Letošnji pustni karneval na Viru v znamenju barvitih in domiselnih mask

Pravo pomladansko vreme je olepšalo današnjo nedeljo in zdi se, da se je zima dodobra prestrašila pusta in njegovih norčij, zato se je raje skrila, da jih ne bi po hrbtu dobila. Pustni čas je čas za norčije in preganjanje zime. Tega se dobro zavedajo v Pustni sekciji Striček – Vir, saj vsako leto poskrbijo, da pust ne gre po tihem mimo nas, temveč da je vedno glasen in norčav, kot se za pustni čas spodobi.

Bukovčeva cesta na Viru se je zgodaj popoldan pričela polniti z obiskovalci, ki so tja prišli od blizu in daleč, da si ogledajo enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji, že 33. po vrsti. Tudi letos je bil karneval na Viru prava paša za oči, saj so se predstavile različne maske s svojo barvitostjo, zabavnostjo ter tematsko obarvanostjo. Letos je sodelovalo 27 domačih in gostujočih mask, ki so se v sprevodu, seveda za maskoto Stričkom, ki je vedno na čelu, pomikale po Bukovčevi ulici do velikega prireditvenega šotora, kjer je nato potekalo še pustno rajanje in podelitev nagrad najboljšim skupinam.

Pustni karneval sta si ogledala tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in podžupan Občine Domžale Borut Ernestl. Oba sta bila tudi v komisiji, ki je ocenjevala nastopajoče pustne maske. Da pa so se obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo pustno masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Rok Kosec.

Na letošnjem karnevalu so sodelovali: Predsednik Pustne sekcije Striček–Vir Peter Kosec-Pipi v svoji limuzini s spremstvom, tokrat samo v virtualni obliki, kajti pravi predsednik se je peljal skupaj z maskami, ki so predstavljale divji ameriški zahod; Maskota Striček, ki je za to priložnost zapustil svoj prestol na vrhu lekarne na Viru; mažoretke in twirlerice iz vseh domžalskih osnovnih šol, Kulturno društvo Godba Domžale, ki je poskrbela za pleh muziko; Zvonko in njegovo spremljevalno vozilo, 7 milj pod morjem, Divje punce iz zahodnega Vira, ciganska svatba, A je to, Brezglavci, Čaplja iz Podturna na Hrvaškem, Čarovnice iz Lesc, Graparji iz Idrije, Kraljica morosta »Žaba« iz Bevk, Gradska glasba Opuzen iz Hrvaške, Moja rožica iz Zgornjih Jarš, Megla Litko iz Litije, Orači in pokači Jablovec iz Podlehnika, Velika in zlata ribica iz Ribnice, Razposajene in radožive Sončnice Bukovica Utik, S impsonovi iz Krškega, Sneguljčica in sedem palčkov iz Ribnice, Tminska pustna muzika iz Tolmina, Vranski generali iz Vranskega, Kurenti iz Ormoža ter Penny Family iz Kamnika.

Obiskovalci letošnjega pustnega karnevala so imeli tudi tokrat kaj videti, saj so bile nastopajoče maske izvirne in so prikazovale marsikaj zanimivega, predvsem pa domišljijskega, saj ta nima meja. Le kam bi prišli brez domišljije? Če jo nimajo naši politiki, jo imajo pa vsi tisti, ki se radi našemijo za pusta. Vse pohvale organizatorjem iz Pustne sekcije Striček-Vir, ki so se zelo potrudili, da je Pustna dežela zaživela in živela s pustom hrustom ter seveda, da se je dogajalo na polno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar

Tagi