Na Viru so se od Pusta poslovili na dostojen način

Tako glasno kot je prišel, je tudi odšel. Pust, ki tudi letos ni bil suhih ust. Na dostojen način se je včeraj od njega poslovila pustna druščina Striček iz Vira, ki je v preteklih dneh poskrbela, da se je v Pustni deželi Vir dogajalo na polno.

Že od zgodnjih jutranjih ur je pustna druščina, ki so ga sestavljali pustni župnik, duhovni pomočnik, žalujoča vdova, virske nune, vodstvo Pustne sekcije Striček in pustna godba, ki so jo sestavljali člani ansambla Domačini in nekateri člani Pustne sekcije Striček, krožila po Viru, Kamniku in Domžalah. Malo pred šesto uro zvečer se je sprevod žalujočih, skupaj s še nekaterimi žalujočimi krajani in obiskovalci, zbral pred barom Sahara na Viru, kje je potekala uradna žalna slovesnost in nato še sežig Pusta.

Pustni župnik Janez Hafner je v uradnem nagovoru povedal nekaj krepkih čez Pusta, saj so se v tem času zgodile nekatere lumparije. V Pustni deželi Vir se je namreč prekomerno točil cviček, natakarice so bile premalo oblečene, lokalni pa so bili odprti preko delovnega časa … Lumparije pa se v času vladavine Pusta niso dogajale samo v Pustni deželi Vir, temveč tudi po vsej Sloveniji. Nekateri lumpi so zapustili zapor ali pa se tam niso pojavili … potem so tukaj bančne lumparije in še marsikaj nedostojnega … Slovesnost je pustni župnik zaključil z cvičkovim očenašem.

Pogrebci so nato krsto s pokojnim pustom odnesli na saharski hrib, kjer so Pusta položili na balo slame in zažgali. Ob tem žalostnem dogodku je bilo najhuje vdovi Pusta, ki je neutolažljivo jokala in nekajkrat hotela celo sama skočiti v ogenj, kar so preprečili pogrebci, ki so jo tolažili.

Po sežigu pusta je sledila še manjša sedmina v baru Sahara, kjer so se pogrebci okrepčali in zalili svojo žalost, saj je od njih odšel Pust, ki je poskrbel za pestro letošnje dogajanje v Pustni deželi Vir. Člani pustne sekcije Striček, pa se bodo po napornem pustovanju sedaj lahko odpočili in kovali nove ideje za prihodnje leto.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi