Klapa Šufit: “To bo večer poln dalmatinskega vzdušja in prelepih pesmi”

Dan žena je praznik naših najdražjih, praznik deklet in žensk. V Domžalam se jim bomo poklonili z večerom polnim dalmatinskega vzdušja in prelepih pesmi. Zato 8. marca le povabite svoje žene, dekleta, sestre, mame in prijateljice na koncert v Športno dvorano Domžale, na katerem bodo samo za njih zaigrali Klapa Šufit, Davor Radolfi, Klapa Mali grad in posebni gostje, Fantje s Praprotna. Obeta se koncert, ki ga enostavno ne smete zamuditi!

Klapa Šufit je v zadnjih letih postala ena najbolj priljubljenih hrvaških klap. Njihov nastanek sega v leto 1992, ko je Tomislav Veršić zbral skupino nadarjenih srednješolcev na podstrešju gimnazije, kjer so začeli s klapskim petjem. Istega leta so tudi prvič javno nastopili v splitski cerkvi Gospe od zdravlja. Sčasoma klapa preraste iz gimnazijske klape v pravo Dalmatinsko klapo, ki nastopa na številnim festivalih. Le kdo jih ne pozna vsaj po njihovi pesmi “Ne diraj moju ljubav”, s katero so dosegli svoj vrhunec! Dokazali so, da ima lahko tudi klapska pesem več kot 28 milijonov ogledov na Youtube, kar je edinstven rekord.

Fantje Klape Šufit pravijo, da je Slovenija skoraj njihov drugi dom, saj zelo radi prihajajo k nam in tu zelo pogosto nastopajo. Da je temu tako, nam je potrdil tudi njihov basist Zdeslav Mišurac, s katerim smo za naš portal opravili krajši telefonski pogovor. Zaupal nam je, da imajo več nastopov v Sloveniji kot na Hrvaškem in sicer letno kar med 60 in 70 nastopi: »Se pravi, da skoraj vsak vikend prepevamo v kakšnem slovenskem kraju. Velikokrat so to tudi turneje, ki trajajo od tri do pet dni. Smo blizu, naš jezik vam je razumljiv, obenem pa vam je blizu tudi naša dalmatinska glasba, saj vam z njo prinašamo Dalmacijo, katero vsako leto obišče veliko Slovencev. Vse naše pesmi so ljubezenske. Ljubezen in serenada pa je naše posebno glasbeno izražanje, ki ima svoje korenine v našem mestu Split. Glasbeno tradicijo Splita naša klapa pelje naprej.«

Melodije Klape Šufit vas ponesejo daleč stran, v topel objem morja in sončni zahodov. Njihovi koncerti slovijo po čudovitem zborovskem petju, čustvih in občudovanju, ki se riše na obrazih poslušalcev. Nastop pa nikoli ne mine brez njihovih največjih uspešnic: Biser na dnu moraJubin teDvi ričiZavezanProplakat će srceTako siguranNisam za tebeOprosti dušo; pri naštevanju pa zagotovo ne moremo spregledati pesmi Ne diraj moju ljubav, ki je z več kot 28 milijoni ogledov na spletu postala največja uspešnica klapske glasbe, Kapi Kiše, zmagovalne pesmi festivala VDP Kaštela 2017 in pesmi Uzelo te nebo suncu, zmagovalke Večerov dalmatinske šansone 2017.

Njihov zadnji projekt je nova zgoščenka, ki nosi naslov »Oprosti dušo«, izšla pa je lansko leto. Na albumu se nahajajo tudi pesmi, ki so v zadnjih letih prejele nagrade na festivalih. Po besedah Zdeslava bodo na domžalskem koncertu predstavili tudi nekaj njihovih najbolj znanih skladb z omenjenega albuma, zgoščenko pa bo možno kupiti tudi po zaključku koncerta.

V Domžalah bo Klapa Šufit nastopila z Davorjem Radolfijem, Klapo Mali grad in posebnimi gosti, Fanti s Praprotna. Zdeslav nam je povedal, da so v preteklosti z Davorjem Radolfijem sodelovali že večkrat. Sodelovanje pa sega v začetke klape v srednji šoli, ko so nastopili kot njegovi gostje. Od takrat naprej so prijatelji, zato velikokrat nanese, da nastopijo skupaj. »Zelo mi je v čast, da je v Sloveniji izredno veliko klap, ki prepevajo dalmatinske a cappella pesmi. Se pravi, da se je klapsko petje zelo razširilo po Sloveniji. Ko nastopamo pri vas, je običajno med našimi gosti vedno kakšna slovenska klapa ali pa slovenski vokalni sestav. Obenem je to za njih tudi odlična priložnost, da se promovirajo. To pomeni, da je klapsko petje res razširjeno, obenem pa dokaz, da je ta glasba kvalitetna. Kar mi je seveda v veliko zadovoljstvo,« pravi Zdeslav.

Naš sogovornik pravi, da bodo skupaj z gosti na domžalskem koncertu pripravili res krasen dalmatinski večer, ki ga bodo poklonili vsem Slovenkam za dan žena. Na koncertu pa ne bo manjkalo toplih objemov morja in sončnih zahodov. Se pravi, da bodo v naše mrzle kraje pripeljali malo Dalmacije: »Spoštovane Slovenke 8. marca 2019, ob 19. uri lepo vabljene v Športno dvorano Domžale, s seboj pa pripeljite tudi svoje najdražje. Vsem zbranim bomo poklonili lep dalmatinski večer. Upam, da boste prišli v čim večjem številu, da bomo skupaj zapeli in se zabavali ter vam obenem še čestitali ob vašem dnevu.«

Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih mojekarte.si po Sloveniji (OMW, PETROL, 3DVA TRAFIKE, ALPETOUR, KIOSK DELO PRODAJA, KOMPAS, M HOLIDAYS in preko spleta na www.mojekarte.si).

Avtor: Miha Ulčar; Foto,video: Klapa Šufit

Komentarji uporabnikov
Tagi