Letošnje pustovanje na Viru v znamenju 30-letnice Pustne sekcije Striček

Pustna sekcija Striček Vir letos obeležuje pomemben mejnik, saj je že trideset let, od kar so se virski zanesenjaki vpregli v voz pustnih norčij, katere so skupaj z nasledniki pripeljali do okrogle obletnice. V tridesetih letih uspešnega delovanja na področju kulture in etnografske dejavnosti so prostovoljci, kar v Pustni sekciji Striček Vir vsekakor so, pripeljali pustovanje na Viru na vrh karnevalskega dogajanja v Sloveniji. 

Uvod v letošnjega pusta se je za Pustno sekcijo Striček pričel z njihovim rednim letnim občnim zborom, ki je potekal v soboto, 11. januarja 2020, v Kulturnem domu na Viru. Letos je jubilejni občni zbor potekal še v prav posebnem vzdušju, saj so se na odru zbrali vsi, ki so pred tridesetimi leti »zakrivili« pustno dogajanje, kateremu smo priča vsako leto.

Vladimir Ekmečič, prvi predsednik, Janez Lavrič-Ičo, predzadnji predsednik, ki je svojo funkcijo pred desetimi leti predal sedanjemu predsedniku Petru Koscu-Pipiju, Peter Korošec, nekdanji predsednik, sicer pa aktivni član že od samega začetka, ki še vedno z veseljem priskoči na pomoč, Stane Sušnik, aktiven član in nekdanji predsednik, Franci Pančur-Čuri, častni član in nekdanji minister  za finance, ki še vedno rad priskoči na pomoč, Drago Stražar-Strž, častni član in nekdanji minister za vstopnice, Ivan Hočevar-Staretov Ivan ter Marjan Prelovšek, častni član in nekdanji minister za karneval, organizacijo in vodenje so prikazali, kako so se pred trideset leti ob kozarčku ali dveh na hitro zmenili za dogajanje, ki je preraslo v tradicijo.

Letos bo pust v naše kraje prišel že zelo zgodaj, saj bo postavitev Strička na streho lekarne na Viru potekala na slovenski kulturni praznik, 8. februarja. S pripravami na jubilejni 30. Pustni karneval in vse spremljajoče dogodke so v Pustni sekciji Striček pričeli že v lanskem letu. Na občnem zboru je moralo namreč biti že znano, kaj vse se bo v Pustni deželi Vir dogajalo za letošnjega pusta.

Kot je že običaj so se občnega zbora poleg članic in članov Pustne sekcije Striček Vir, udeležili tudi številni  gostje iz različnih predelov Slovenije, ki bodo s svojimi maskami sodelovali tudi na letošnjem že 30. Pustnem karnevalu na Viru. Občnega zbora so se udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec ter Ajda Vodlan iz Službe za turizem na Občini Domžale.

Vse zbrane članice in člane ter goste je v uvodu občnega zbora, ki ga je povezoval Rok Kosec, pozdravil Peter Kosec–Pipi, predsednik Pustne sekcije Striček, ki je zbranim podal tudi poročilo za leto 2019. »Društvo Pustna sekcija Striček iz Vira letošnje leto praznuje 30 let svojega delovanja. Zelo smo ponosni na to tradicijo, na močno nit, ki povezuje staro in mlado že toliko let. V vseh teh letih se je zamenjalo kar nekaj predsednikov kot tudi ministrov. Padci in vzponi, viharji, mirno morje, sklepčnost, nestrinjanje, vse to nas skozi leto povezuje. Kljub vsemu pa naše člane, ministre in ostale deležnike vodi skupni in jasen cilj. Smo kot velika družina, ne obupamo in plujemo naprej z ekipo pridnih ministrov in ministric, ki stojijo ob meni v mojem 10-letnem predsedovanju. Vesel sem in ponosen, čeprav vem, da je pred nami še mnogo neprespanih noči in skrbi, vendar se bomo tudi v letu 2020 močno potrudili in ob našem jubileju ponovno poskrbeli za barvito pustno dogajanje. Ob tej priložnosti želim povabiti vse Virjane in okoliške prebivalce, vse bivše in sedanje izdelovalce mask, vse, ki želite ustvarjati in vse ki želite sodelovati in ohraniti pustno tradicijo na Viru, da sodelujete v velikem Pustnem karnevalu na Viru. Od ideje do izvedbe je vsekakor lažje v družbi prijateljev, sorodnikov in sosedov, zato vas vspodbujam, da se v čim večjem številu udeležite našega  letos že 30-tega jubilejnega karnevala,« je v svojem govoru povedal Peter Kosec-Pipi.

Prisotne je nagovoril tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je dejal, da verjame, da bo tudi letošnje pustovanje na Viru preseglo vsa pričakovanja, saj je program vsako leto še bolj pester: »Vsako leto se zgodi, da se v našem mestu zamenja oblast, ki poskrbi, da je v Pustni deželi norčavo in veselo. Pustna sekcija Striček iz Vira nas že tradicionalno razvaja ob pustnem času, ko z organizacijo različnih dogodkov popestrijo dolgo zimsko obdobje. Pustni karneval je osrednji dogodek, ki ga ne obiščejo le domači, ampak tudi drugi gostje od blizu in daleč. Nedeljski pustni karneval z vsemi spremljajočimi dogodki, kot so predaja oblasti, postavitev Strička, izdelavo pustnih mask, otroški sobotni karneval, pokop pusta in ostali spremljajoči dogodki, pričajo o kulturni in etnografski razsežnosti našega kraja. Letos prihaja že jubilejni 30. Pustni karneval na Viru, ki bo ponovno prinesel svojevrstno dogajanje in nam pričaral pravo pustno deželo. Ob tej priložnosti izrekam čestitke in priznanje za vaš doprinos promoviranja in dogajanja v naši občini.«  

Manca Sikošek, podpredsednica Pustne sekcije Striček iz Vira pa je podala potek dogajanja na jubilejnem tridesetem pustnem karnevalu na Viru. Po slišanem bo letos še posebno pestro, tako za otroke kot tudi za odrasle.

Predstavila so se tudi številna društva, ki so že in bodo tudi letos sodelovala na karnevalu. S Pustno sekcijo Striček pa so si izmenjali darila in priznanja. Sledila je še podelitev častnih plaket vsem članom, ki so zaslužni za pustno tradicijo na Viru. Po uradnem delu občnega zbora, je sledil še neuradni del, na katerem so letos za zabavo poskrbeli člani ansambla Dežur.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi