Matnakvadrat: Norija sveta

Vokalno-inštrumentalni duet Matnakvadrat je pred kratkim posnel videospot za skladbo Norija sveta, ki je nastala na podlagi trenutnih razmer v svetu ter glasbeni inspiraciji skladbe Shallow (Lady Gaga / Andrew Wyatt / Anthony Rossomando / Mark Ronson). Skladba in videospot sta bila posneta v solo in duo izolaciji v Radol’ci in Moravčah.

Duet Matnakvadrat, ki ga sestavljata Matej Primožič in Matjaž Zadravec, ima zelo širok repertoar, odlikuje pa ga kakovostno petje ob spremljavi kitare, saksofona in po potrebi tudi klaviatur. Skladba Norija sveta je v času, ko se nam je vsem skupaj svet postavil na glavo, zelo na mestu.

Matej nam je povedal, da je besedilo za skladbo nastalo že lani, torej precej pred epidemijo: “Za čas izolacije in ukrepov pa sva ugotovila, da bi bil za ta čas še bolj aktualen kot sicer. Hitro sva ga obudila, ga malo ‘sfrizirala’, naredila načrt snemanja in akcija. Mislim da je rezultat kar simpatičen. Pri projektu je sodeloval še glasbeni multipraktik Tomaž, ki tudi sicer velikokrat glasbeno ustvarja z nama.” 

Zasedbo Matnakvadrat sestavljata Matej Primožič in Matjaž Zadravec.

Kdo straši v zasedbi Matnakvadrat

Do pred časom je bil Matjaž pristen Ljubljančan, potem pa ga je – oh, kako romantično – ljubezen odpeljala v Radol’co. Že od malih nog ga spremlja glasba, on pa njo, in prehodil je pot od cerkvenega pevca, različnih (z)mešanih zborov, študija petja v Gradcu in v Ljubljani, vse do Klape Mali grad in do današnjega Gorenjskega kvinteta. Matjaž sicer kot doktor elektrotehnike še kar raziskuje in raziskuje, a prioriteta je seveda jasna: Mat na kva … pardon, Nina, Oskar in Marcel.

Matej prihaja in odhaja iz Domžal, prav tam pa je bolj malo. Vsaj tako pravita MarTina in devetletna velikanka Julija. Godbenik, pevec, povezovalec, kvazi novinar in duhamornež, predvsem pa sociolog v kulturi, ki ne neha in ne neha. Zanj skoraj še bolj velja, da ni glasbene zasedbe, v kateri ne bi sodeloval.

Duet Matnakvadrat je lani decembra nastopil tudi v domžalskem Čarobnem mestu.

Matej in Matjaž sta se srečala v kamniškem Cantemusu, skupaj nadaljevala v Klapi, zdaj pa strašita v znani zasedbi, ki jo včasih dopolni glasbeni multipraktik Tomaž. Od slovenskega popa, roka, do tujejezičnih kompozicij in dalmatinskih pesmi: vse več kot samo to je zasedba Matnakvadrat.

Mateja in Matjaža lahko spremljate na spletni strani Matnakvadrat.

Miha Ulčar; Foto: Matnakvadrat, arhiv domžalca; Video: Matnakvadrat

Komentarji uporabnikov
Tagi