Če slučajno mislite, da letos ne bo pusta, potem ste v veliki zmoti!

Če slučajno mislite, da letos ne bo pusta, potem ste v veliki zmoti. Pust, ki je vedno mastnih in nikoli suhih ust, bo v naše kraje prišel tudi tudi letos in to štirinajst dni prej kot lani. To pa pomeni, da ima pustna druščina iz Vira oziroma Pustna sekcija Striček Vir že polne roke dela. Program letošnjega pustovanja v Pustni deželi Vir, to bo postala 27. januarja 2018, so pripravili že pred novim letom. Bo pa tradicionalni pustni program letos obogaten s kar nekaj novostmi, kar pomeni, da se bo letos za pusta hrusta dogajalo na polno in kdor ne bo za to in za pusta, potem naj se raje odseli vse do avgusta. 

Program letošnjega pustovanja na Viru pri Domžalah, ki prinaša kar nekaj novosti, je pustna druščina Pustne sekcije Striček predstavila na rednem letnem Občnem zboru, ki je potekal v soboto, 6. januarja 2018, v Kulturnem domu na Viru. Ker bo letos pust prišel štirinajst dni prej kot lani, so v Pustni sekciji Striček že pred časom skupaj staknili glave in pripravili program letošnjega pustovanja.

Kot je že običaj so se občnega zbora poleg članic in članov Pustne sekcije Striček Vir, udeležili tudi nekateri gostje iz različnih predelov Slovenije, ki bodo s svojimi maskami sodelovali tudi na letošnjem že 28. Pustnem karnevalu na Viru. Občnega zbora se je udeležil tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki bo v soboto, 27. januarja 2018, pustni druščini predal oblast, skupaj z občinsko blagajno, za katero člani pustne sekcije upajo, da bo letos bolj polna kot lani. Župan je zbranim dejal, da Pustna sekcija Striček Vir veliko naredi za promocijo naše občine, zato z veseljem pomagajo pri izvedbi karnevala. Z dobrim in vestnim delom so v Pustni sekciji Striček postali znani po celi Sloveniji in tudi medijsko prepoznavni prireditelji. Pravijo, da se bodo trudili še naprej. Da bo temu res tako že veliko pove letošnji obogaten program pustovanja. Letošnji neuradni del občnega zbora je popestrila skupina Harmonk`N`Roll, ki bo na pustno soboto v ogrevanem šotoru v Športnem parku na Viru skupaj s Pop Design poskrbela za nori pustni žur. V nadaljevanju pa si poglejmo letošnji program pustovanja v Pustni deželi Vir.

Postavitev maskote Striček

Sobota 27. januar 2018 ob 10. uri

Striček potuje v karavani od papirnice Količevo po Bukovčevi cesti z vmesnimi postanki, da se kurenti in ostala pustna delegacija lahko malce spočijemo in okrepčamo. Maskoto spremljamo ministri, skupinske gostujoče maske, kurenti, glasbeniki in seveda novinarji s celotne Slovenije.

Striček bo na udobnem sedežu na strehi lekarne na Viru budno opazoval in spremljal dogajanje.

Stričkov končni cilj je udoben sedež na strehi lekarne na Viru, kjer z viška opazuje in spremlja celotno dogajanje v pustni deželi. Na postavitvi Strička seveda nikoli ne manjka župan Občine Domžale Toni Dragar, ki slavnostno preda ključ (prazne:-) občinske blagajne predsedniku Pustne sekcije Striček Petru Koscu – Pipiju. Pustna sekcija Striček takrat končno prevzame oblast in v veljavo stopijo strogi pustni zakoni!

Lani so v pustni deželi Vir gostili ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Melanio in sina Barrona.

Kulturni dan, debeli četrtek oziroma mali pust »Čas za romantiko 19. stoletja«

Četrtek, 8. februar 2018 od 10. do 17. ure– veliki ogrevan šotor v Športnem parku na Viru

Letos se je pustna druščina odločila, da vam bodo na kulturni dan, ki je osrednji slovenski kulturni praznik, pripravili nepozabni dogodek, ki bo oživel spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Pod velikim ogrevanim šotorom bo potekal sejem domače in umetnostne obrti, na odru pa se bodo predstavila domača kulturna društva, pevski zbori, glasbena šola, recitacije Prešernovih pesmi ter tradicionalni plesi folklornih skupin. Sprehodite se letos na ta dan z nami.

Sejmu pa se bo na prazničen in hkrati tudi debeli četrtek oziroma mali pust priključilo tudi prešerno otroško rajanje v družbi glasbene skupine Čuki. Otroci bodo lahko uživali v različnih delavnicah in si sami izdelali masko za sobotno otroško rajanje. Poleg tega bodo organizirali Sejem izmenjave pustne opreme in kostumov. Vsi, ki imate doma pustne kostume, ki bi jih želeli zamenjati ali podariti, lepo vabljeni.

 »ZaROCKANI Vir« Mega glasbeni spektakel za oči in pravi balzam za ušesa

Pustni petek, 9. februar 2018 ob 20. uri – veliki ogrevan šotor v Športnem parku Vir

V petek, 9. februarja 2018, bo od 20. ure dalje v velikem ogrevanem šotoru v Športnem parku na Viru potekal mega glasbeni spektakel za oči in pravi balzam za ušesa, ki so ga organizatorji poimenovali ZaROCKANI Vir. Nastopil pa bo največji Evropski QUEEN TRIBUTE BAND, ki je nastopil na mnogih velikih festivalih in Queen konvencijah v Evropi in širom po svetu. Za seboj pa imajo tudi že štiri velike turneje po Braziliji (preko 75 koncertov).

Zraven odlične izvedbe in energije, bend krasi garderoba, identična garderobi, ki so jo nosili člani originalne zasedbe. Kitarist igra enako kitaro s kovinskim kovancem, enako kot Brian May, da dobi originalno barvo zvoka na kitari. Pevec ima enako barvo glasa, kot Freddy Mercury … Koncert, kjer boste v živo podoživeli vso veličino legendarne skupine Queen in obudili enega največih svetovnih pevcev Freddia Mercurya. Show must go on, We are the championis, I want to break free, Radio Ga Ga, We will rock you, Bohemian rhapsody… so samo nekateri od legendarnih hitov, katere boste lahko slišali v živo.

Mega glasbeni spektakel mednarodne zasedbe največjega evropskega QUEEN Tribute Banda, ki ga preprosto ne smete zamuditi!

Predskupina: San Di Ego Band

Vedno bolj prepoznavna slovenska rock skupina San Di Ego je nastala v začetku leta 2013 in jo sestavljajo štirje izkušeni glasbeniki. Njihovo rokersko glasbeno izražanje se je skozi ta leta odvilo skozi deset avtorskih singlov: ”Zadnji cent”, ”Sonce je tam, kjer si ti”, ”Domina”, ”Izbrisani”, ”To je to (za ta denar)”, ”Pompin” in ”Brez Tebe, ki so bili odlična podlaga za številne spote, posnetih jih je bilo vse skupaj sedem, med katerimi blestijo tudi znamenite priredbe legendarnih komadov ”Stayin’ Alive”, ”Julija” in nazadnje ”Touch me”.

Prodaja vstopnic:
Na vseh Petrolovih bencinskih servisih in preko Eventim.si.
Karte bodo v predprodaji na voljo tudi v baru DON JUAN na Viru.
CENA: 10,00 EUR v predprodaji in 12,00 EUR na dan dogodka 9.2.2018

Velika povorka otroških pustnih mask

Pustna sobota, 10. februar 2018, ob 14. uri – Češminov park Domžale in veliki ogrevan šotor v Športnem parku Vir

Ob 14:15 uri bo organizirana povorka krenila izpred Češminovega parka po sprehajalni poti ob Kamniški bistrici, do ogrevanega prireditvenega šotora na Viru, kjer se bo ob 15:00 uri začelo veliko otroško pustno rajanje s Piko nogavičko in gusarjem Valom, ki bosta otroke skozi rajanje, ples, smešne skeče in pustne norčije popeljala do otoka zakladov, kjer se skriva Veliko pustno presenečenje.

Tudi letos bodo v pustni deželi Vir na svoj račun prišle najmlajše maškarce.

Pogumni gusarski kapitan Val se odloči, da bo poiskal starodavni gusarski zaklad, toda najti mora pogumne gusarske pomočnike in manjkajoči del zemljevida. Ko že hoče oditi, mu pot prekriža zabavna in navihana Pika Nogavička. Pika in maškare prepričujejo gusarja, da vzame tudi njih na pot. Po kratki interaktivni animaciji in uspešno opravljenih nalogah, gusar Val in Pika Nogavička vse pustne maškare odpeljeta na otok pustnih norčij, kjer sledi nepozabna pustna zabava, ki se zaključi z iskanjem skritega zaklada in velikim presenečenjem.

Družinsko pustno rajanje z Manco Špik

Pustna sobota, 10. februar 2018, od 16. ure dalje – veliki ogrevan šotor v Športnem parku Vir

Manca Špik je pevka, ki zelo podpira družinske vrednote in bo poskrbela za pravo pustno rajanje ter zagotovila glasbeno obarvano vzdušje in vsem članom družine narisala nasmeh na obraz.

Veliko pustovanje z glasbenima skupinama Harmonk`N`Roll in Pop Design

Pustna sobota, 10. februar 2018, od 20. ure dalje – veliki ogrevan šotor v Športnem parku Vir

Najbolj nori pustni žur je vedno v pustni deželi Vir.

Skupino Harmonk`N`Roll sestavljajo mladi fantje, ki jih obdaja pozitivna energija, izjemna karizma na odru in kakovost izvedbe raznolike glasbe. To so glavne značilnosti skupine, ki nas že desetletje zabava in žura z nami. Skupina Pop Desing je zvezda stalnica na slovenskem glasbenem nebu že od leta 1985. Poskrbijo za nepozaben žur ter obilico zabave in plesa.

Najbolj izvirne skupinske in individualne maske bodo bogato nagrajene!

Prodaja vstopnic:
Na vseh Petrolovih bencinskih servisih in preko Eventim.si.
Karte bodo v predprodaji prodajali tudi v baru DON JUAN na Viru.
CENA: 10,00 EUR v predprodaji in 12,00 EUR na dan dogodka 10.2.2018

Veliki pustni karneval na Viru

Pustna nedelja, 11. februar 2018 ob 14. uri in 28 sekund

Vabimo vas na ogled enega največjih pustnih karnevalov v Sloveniji. Predstavile se bodo različne, zabavne, barvite, tematske, okoliške ter gostujoče maske, ki jih vsako leto z velikim veseljem gostimo. K sodelovanju in ustvarjanju skupinskih mask ste lepo vabljeni tudi vi. Prijavite skupinsko masko na spletni strani Pustne sekcije Striček Vir, zabava in smeh zagotovljena!

Letos bo na Viru potekal že 28. Pustni karneval.

Po karnevalu sledi zabava v ogrevanem šotoru s TV Golica. Na Golica odru nas bosta zabavala ansambel Zaka pa ne s pevko Ljubico Špurej, kandidatko šova Znan obraz ima svoj glas in mlad ansambel Murni. Gre za mlad 4-članski glasbeni sestav, ki prihaja iz okolice Šentjurja in je letos nase zelo opazno opozoril na več narodno-zabavnih festivalih. Člani ansambla Murni, so prejeli tudi nagrado za absolutnega zmagovalca Festivala Pesem lun’ce. Nedeljski program bo povezoval voditelj Robert Pečnik – Pečo.

NOVOST: Letos bodo izbirali najbolj izvirne, zabavne, inovativne, igrane in kreativne maske v dveh kategorijah:

  • Kategorija 1: SKUPINSKA MASKA (minimalno 5 odraslih udeležencev)
  • Kategorija 2: DRUŽINSKA/OTROŠKA MASKA, kjer sodelujejo odrasli in otroci (minimalno 3 udeleženci)

BOGATE NAGRADE! Za najboljšo izbrano masko v prvi kategoriji kar 1.000 EUR!

Več o pogoji sodelovanja, kriterijih ocenjevanja in nagradnem skladu na spletni strani www.stricek.si.

Pokop pusta in sežig na Saharskem hribu

Pustni torek, 13. februar 2018

Po vsej zabavi sledi žalosten dan – pokop našega dragega pusta. Umetniško obdelana lesena krsta, ki jo spremljajo nune in župnik, potuje po Viru in Domžalah. Obiščejo tudi naše večje sponzorje in donatorje.

Zaključek, s solzami v očeh pogrebcev, bo potekal ob 18. uri s sežigom pusta na Saharskem hribu.

Med pustno vladavino bodo veljali strogi pusti zakoni

Vseh štirinajst dni pustne vladavine bodo veljali strogi pustni zakoni. Za upoštevanje teh, pa bo skrbela stroga virska pustna policija. In še eno strogo pravilo je, ki se ga morajo v tem času držati vsi: »Kdor ni za pusta, naj se iz Vira odseli vse do avgusta!«

Že po tradiciji bodo morali vsi lokali na Viru v času pustne vladavine, vsaj za en dan nastaviti liter cvička na ceno 3,5 evra. Kateri lokali bodo to, se zaenkrat še ne ve. Bo pa tako kot je običaj, za nadzor skrbel strogi tržni inšpektorat Pustne sekcije Striček.

Miha Ulčar; Miha Ulčar; Foto: Matjaž Sedušak, Pustna sekcija Striček, arhiv Domžalca; Video: QUEEN Real Tribute, San Di EGO

Komentarji uporabnikov
Tagi