FOTO/VIDEO: Pustni karneval na Viru je bil tudi letos prava paša za oči

Pravo pomladanske vreme s sončnimi žarki je oblilo današnjo nedeljo in zdi se, da se je zima dodobra prestrašila pusta in njegovih norčij, zato se je raje skrila, da jih ne bi po hrbtu dobila. Pustni čas je čas za norčije in preganjanje zime. Tega se dobro zavedajo v Pustni sekciji Striček – Vir, saj vsako leto poskrbijo, da pust ne gre po tihem mimo nas, temveč da je vedno glasen in norčav, kot se za pustni čas spodobi.

Bukovčeva cesta na Viru se je zgodaj popoldan pričela polniti z obiskovalci, ki so na Vir prišli od blizu in daleč, da si ogledajo enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji, že 27. po vrsti. Tudi letos je bil karneval na Viru prava paša za oči, saj so se predstavile različne maske s svojo barvitostjo, zabavnostjo ter tematsko obarvanostjo. Letos je sodelovalo 30 domačih in gostujočih mask, ki so se v sprevodu, seveda za maskoto Stričkom, ki je vedno na čelu, pomikale po Bukovčevi ulici do velikega prireditvenega šotora, kjer je nato potekalo še pustno rajanje z ansamblom Odziv. Ker se je letos pustnega karnevala udeležil tudi novi ameriški predsednik Donald Trump s soprogo Melanio in sinom Barronom, so na Viru veljali tudi strogi varnostni ukrepi, za kar je poleg pustne tajne službe skrbela tudi stroga virska policija.

Pustni karneval si je ogledal tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki bo čez dva dni nazaj prejel ključ občinske blagajne, ki bo na žalost še bolj prazna, kot je bila pred štirinajstimi dnevi, ko je predal občinsko oblast pustni druščini iz Vira. Takrat sta bila v blagajni cela dva evra, za kar so se morali v Pustni sekciji Striček – Vir v štirinajstih dnevih pustne oblasti, kar pošteno potruditi, da so ju zapravili. Na karnevalu se je županu pridružila tudi podžupanja mag. Renata Kosec, ki je bila članica komisije, katera je ocenjevala nastopajoče pustne maske. Poleg podžupanje so bili v komisiji še domžalski kipar, slikar in restavrator Jože Tönig, Uroš Steklasa in Sandra Puhar. Da pa so se obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo pustno masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Matic Maček.

Na letošnjem karnevalu so sodelovali: Predsednik Pustne sekcije Striček–Vir v svoji limuzini s spremstvom; Maskota Striček, ki je za to priložnost zapustil svoj prestol na vrhu lekarne na Viru; Kulturno društvo Godba Domžale, ki je poskrbela za pleh muziko; Morsko dno, ki so ga sestavljali topolski gasilci, ki so se letos iz mrzlega vesolja spustili na koralno dno tropskega morja; Lubenice, ki so bile debele kakor pustni krofi, a so bile bolj zapeljive; Društvo Tminska pustna muzika s prikazom življenja in ustvarjalnosti Tolmincev; Obrški prutarji s predstavitvijo stare izvirne maske z Velíkega Obréža pri Dobovi; Kitajčki – vesela in pisana druščina ustvarjalcev in ljubiteljev mask iz Kočevja; Kurenti iz Ormoža, ki čisto malo spijejo; Kekčeva dežela, ki so jo predstavili člani Društva za ohranjanje vaških običajev iz Zbilj; Vir fest – skupina iz Vira, k ma fulll Pera; Lectova srca, ki so jih nekoč fantje podarili svojim ljubam; Jolly -Limited edition – Jolly-ji so s svojimi ergonomsko oblikovanimi barvicami vseh barvnih palet, obarvali Pustno deželo Vir in za sabo pustili velike sledi; Orači iz Jablovca pri Podlehniku – pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejavec ter rogati koranti; Pust Mozirski – pustna druščina iz Mozirja s pustno kraljico Evo II.; Spuži Kvadratnik – vesela druščina Spuži Kvadratnikov; Plemiška družina – vitez z angleškega dvora v bojni orpavi, oproda, dvorna dama …; 2017 rožic iz Nožic – vse dežele so prepotovali, boleznim in križem nasprotovali; 50 odtenkov (P)TIČA – Bevške maškare kot znanilci pomladi – ptiči brez kril; Simpsoni iz Krškega – pravijo, da se bodo še velikokrat vrnili; Goričevska kamelja; Kalimero s spremstvom; Trump na obisku na Viru – novi ameriški predsednik je prišel na pomoč propadli domžalski industriji; Krampusi ali po slovensko parkelj– stara keltska figura, ki so jo v 16. stoletju dodali k svetemu Miklavžu; Virske domine – bele, elegantne, zapeljive …; Čebelice in čebelar – prihaja pomlad in prve čebelice so bile že na delu, čebelar pa je skrbel, da so se čebelice imele lepo; Boksarja – Klub borilnih veščin Domžale; Viteza iz Mengša.

Ker pa pust ne sme biti brez suhih ust in ne sme miniti brez pustnih norčij, so organizatorji poskrbeli tudi za to, da se je v velikem prireditvenem šotoru primerno pustno zabavalo, za kar je poskrbel ansambel Odziv. Najboljše maske po izboru komisije pa so tudi bogato nagradili.

Obiskovalci letošnjega pustnega karnevala so imeli tudi tokrat kaj videti, saj so bile nastopajoče maske izvirne in so prikazovale marsikaj zanimivega, predvsem pa domišljijskega, saj ta nima meja. Le kam bi prišli brez domišljije? Če jo nimajo naši politiki, jo imajo pa vsi tisti, ki se radi našemijo za pusta. Vse pohvale organizatorjem iz Pustne sekcije Striček-Vir, ki so se zelo potrudili, da je Pustna dežela zaživela in živela s pustom hrustom ter seveda, da se je dogajalo na polno.

Več foto utrinkov si lahko ogledate v spodnjih treh foto galerijah:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar, Simona Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi