Angeli odprli vrata v Adekvatno stanje

Danes je izšel težko pričakovani album domžalskega glasbenika El Makedonerja, ki nosi naslov “Adekvatno stanje”. Na albumu se nahaja petnajst skladb, s katerimi se domžalski umetnik dotika različnih tem; od ljubezenskih in poučnih, do skrajno uličarskih in zabavnih. Istočasno je izšel tudi videospot za skladbo “Angeli”, ki ga je El Makedoner pripravil v sodelovanju z ES-EY-em, ogledate pa si ga lahko v zgornjem videu. Je še čisto svež!

Ob izidu njegovega prvega albuma “Adekvatno stanje”, nam je El Makedoner glede samega imena albuma povedal, da adekvatnost pomeni enakovrednost ali ustrezanje oziroma ujemanje. Takšno specifično ime pa je izbral, ker se skupaj z ostalimi glasbeniki s katerimi sodeluje, trudi biti enakovreden v svetu, kjer je sicer ravno nasprotno od idealnega. Biti enakovreden v takšnem svetu pa pomeni, da se bodo trudili boriti proti nepravičnostim, lažem in stereotipičnim pogledom na svet.

Album vsebuje petnajst skladb, v katerih so izlita različna čustva; od jeznih pa vse do realnih ter ljubezenskih tematik, skratka za vsa ušesa. V sklopu te kompilacije najdemo samostojne projekte El Makedonerja ter tudi njegovo sodelovanje z različnimi izvajalci iz različnih krajev Slovenije (”Prva Linija” feat. Decix; ”Pismo od Ane” feat. Špela Sever; ”To so Domžale II” feat. ES-EY & Sladki Greh ter ”Genocid” feat. Ja-Sha). S tem si El Makedoner odpira vrata in dostop tudi do drugih mest.

Iz omenjenega albuma je v zadnjem letu in pol uradno izšlo devet skladb, vključno z videospoti in sicer: ”Prva Linija”, ”Demoni” (od tam tudi ideja za novonastali single ”Angeli”), ”Pismo od Ane” (v sodelovanju s Špelo Sever), ”Kurva” in ”Evri v žepu”, ”Genocid” (v sodelovanju z Ja-Sha-o iz Nove Gorice), ”To so Domžale II” (v sodelovanju z dvojico iz ”Balklan-a” – ES-EY in Sladki Greh), pred tednom dni pa ”Zadnji Utrip”. Kot pika na i oziroma češnja na torti pa je zadnji videospot za skladbo Angeli, ki je luč sveta ugledal danes. Videospot je El Makedoner naredil v sodelovanju z ES-EY-em.

Ostalih šest skladb, ki se še nahajajo na albumu, še niso bili predvajani, vam pa seveda zaupamo naslove: ”Adekvatno Stanje”, ”Serenada”, ”Rap”, ”On”, ”Ne/prijatelj” ter ”Šuplja priča”.

Promocijski dogodek ob izidu novega albuma in videospota, ki je bil načrtovan za konec meseca marca, je zaradi trenutne situacije in ukrepov v zvezi z novim koronavirusom predstavljen na kasnejši čas. Kdaj točno bo to, trenutno še ni znano, bo pa El Makedoner o tem pravočasno obvestil vse povabljene.

Album je od datuma izida novega videospota dostopen na vseh spletnih platformah (Spotify, Deezer, iTunes, Tidal, Google Play itd.). Dobite pa ga lahko tudi v fizični obliki (CD) pri El Makedonerju. Kontaktirate ga lahko preko e-naslova el.makedoner@gmail.com, ali preko Facebook strani oz. Instagrama.

Povezava za dostop do albuma na spletnih platformah: http://smarturl.it/adekvatnostanje

Projekt “Angeli”, ki je deveta skladba z albuma ”Adekvatno Stanje” velja za nekako prestopno točko El Makedoner-ja ter ES-EY-ja, ki s skupnimi močmi predstavljata skupino Balklan, za katero ni potrebno veliko govoriti, kajti rezultati in številke prejšnjega videospota ”To so Domžale II” povedo vse. Vse do sedaj so namreč ustvarjali pesmi, ki so se navezovale bolj na njihovo mesto in na kulturo glasbe v kateri ustvarjajo. Prav zato sta se po skupnem premisleku z ES-EY-jem odločila, da tokrat ustvarita nekaj posebnega in s tem ustvarita skupni stik s poslušalci. Pesem namreč govori o svobodi, ki jo pesnik lahko doseže v svoji lirikalni podobi. Prav tako pa namenita nekaj besed tudi samemu načinu življenja.

El Makedoner nam zaupa, da je snemanje videospota za skladbo Angeli potekalo v okviru dveh snemalnih dni: “Videospot ima sam po sebi posebno karakteristiko zaradi sprememb oz. novosti, ki smo jih določili prav za ta poseben projekt. Snemanje je tokrat potekalo v naravi na prečudovitih destinacijah in to že kar prvi snemalni dan. Že v jutranjih urah smo se odpravili proti vrhu planote Nanos, da bi ujeli prve žarke sončnega vzhoda in s tem pridobili zaželen kader. Po opravljenem delu na Nanosu, smo se skupaj s snemalno ekipo odpravili proti drugi lokaciji. Drugi del prvega snemalnega dneva je potekal blizu naselja Borovnica, bolj natančno v soteski Pekel. Pot je bila zahtevna in zelo nevarna, vendar smo s skupnimi močmi prispeli na destinacijo, kjer smo posneli nekaj prečudovitih kadrov. Drugi snemalni dan je sledil štirinajst dni kasneje in sicer na relaciji južnega roba Planinskega polja, bolj natančno v Planinski jami. Tam smo posneli zadnje kadre videospota in zaključili ta povsem zanimiv projekt. Posebno zahvalo zaslužijo vsi, ki so pomagali pri tem projektu in ga omogočili prikazati v čudoviti luči. Skupaj z ekipo Nesi Videos smo ustvarili projekt vreden ogleda.”

Pred dobrim tednom dni je El Makedoner objavil svojo osmo skladbo z njegovega albuma, ki jo je poimenoval “Zadnji utrip”. O tej skladbi nam je domžalski glasbenik povedal, da je motivacijo in idejo za njo dobil iz svojega življenja in vsakodnevnega dogajanja. Dejal je, da je že od njegovih otroških let njegov najljubši film Poslednji Mohikanec. “Dlje časa sem iskal nekoga, ki bi mi lahko iz tega filma naredil matrico – “soundtrack” za mojo pesem. V njej pa sem želel kakšen življenjski nauk in izkušnjo “izcediti” in se izpovedal na najlažji možni način. Po dveh letih brskanja in iskanja, sem slučajno naletel na “Pietras-a” – producenta s Poljske, ki je naredil točno nekaj takšnega, kot sem iskal in si želel,” nam je zaupal El Makedoner.

Povezave za vse pesmi iz njegovega albuma Adekvantno stanje so “multinacionalne” in neopisljive, vsaka pesem ima svojo zgodbo in prepričanje.

El Makedonerja lahko spremljate preko njegove Facebook strani in Instagrama.

Miha Ulčar; Foto: El Makedoner; Video: El Makedoner

 

Komentarji uporabnikov
Tagi