Praznični december nam ponuja ogledalo in priložnost za spremembe

December je čas, ki se ga mnogi veselijo, medtem, ko ga drugi pričakujejo s strahom in tiho željo, da bi dnevi kar se da hitro minili. Decembru se ne moremo izogniti ali ga preprosto izbrisati, lahko pa mu damo priložnost in sebi podarimo možnost, da ga letos morebiti doživimo in preživimo drugače.

V želji, da bi zmogli letošnjemu decembru dati priložnost, sebi pa dragoceno možnost, smo za vpogled, nasvet, mnenje, spodbudo, optimistično misel in popotnico prosili zakonski in družinski terapevtki iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino, enota Domžale.

Z veseljem sta sprejeli našo prošnjo in se odločili nekaj misli nameniti vsakemu izmed nas, ki na sebi lasten način preživlja letošnje decembrske dni v želji, da bi zbrali pogum in se zazrli vase, ter ob tem prišli do spoznanj, ki bi nam omogočila zaživeti drugače.

Lidija Bašič Jančar se je odločila nagovoriti mamice/očete tudi skozi oči partnerstva, medtem, ko je Lili Kodelja izpostavila pomen in vrednost preživljanja skupnega časa z otroci.

Nagovor mamicam in očkom/partnerjem

Lidija Bašič Jančar

Mali princ je rekel: »Obredi so potrebni prav zato, ker naredijo kak dan drugačen, kot so drugi dnevi«. Čez leto smo največkrat malo razkropljeni, osredotočeni na različne naloge, soočamo se z mnogimi obveznostmi. Prazniki nas ponovno združijo in povežejo. Dom postane še malo bolj topel, poskrbimo za tisto domačnost, ki jo nujno potrebujemo in se povežemo tako, da nam je toplo in lepo.

Nič ni lepšega, kot videti družino, ki jo družijo drobni trenutki. Otroci se zares lahko počutijo varno in željeno, če sta mami in oči povezana, se zabavata, družita in dopolnjujeta. Ko otroci čutijo, da se starša čutita med seboj, bodo najbolj srečni.

V teh prazničnih dneh in počitnicah, ki nam prihajajo nasproti, bi vsem želela, da delujemo od znotraj navzven. Da naše zadovoljstvo in veselje sije navzven. Starša naj bosta igriva, radoživa, pa ne zaradi reklam in slik, ki nas včasih prav silijo v pritisk, kaj bi morali početi in na kakšen način. Kako lepo je začutiti eden drugega, ko doma nekaj skuhamo, se poveselimo, družimo. To je nekaj, kar ne moremo kupiti. Gre za čisto majcen občutek v srcu, ko nam je ob drugem lepo in vemo, da je drugemu lepo ob nas. Če bosta partnerja zadovoljna in ne bosta podlegla zunanjemu blišču in reklamam, bodo tudi otroci sijali od znotraj navzven. Naj nas veseli december ne zamori, temveč naj nam prinese luč in upanje za naprej.

Pomembno je, da so prazniki od vsakega malo, da smo vsi nekaj prispevali in nam je zato drug ob drugem lepo. Pomembno je slišati vsakega člana, kaj si želi, kam bi rad šel in kaj lepega počel. Prav je, da se vsakemu članu družine posvetimo in ga slišimo. Le tako nam ostane stik in povezanost tudi potem, ko bodo v januarju lučke ugasnile, ko se bodo okraski pospravili in bodo dnevi spet vsakdanji. Če smo se napolnili od znotraj navzven, bomo to zlahka prenesli v januar in v vse nadaljnje dneve naslednjega leta.

Mamice in očki! Zazrite se eden drugemu v oči. Kaj vidite na ženi/partnerki in kaj v očeh moža/partnerja? Se lahko gledate prav v oči? Zdržite to globino? Intimni odnosi so najpomembnejši. Iz njih rastemo in ustvarjamo nekaj novega vsak dan sproti. Naj bodo praznični dnevi prav taki: globoki, barviti, ustvarjalni in radoživi!

Lidija Bašič Jančar

Podarite drug drugemu čas in besede, ki imajo moč

Lili Kodelja

December in vsak med nami pomisli na praznike, lučke, darila, smrekico, piškote, vonj po cimetu, vaniliji,….
“Kako se imate v tem času?”
“Ah nič posebnega…brez veze…ni nikakršnega vzdušja…”
Vzdušje…kaj to pomeni vsakemu izmed nas?
Blišč, zabave, nakupovanje, darila,…
Toplina, družinska povezanost, več časa zase, za tiste, ki so ti najdražji, iskrenost in HVALEŽNOST za leto, ki se počasi poslavlja…
Osamljenost, žalost, zapuščenost, jezo,…
Vse to je vzdušje, so občutki, dogajanje, ki smo jih prinesli iz svojih družin in sedaj jih preigravamo, ponavljamo, občutimo,…
Pomembno je, da vse te občutke ozavestimo, jih sprejmemo in kot odrasli poskušamo prevzeti odgovornost zanje. Da naredimo spremembo. Kako? S pogovorom, kjer si lahko iskren, ranljiv in kjer lahko brez strahu izraziš svoja občutja.
V trenutku, ko začutiš napetost, se ustaviš in pomisliš,… se spomneš, kako so prazniki potekali pri tebi doma…to je le spomin, ki ga sprejmeš a hkrati razmejiš…vdihneš…izdihneš…spomin ni povezan s trenutno situacijo…je samo občutek, ki te preplavi in lahko se odzoveš drugače.
To so tvoji otroci, tvoj partner…lahko izraziš svojo napetost na način, da vidiš v drugemu trud, pripravljenost in hkrati sporočiš tudi svoje želje in pričakovanja.
Bodite drug drugemu v teh prazničnih dneh: varnost, sprejetost, sogovornik v vsem, kar doživljate in živite.
Zato, ne bodite popolni, bodite dovolj dobri drug do drugega…bodite drug drugemu lučka, darilo…bodite prostor sočutja in empatije…
Podarite drug drugemu čas…živite TUKAJ IN ZDAJ…podarite besede, ki imajo moč, saj z njimi podiraš in gradiš…opazite človeka ob sebi, slišite ga, poslušajte…

Kaj si želijo naši otroci, naši najstniki? Čas z nami…ob peki piškotov, kjer jim prepustimo ustvarjalnost, naj podajo idejo…gledanju risank, večernih filmov, kjer oni organizirajo družinski kino… Namesto norega letanja po trgovinah in nakupih, si lahko v darilno vrečko podarite bon s časom, ki ga bomo preživeli z našimi otroki, z našimi najstniki…Verjemite, da se ne bodo zapomnili prestižnih daril, ampak trenutka, ko jih bomo pogledali in gledali v oči, jih začutili v njihovi notranjosti…v njihovih očeh zagledali veselje, željo po življenju, iskrivost in HVALEŽNOST.
Vsakemu želim leto, ki bo pisano vam in vaši družini…želim vam notranjega miru in da boste znali poskrbeti za svoj fizični in psihični duh v telesu. Odnosi so tisti, ki zdravijo…prazniki so ogledalo naših odnosov.

Naj bo vsak dan praznik s tistimi, ki jih imate najraje.

Lili Kodelja

Petra Petravič; Foto: osebni arhiv psihoterapevtk/canva.com

Tagi