Na Homcu nikoli ne čakajo prvomajskega jutra. Golaž vedno postrežejo že na predvečer prvega maja.

Praznovanje prvega maja se bliža s svetlobno hitrostjo. Predvečer prvega maja bodo marsikje obležili s kresovanjem in spremljajočimi zabavnimi prireditvami. Tako bo danes zvečer kresovanje v Športnem parku Radomlje, na balinišču Vir in Mengeški Koči. Zgodaj zjutraj, po budnici pa bodo marsikje postregli z prvomajskim golažem. 

V Športnem društvu Homec pa z golažem nikoli ne čakjo prvomajskega jutra, temveč ga skuhajo in postrežejo že na predvečer prvega maja. Letos so se projekta lotili že osmič zapovrstvjo. Mi smo jih obiskali in se pozanimali kako poteka njihovo kuhanje golaža.

Člani Športnega društva Homec, so prostor za kuhanje golaža pripravili že včeraj zvečer. Danes dopoldne pa so najprej pričeli z lupljenjem in rezanjem čebule. Bil je to kar velik zalogaj, saj jo je bilo potrebno olupti in razrezati kar 35 kilogramov. Nato se jo je previdno prepražilo, dodalo meso in seveda vse potrebne sestavine, ki gredo zraven, da bo golaž okusen. Vsa procedura kuhanja golaža pa traja kar sedem ur. Golaž bo kuhan ob 19. uri, ko se začne prireditev na športnem igrišču pri nekdanji osnovni šoli na Homcu. Glavni kuhar golaža je že vrsto let Stane Skrbinšek, ki vedno poskrbi, da je golaž izredno okusen. Seveda pa zraven ne bo manjkala polenta z začimbami.

Ostali člani društva, pa so med kuhanjem golaža pripravljali prizorišče za praznovanje, ki bo potekalo na športnem igrišču pri nekdanji osnovni šoli na Homcu. Homški športniki vsako leto skuhajo 120 litrov golaže in tako bo tudi letos pravijo.

Dober tek in živel 1. maj! 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi