Z dotikom morja: ZMorjšnice

Za vse otroke sveta zapisana je ZMorjšnica, in tako je nastala pesniška zbirka 27-ih pesmic z dotikom morja, ki jih je napisal Mitja Zupančič – Svetilnik, ljubitelj morja, pisec knjig, založnik morske literature, urednik spletnega časopisa za kulturo bivanja z morjem – emorje.com.

Je kje lahko še lepši svet

kot ta, ki z valovi je odet,

kot ta, ki posluša glas morja,

mar ni to sreča vsa?

ZMorjšnice so kratke in poučne pesmice z morsko vsebino, ki prinašajo veliko sporočilno vrednost. Prav vse so bile napisane na krovu stare barke, ob dolgi plovbi vzdolž jadranske obale. Kot nekoč Župančič Mehurčke, je tokrat Zupančič (njegov morski psevdonim je Svetilnik) zapisal na papir in zložil v zbirko 27 pesmi ter jim na koncu knjige pripisal pojasnila. Pesmice je ilustriral Adriano Janežič.

Tako bo s pomočjo verzov enostavno spoznati in si zapomniti: kdo je beloglavi jastreb, zakaj galeb sedi vrh strehe, čemu v temno noč mižika kamniti svetilnik, kako so včasih lovili spužve, kaj pomeni ladijski pisk, kakšna je razlika med plimo in oseko, pa med školjko in polžem, kakšna je školjka žametna skledica, čemu je rdeča korala hči morja, kakšno je bilo resnično življenje oslička Mercedeza … Ste vedeli, da barka povsod tam je doma, kjer sidro dotakne se morskega dna?

Knjiga je izšla v založbi Osminka&Co. Več o ZMorjšnici si lahko ogledate  na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Osminka&Co

Komentarji uporabnikov