Z velikonočnim sejmom so se na domžalski tržnici pričele prireditve Dobrodošli v Domžalah

Pomlad je zakorakala tudi v naše kraje, saj so se na domžalskem tržnem prostoru že začele tradicionalne prireditve »Dobrodošli v Domžalah«. To pa pomeni, da bo vse do poletnih mesecev ponovno veselo vsako soboto. Vido Repanšek iz Občine Domžale, ki je tudi idejni vodja in motor teh prireditev, je za letošnji program zagotovo ponovno povabil zanimive slovenske kraje, ki se bodo na večnamenski ploščadi domžalske tržnice predstavili s svojim turizmom, kulturo, glasbo in z najpomembnejšo stvarjo – dobrotami kraja iz kjer bodo prišli.

V soboto, 24. marca 2018, so se na domžalskem tržnem prostoru predstavili rokodelci s svojimi unikatnimi umetninami ter tudi Turistično društvo Jarše-Rodica s prav posebnim programom za ta letni čas. Ker je v nedeljo cvetna nedelja, so na vozičku čez center Domžal, od foto ateljeja Majhenič, pa vse do domžalske tržnice, peljali veliko sedemmetrsko butaro, lepo ozaljšano s sedmimi različnimi lesovi, pomarančami in barvnimi trakovi. V povorki po centru Domžal do tržnega prostora so sodelovali člani TD Jarše-Rodica ter Folklorno društvo Groblje. Povorki so se pridružili tudi Domžalčani, ki jih je zanimalo, kaj se bo dogajalo. Po prihodu na tržni prostor, se je tam že trlo obiskovalcev, ki so prišli po nakupih. Zadišalo je tudi po ribah iz gostilner Ribič, kjer je Edi z soprogo in hčerko pridno pekel, kuhal ter serviral morske dobrote obiskovalcem. Obiskovalce je pričakala tudi glasba ansambla Gašperčki, ki je poskrbel za lepe stare slovenske melodije.

Prireditve sta se udeležila tudi župan Toni Dragar in vodja TIC Domžale Mira Bečan, ki sta skupaj z člani Turističnega društva Jarše-Rodica pomagala pri postavitvi cvetnonedeljske butare, katera bo sedaj krasila domžalski tržni prostor vse do velikonočnega ponedeljka.

Turistično društvo Jarše-Rodica je eno od bolj dejavnih društev v občini Domžale. Tekom celega leta organizirajo vrsto zanimivih dogodkov, s katerimi se trudijo ohranjati bogato dediščino kraja: gregorjevo, delavnica izdelovanja velikonočnih butaric (postavitev butare na tržnem prostoru v Domžalah in pred župniščem v Jaršah ter razstava velikonočnih simbolov),  razstava čajev in čajanka v Kulturnem domu Groblje, ribiška veselica, nabiranje zelišč in cvetlic za čaje na Menini planini, udeležba na povorki narodnih noš v Kamniku, ličkanje koruze, pranje perila po starih običajih ob Mlinščici, Jegličev pohod na Dobeno (Rašico), izdelovanje adventnih venčkov, postavitev božičnega drevesa in jaslic … Zgledno pa sodelujejo tudi z ostalimi društvi in organizacijami v svojem kraju, skrbijo za urejenost kraja, obnovo kozolcev, ki spadajo pod okrilje turističnega društva, urejanje nasadov cvetličnih gred …

Na velikonočnem sejmu, ki je potekal na domžalskem tržnem prostoru je Turistično društvo Jarše-Rodica priredilo izvedlo delavnico cvetnonedeljskih butaric, ki jih je izdelovala Francka Lipovec. Niko Svetlin je pekel oblate na posebnem strojčku, pridne roke članic in članov pa so doma napekle polno peciva in drugih sladkih dobrot ter vročega čaja in pravega kuhančka. Predsednik društva Stane Cotman je pozdravil vse obiskovalce ter razstavljalce na tržnem prostoru, folklorniki Folklornega društva Groblje pa so zaplesali nekaj spletov svojih plesov ter tako obogatili kulturni program, v katerem je igral ansambel Gašperčki.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi