Izredna novica: Pust zapustil več žalujočih vdov, ki so šle sedaj med nune!

Ker ima vsak začetek vedno tudi svoj konec, se je včeraj zvečer zaključilo tudi s pustnimi norčijami. Od pusta, ki je poskrbel, da tudi letos niso bila suha usta, se je na dostojen način poslovila tudi pustna druščina iz Vira. Ves dan so namreč potekale žalne slovesnosti, ki so se zaključile zvečer na saharskem hribu s sežigom pusta in sedmino. Ker je bil letos pust pravi »kerlc«, za seboj ni zapustil samo eno žalujočo vdovo, temveč kar več, ki so od žalosti postale nune, saj takšnega »dedca« po njihovem mnenju ne bodo več našle. Tolažile pa se bodo s svečami …

Že od zgodnjih jutranjih ur je pustna druščina, ki so ga sestavljali pustni župnik, duhovni pomočnik, žalujoče vdove, ki so postale virske nune, vodstvo Pustne sekcije Striček in glasbeniki iz skupine Bik band, krožila po Viru, Kamniku in Domžalah. Malo pred šesto uro zvečer se je sprevod žalujočih, skupaj s še nekaterimi žalujočimi krajani in obiskovalci, zbral pred barom Sahara na Viru, kje je potekala uradna žalna slovesnost in nato še sežig pusta.

Pustni župnik je v uradnem nagovoru povedal nekaj krepkih čez pusta, saj so se v tem času zgodile nekatere lumparije. V Pustni deželi Vir se je namreč prekomerno točil cviček, natakarice so bile premalo oblečene, lokalni pa so bili odprti preko delovnega časa … Lumparije pa se v času vladavine Pusta niso dogajale samo v Pustni deželi Vir, temveč tudi po vsej Sloveniji. Je pa zanj našel tudi nekaj dobrih besed, saj se je zaradi njega na Viru v preteklih dneh dogajalo na polno in to od jutra do večera in od večera do jutra. Žalno slovesnost je pustni župnik zaključil z cvičkovim očenašem. Pogrebci so nato krsto s pokojnim pustom odnesli na saharski hrib, kjer so Pusta položili na balo slame in zažgali. Ob tem žalostnem dogodku je bilo najhuje žalujočim vdovam, ki so neutolažljivo jokale. Nekatere pa so hotele celo same skočiti v ogenj, kar so jim na srečo preprečili prisotni pogrebci.

Po sežigu pusta je sledila še manjša sedmina v baru Sahara, kjer so se pogrebci okrepčali in zalili svojo žalost, saj je od njih odšel Pust, ki je poskrbel za pestro letošnje dogajanje v Pustni deželi Vir. Člani pustne sekcije Striček, pa se bodo po napornem pustovanju sedaj lahko odpočili in kovali nove ideje za prihodnje leto.

Občinska blagajna je sedaj ponovno v rokah župana. Kot smo še uspeli izvedeti, je sedaj še veliko bolj prazna, kot je bila pa takrat, ko jo je župan izročil pustni oblasti.

Več foto utrinkov z žalne slovesnosti in sežigom pusta si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Matjaž Sedušak, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi