Domžalski raper ES-EY predstavlja nov album z naslovom “Karantena”

Nejc Orešek je mladi domžalski raper, glasbenik in tekstopisec, ki tudi v teh dneh, ko je svet praktično obstal, ne počiva. V sodelovanju z mariborskim raperjem Zimo je namreč izdal album z naslovom “Karantena”, na katerem skupaj z gosti predstavljata osem pesmi, ki se navezujejo na aktualno dogajanje in izražajo razmišljanje mladih med trenutno situacijo. Več o albumu in Nejčevem ustvarjanju si preberite v nadaljevanju.

Nejc, predlagam, da se nam za začetek na kratko predstaviš.

Seveda, moje ime je Nejc Orešek in sem domžalski raper, glasbenik in tekstopisec. Ustvarjam pod imenom ES-EY, zdaj že kar peto leto in sicer v žanru rapa oz. hip hopa. Z glasbo se ukvarjam že od malega, saj med drugim igram tudi nekaj inštrumentov, kitara, klaviature itd.

Kdaj oziroma kako si se srečal z glasbo in kako se je tvoja glasbena pot razvijala skozi leta? Zakaj si se odločil za rap?

Z glasbo se ukvarjam že od prvega razreda osnovne šole. Že kot otrok sem kazal zanimanje za igranje inštrumentov, zato so me starši že zelo kmalu vpisali v Glasbeno šolo v Domžalah, kjer sem dve leti obiskoval glasbeno teorijo in učne ure violončela. Čez leta sem svoj okus za glasbo razvijal in spreminjal, tudi starši me niso silili v igranje samo enega inštrumenta, zato sem se prepuščal občutkom in poskušal odkriti nekaj, kar bi me veselilo tudi v prihodnosti. Tako sem kasneje začel z igranjem na kitaro in klaviature, svoje znanje pa namenil tudi pisanju skladb in besedil. Leta 2013 sem napisal svoje prvo besedilo, danes znano pod naslovom »Spomini«, ampak ga nisem objavil, ker je imelo besedilo še nekaj pomanjkljivosti. Moj cilj je bil postati pevec, ampak na žalost nimam veliko posluha za petje, zato sem svoja besedila nekako začel prilagajati rapu in tako kasneje leta 2015 posnel prvo pesem z naslovom »Katana besed« in jo eno leto kasneje objavil na YouTube. Tako se je moja glasbena pot čez leta razvijala v smeri klasične glasbe pa vse do rapa, ki ga izvajam trenutno in upam da bo tako tudi ostalo. Za rap sem se odločil zato, ker s svojim besedilom lahko ljudem predstavim svoje napake, ki sem jih storil in jih s tem nekako podučim, naj ne delajo istih kiksov kot jaz. To velja predvsem za mlade.

Ustvarjaš pod umetniškim imenom ES-EY, zakaj ravno to ime, je za njim kakšna posebna zgodba?

Zelo zelo dolga zgodba stoji za mojim imenom. Lahko rečemo da je moje ime »ES-EY« nekakšna izpeljanka iz besede »essay«. Se pravi predstavlja nek opis besedila, ki se navezuje na določeno tematiko. Tako kot vsak posameznik, sem se na poti odraščanja znašel v težkem položaju, kjer sem moral dati svoje misli na papir. Ko sem to storil, se je moje umetniško ime nekako kar samo od sebe prikazalo pred mojimi očmi. Lahko bi rekli, da mi je ime res pisano na kožo, čeprav ga veliko ljudi ne zna izgovoriti, ker je napisano malo drugače.

Od kod dobivaš navdih za nove pesmi?

Jaz pravim navdih pride, ko pač pride. Na silo se nikoli ne rodi dobra pesem. Velikokrat inspiracijo črpam iz vsakdanjega življenja, se pravi problemi na področju glasbe, življenja, službe, velikokrat pa se napiše tudi kakšna tematika, ki ne nosi bistvenega pomena. Se pravi navdih je vse splošen.

Ravnokar si v sodelovanju z mariborskim raperjem Zimo izdal nov album Karantena. Kakšna je zgodba za tem, od kod sta dobila idejo?

Tako je. Z Zimo rad sodelujem, ker ustvarja na podoben način kot jaz, tako da imava veliko skupnega. Pred kratkim sva posnela Mixtape z naslovom »Karantena« , ki se navezuje na krizo, ki jo trenutno preživlja celi svet. Se pravi virus COVID-19. V času karantene sva skupaj prišla na idejo da posnameva mixtape in s tem izraziva razmišljanje nas mladih glede trenutne situacije. Vse pesmi, ki so bile posnete na Mixtape-u se navezujejo na trenutno stanje že po naslovih: »Korona«, »Karantena«, »WC papir«, »Starci«, »Vlada«, »Potres«, »Panika« in »Uspeh«, ki velja za bonus track in se ne navezuje na tematiko epidemije, ker sva ga posnela že nekaj časa pred virusom. Ideja se je rodila iz preprostega razloga, zakaj bi bili doma in delali nič, če lahko ustvarimo nekaj posebnega in zanimivega za vse naše poslušalce.

Kje in kako sta posnela pesmi in videospote?

Cel projekt se je snemal kar doma na domačih mikrofonih, se pravi vsak je od doma posnel svoj del besedila in ga poslal Zimi da je vse skupaj zmixal in dokončal pesmi v smeri produkcije. Opravil je odlično delo, zvok je super glede na to, da smo vse pesmi posneli na ne tako profesionalni opremi kar iz svoje sobe. Tudi videospot je bil posnet kar preko telefona in kamere. Zima je posnel svoj del in ga sestavil v eno, jaz sem posnel svoj del in ga sestavil v eno, na koncu pa sva vse skupaj združila in tako je nastal homemade videospot.

Kako se ti počutiš oziroma kakšno je tvoje razmišljanje ob trenutni situaciji?

Moje razmišljanje glede virusa COVID-19? Osebno mislim, da virus res ni šala in da bi se morali ljudje obnašati bolj odgovorno. Zmede me, ko sedim na balkonu in vidim, kako se zunaj v skupinah sprehajajo starejši občani in občanke, ki so rizična starostna skupina. Da ne bo pomote, to velja tudi za mlade, ki delajo podobno. To se mi zdi neodgovorno, saj s tem ne škodujejo samo sebi ampak tudi drugim. Upam da bo čimprej konec in da do takrat vsi ostanemo zdravi in potrpežljivi.

Kdo je še sodeloval pri nastajanju albuma?

Pri nastajanju albuma so sodelovali: Aljaž Šešo (Šešmajster), ki je svoj del odrepal na komadu »WC papir«, Tomaž Dornik (Slick), raper iz Velenja, ki je svoj del odrepal na komadu »Vlada«, in Mišel Ristov (Amo), ki je svoj del odrepal na komadu »Panika«. Vsi so svoje delo opravili več kot odlično.

V kakšni obliki je album in kje ga lahko kupimo?

Mixtape »Karantena« je na voljo v digitalni in fizični obliki na CD-jih, ki jih lahko naročite na mojem Facebook profilu (Nejc Orešek) in na Facebook profilu Zime (Simon Zimič).

Želimo ti veliko uspešnega ustvarjanja še naprej.

Najlepša hvala.

Avtorica: Karin Lisjak; Foto: arhiv ES-EY-ja

 

Komentarji uporabnikov
Tagi