1. pika maj v Domžalah tradicionalno obeležen z budnico Godbe Domžale, narodnih noš in Kebrovim golažem

Prišel je 1. maj. S piko. To pa so mu dodali vsi tisti, ki so poskrbeli, da je bilo prvo prvomajsko jutro obeleženo tradicionalno. V Domžalah za pravi prvomajski utrip vsako leto poskrbijo Godba Domžale, Društvo narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščina Domžale ter Gostilna Keber, ki postreže s slastnim golažem.

Prvomajska budnica se je začela točo ob 6. uri zjutraj, ko je Godba Domžale v spremstvu narodnih noš Društva narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščine Domžale, seveda v spremstvu budničarjev krenila izpre Avtoservisa v Domžalah. Pot jih je popeljala po domžalskih ulicah. Treba je bilo namreč zbuditi še tiste, ki so zaspali … Seveda niso manjkali nageljčki, za katere so poskrbele članice Društva narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščine Domžale. Da je delo budničarjev na poti varno, pa že številna leta skrbijo gasilke in gasilci PGD Stob – Depala vas.

Kebrov Stane s svojo družino vsako leto poskrbi, da je v Domžalah prvomajski golaž in zeleni.

Že tradicionalno budničarje pred Gostilno Keber pričaka družina Kovač ter številni obiskovalci, ki dajo veliko na tradicijo. Vse zbrano združbo pričakata zeleni in golaž, za kar že več kot osemdeset let poskrbijo v tamkajšnji gostilni. Kebrov – Kovačev Stane nam zaupa, da se še iz zelo rosnih mladih let spominja, da je njegov oče zjutraj za prvi maj s konjsko vprego peljal golaž na Šumberk. Takrat so namreč praznik dela praznovali tam.

Golaž in zeleni se nista zataknila, nato pa je druščina budničarjev krenila dalje. V prvomajsko dopoldne. Živel 1. pika maj!

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi