Z Društvom Lipa Domžale je čas po upokojitvi veliko bolj aktiven in ustvarjalen

Upokojitev starejšim prinaša določeno svobodo. Kaj bi počeli s to svobodo, če v javnosti ne bi bilo organiziranih oblik, kamor se lahko vključijo starejši? Ena takšnih oblik je tudi Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki letos odpira vrata v svoje 23. študijsko leto delovanja.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v četrtek, 18. septembra 2019, v prostorih Društva Lipa Domžale, so obiskovalci, marsikateri se je tudi vpisal v novo študijsko leto, ob svetovanju mentoric, animatork ter že stalnih članic društva, bolj podrobno spoznali delovanje Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale ter njihove študijske programe, ki jih bodo izvajali v šolskem letu 2019/2020. Programi in dejavnosti društva, ki jih izvajajo, so namenjeni aktivnemu in kvalitetnemu preživljanju prostega časa odraslim v poznejših letih in brezposelnih, ne glede na stopnjo formalne izobrazbe.

Dan odprtih vrat Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje smo obiskali tudi mi in se iz prve roke seznanili s programi in dejavnostmi društva. Po slišanem in videnem lahko zatrdimo, da z Lipo ni nikoli dolgčas.

Na dnevu odprtih vrat so potekali tudi vpisi v novo šolsko leto 2019/2020.

“Ker so vse dejavnosti in programi našega društva namenjeni aktivnemu in kvalitetnemu preživljanju prostega časa, bomo veseli, če se boste tudi v šolskem letu 2019/2020 vključili v katerega od dvajsetih različnih študijskih programov. Z vpisi smo začeli v sredo, 9. septembra 2019, in sicer nas lahko ob ponedeljkih in sredah med 10.00 in 12.00 ter 16.00 in 18.00 obiščete v prostorih Društva Lipa Domžale, na Ljubljanski cesti 58, kjer vam bomo na voljo za svetovanje pri vpisih in izbiri študijskega programa,” je dejal Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje na dnevu odprtih vrat, kjer se je marsikateri obiskovalec neposredno seznanil s študijskimi programi in načini njihovega izvajanja.

Letos so izdali tudi posebno brošuro, v kateri so predstavljeni študijskih programi. To so po besedah predsednika Marjana Ravnikarja izdali z namenom, da se zainteresirani občani lahko podrobno seznanijo s posameznimi študijskimi programi in se potem lažje odločijo za določen program, v katerega se želijo vpisati. Brošura je na voljo v knjižnicah po posameznih občinah na območju katere deluje Društvo Lipa Domžale – Univerza za tretje življenjsko obdobje (Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica, Moravče, Kamnik in Komenda).

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale je dejal, da ima učenje svoj začetek in nikoli konca. To je tudi njihov slogan.

Jezikovni študijski programi:

angleščina,nemščina, italijanščina, francoščina, španščina, ruščina, kitajščina

Kultura in ustvarjanje:

literarne krožek, pevski zbori, igranje na citre in kitaro, keramični krožek, likovno izobraževanje, kljekanje, gledališka delavnica, orientalski ples, skupinski ples, qigong.

Študijski programi splošnega izobraževanja:

geografija (slovenska, svetovna), umetnostna zgodovina, zgodovina in kultura tujih ljudstev, etnologija, bralna značka v slovenščini in tujih jezikih, zeliščarstvo, svetovne religije in verstva, računalništvo (sodelovanje s Srednjo šolo Domžale), logika, zabavna matematika, bonton, športna meditacija, pohodništvo, kolesarstvo, jahanje, joga, telovadba, humanitarna dejavnost – izdelava punčk za Unicef, strokovne ekskurzije, uporaba defibrilatorja, novosti v cestnem prometu, potopisna predavanja, povezava človeka in živali, tematski večeri, debatni klub, mediacija in pogovori …

V Društvu Lipa lahko izbirate med dvajsetimi različnimi študijskimi programi.

Če se niste mogli udeležiti dneva odprtih vrat, potem si le oglejte zgornji video, ki smo ga posneli ob obisku in v katerem mentorice ter sodelujoče članice predstavljajo posamezne študijske skupine. Prepričani smo, da vam bo na podlagi ogleda in predstavitve programov, veliko lažja odločitev za vpis v posamezni program, ki vam najbolje leži. Študijske skupine skozi vse šolsko leto ustvarjajo, sodelujejo na raznih prireditvah in dogodkih, razstavah, izletih ter še na veliko drugih aktivnostih, ki jih ne zmanjka. Vsake dve leti izdajo zbornik društva, tradicionalna pa sta že postala tudi vsakoletni koncert ob materinskem dnevu in prireditev s Citrami po Domžalah.

“Vljudno vas vabim, da se nam pridružite, da skupaj preživljamo jesen življenja v prijetni družbi. Vpis v novo študijsko leto poteka ves mesec september, možen pa je tudi med šolskim letom,” je še povedal predsednik društva Marjan Ravnikar in dodal: “Naš slogan je učenje ima svoj začetek in nikoli konca.”

Vpis za šolsko leto 2019/2020 poteka od srede, 9. septembra 2019, vsak PONEDELJEK in SREDO od 10.00 do 12.00 in od 16.00 do 18.00. Več informacij lahko poiščete na spletni strani: http://drustvo-lipa.si/

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi