žlica olivnega olja.
V skledi zmešamo paradižnikovo omako, olivno olje in baziliko ter dodamo sol in poper. Mocarelo narežemo na rezine. Pečico segrejemo na 240 stopinj Celzija in pekač obložimo s peki papirjem ali pa ga premažite z oljem. Testo razdelimo na dva dela. Na pomokani mizi ali pultu vsak del razvaljamo v tanek krog. Na testo damo nadev in mocarelo ter pico potisnemo v ogreto pečico za 8 do 10 minut. Po peki lahko pico pokapamo še olivnim oljem in dodamo listke sveže bazilike.
Iz Centra za zaščito in reševanje je pretekli teden nekaj lepo dišalo …
Ste vedeli, da so v Centru za zaščito in reševanje uspešno opravili usposabljanje? Tokrat ne gre za usposabljanje povezano z njihovim delom, ampak za bolj okusno usposabljanje, saj so pridobili naziv gasilec picopek specialist! Nad usposabljanjem je budno bdel tekmovalec MasterChef Slovenija, kuharski mojster Jure Pavlič. Pokukajte na njihovo Facebook stran in boste videli, kako so se lotili izziva.
V čast svetovnemu dnevu pice, ki si ga ta priljubljena jed nedvomno zasluži, pa si danes le privoščite kak kos – domače ali pa tiste iz picerije.
Vir: rtvslo.si, delo.si, FB CZR Domžale
Foto: petrovhey, Only-shot – Pixabay, AVPN, CZR Domžale