FOTO, VIDEO: Pustni karneval na Viru je bil tudi letos malo za res in malo za hec

V Pustni deželi Vir imajo tamkajšnji oblastniki oblast res trdno v rokah, saj njihovi strogi pustni zakoni z vsemi členi vključno s pikami in vejicami, v teh pustnih dneh uravnavajo vse vidike življenja, med drugim tudi vreme, saj kljub napovedi vremenarjev, da bo deževalo, tega obiskovalci in udeleženci 26. tradicionalnega pustnega karnevala, ki so prišli od blizu in daleč, niso videli oziroma občutili.

Kljub temu, da je bilo včeraj vreme bolj kislo, daleč od tistega pomladanskega dan poprej, se je malo pred 14. uro Bukovčeva cesta na Viru pričela polniti z obiskovalci, ki so prišli od blizu in daleč, da si ogledajo pustne maske, ki so nastopile na letošnjem 26. tradicionalnem pustnem karnevalu na Viru. Tudi tokrat so imeli kaj videti, saj je na karnevalu nastopilo kar 33 skupinskih pustnih mask, vsem pa je bilo enako, da so bile izvirne, saj so prikazovale marsikaj zanimivega, predvsem pa domišljijskega, saj le-ta nima meja. Ker je za pusta vse dovoljeno, so se nekatere skupinske maske ponorčevale tudi iz naše oblasti in naših ter tudi tujih politikov. Konec koncev je čisto logično, saj jih noben več ne jemlje resno. 

Pustni karneval si je ogledal tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki bo čez dva dni nazaj prejel ključ občinske blagajne, ki bo na žalost še bolj prazna, kot je bila pred štirinajstimi dnevi, ko je predal občinsko oblast pustni druščini iz Vira. Na karnevalu sta se županu pridružili tudi podžupanji mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič, ki sta bili članici komisije, ki je ocenjevala nastopajoče pustne maske. Poleg podžupanj sta bila v komisiji še domžalski kipar, slikar in restavrator Jože Tönig in Anita Kanderšek, pevka ansambla Veseli svatje. Da pa so se obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo pustno masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Rok Kokotec.

Na letošnjem karnevalu je sodelovalo 33 skupinskih mask in sicer: Maskota Pustne sekcije Striček, Kralj Matjaž in Bergmandelci iz pod Pece, Tminska pustna muzika, Hiša na travniku, C(m)erar in njegovi klovni, Air Prevc osvaja vesolje, Državni Minioni, Pirati s Karibov, Hip Hop Squad, Krampusi, Kloven na monociklu, Angry Birds, Vir ima talent, Graparji, Čebelice, Orači iz Jablovca, Narodno zabavni kremenčki, Svetovna politična elita, Minioni, M&M – si, Grini, Virska pustna oblast Zupan, Kurenti iz Ormoža, Vranski generali – Vranarji, Godba Domžale, Solinarjevo afriško pleme, Prevojski Škratki, Vitezi iz Ribnice, Rekreacijski center ter Kekec in njegova druščina iz Kekčeve dežele.

Da pa tudi tokrat pust ni bil brez suhih ust in da se je po pustno rajalo, so organizatorji za to poskrbeli v velikem ogrevanem šotoru v Športnem parku Vir, kjer se je po karnevalu začela prava pustna zabava s Kvatropirci in Ognjenimi muzikanti. Se pravi, da je bilo vse skupaj ognjeno in kvatropirsko obarvano. Seveda so organizatorji najboljše pustne maske na podlagi odločbe komisije, tudi bogato nagradili.

V torek na pusta bodo skozi ves dan potekala žalne slovesnosti, ob 18. uri pa na saharskem hribu sledi še sežig Pusta in seveda obvezno žalovanje s sedmino … Tudi letos se je Pustna sekcija Striček iz Vira, s predsednikom Petrom Koscem – Pipijem, ministri, prostovoljci ter sodelujočimi potrudila, da se je na Viru dogajalo in da je bilo za hec ter da pust tudi tokrat ni odšel neopaženo.

Več foto utrinkov s karnevala si lahko ogledate:

Fotografije Pustni karneval 1

Fotografije Pustni karneval 2

Fotografije Pustni karneval 3

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Grega Pirc, Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar, Simona Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi