Big Foot Mama: “Hej, Domžale (in širša okolica)! Vabimo vas, da skupaj ušpičimo en rokenrol večer”

V petek, 10. septembra se v Poletnem gledališču Studenec obeta sproščen, zabaven in zanimiv koncert s predstavitvijo skladb s celotnega razpona kariere skupine Big Foot Mama, le da v različicah, ki je od njih še niste vajeni. V akustični preobleki. Ta izjemno lep, akustičen in pokrit amfiteater bo vsekakor eden od vrhuncev turneje. O njihovem projektu Akustika, turneji, odzivi publike in prihajajočem koncertu v Poletnem gledališču Studenec smo se pogovarjali z basistom skupine Big Foot Mama Alenom Steržajem.

Ker Bigfooti v času koronavirusa niso želeli obstati v črni luknji, so se na pobudo Jureta Longyke z Vala 202 podali v akustične vode in 1. decembra 2020 odigrali Izštekane. Ker so bili odzivi fenomenalni, so se odločili zadevo izdati pri založbi Nika in zdaj imajo v rokah album AKUSTIKA s 13 priredbami njihovih uspešnic v akustični različici. Dobri odzivi se vrstijo in zato so se prvič v karieri podali na akustično turnejo po Sloveniji. “Za nas nekoliko nenavadno, ker na koncertih sedimo pred sedečo publiko, ampak kljub temu se vedno razvname žur kot v “starih električnih” časih. Vsak koncert se začne sede, konča pa stoje, pred odrom,” pravi basist skupine Alen Steržaj. Še preden pa se bo njihova poletna akustična turneja zaključila, bodo 10. septembra 2021, ob 20.30 uri svoje največje uspešnice v akustični preobleki predstavili v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah.

Utrinki iz akustične turneje Big Foot Mame. (Foto: Damjan Končar)

Junija letos ste izdali nov album (Akustika), prvič v akustični izvedbi, na katerem je 13 vaših preoblečenih uspešnic. Kako je prišlo do ideje, da akustično preoblečete skladbe?

Lani poleti je bilo zaradi ukrepov mogoče nastopati samo za manjšo sedečo publiko, torej intimnejši koncerti, primerni za akustične variante. Ker mi tega nismo imeli, smo ostali brez koncertov. Namreč čeprav nas je Jure Longyka že leta vabil v svojo oddajo Izštekani na Valu 202, smo se tega kot zapriseženi rokerji otepali, lani pa smo vabilo sprejeli, ker smo vedeli, da akustiko potrebujemo.

Big Foot Mama v oddaji Izštekani. (Foto: Damjan Končar)

Kako ste se lotili projekta in kakšen izziv je to predstavljal za vas?

Najprej si nismo predstavljali, kako bodo komadi, ki so bili ustvarjeni za rock in za žur, zveneli v akustiki. Ampak smo se povsem neobremenjeno lotili eksperimentiranja z akustičnimi kitarami in drugačnimi ritmi in hitro nas je to tako potegnilo vase, da smo povsem padli v prearanžiranje in neizmerno uživali.

Kako ste zadovoljni s končnim izdelkom in kako poslušalci, ki so vas že imeli možnost videti in slišati v živo na vaši koncertni turneji v akustični preobleki?

Zelo smo zadovoljni, ker se nam zdi, da smo končno odkrili še drugačno dimenzijo Big Foot Mame. Pri akustični glasbi je manj rokenrola in več glasbe. Zdaj nam je celo večji užitek igrati akustiko kot elektriko.

Utrinki iz akustične turneje Big Foot Mame. (Foto: Damjan Končar)

Ste imeli prvič kaj treme?

Seveda, saj je bil to čisto nov preizkus za nas, sploh pa nismo vedeli, kako bo to sprejela naša rokerska publika. No, Izštekane je takrat poslušalo rekordno število ljudi in bili so vidno navdušeni.

Je vzdušje kaj drugačno kot na siceršnjih koncertih?

Precej drugačno. Nismo vajeni tišine pred odrom, ki jo zapolni samo aplavz po komadu. Nismo vajeni sedeti na koncertih, čeprav zdaj vidimo, da nam včasih tudi to zapaše. Nismo vajeni sedeče publike, saj se je na vseh koncertih doslej pod odrom drenjala mladina, kričala in pela. Zdaj so na začetku zadržani, samo poslušajo in uživajo, proti koncu koncerta pa se vzdušje tako naelektri, da ne moremo ostati sedeči niti mi niti publika. Na koncu je rajanje podobno električnim koncertom.

Big Foot Mama prihaja v Poletno gledališče Studenec. (Foto: Arhiv Big Foot Mama)

10. septembra se boste publiki v akustični preobleki predstavili v Poletnem gledališču na Studencu. Kaj lahko pričakujemo od tega večera?

Sproščen, zabaven in zanimiv koncert s predstavitvijo naših skladb s celotnega razpona kariere, le da v različicah, ki je od Big Foot Mame niste vajeni. Garantiramo pa vam, da bo publika ves čas pela komade z nami.

Menite, da katera izmed vaših pesmi zveni bolje v akustični različici kot v originalu?

Vprašanje, kaj pomeni bolje. Komadi, kot so Mala nimfomanka, Normalen in Nekaj je na njej zvenijo v akustiki res dobro in še dolgo ne bodo pozabljene.

Utrinki iz akustične turneje Big Foot Mame. (Foto: Damjan Končar)

Zaradi koronavirusa ste imeli vmes koncertno pavzo. S koncertno turnejo v akustični preobleki, pa letos poleti ponovno v živo vzpostavili stik s publiko. Ste kaj pogrešali publiko?

Ko ti po 30 letih čez noč odrežejo vse, kar si počel, je kar grozljivo. Saj čaja je bilo veliko, tudi za vaje, ampak to ni enako kot če to deliš s publiko in njeno energijo.

Kaj bi za zaključek sporočili naši bralcem?

Hej, Domžale (in širša okolica)! Ker vemo, da že globoko potrebujete odklop v teh groznih časih, vas vabimo, da skupaj ušpičimo en rokenrol večer. Pojdimo skupaj čez to norijo!

Utrinki iz akustične turneje Big Foot Mame. (Foto: Damjan Končar)

***************************************

Poletno gledališče Studenec – petek, 10. 9. 2021, ob 20.30 uri

Prodaja vstopnic: mojekarte.si in Petrol Slovenija

***************************************

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Damjan Končar, Arhiv Big Foot Mama; Video: Big Foot Mama

 

Komentarji uporabnikov
Tagi