Vseslovensko srečanje starodobnih traktorjev v Jablah

Društvo kmetijske tehnike Slovenije je priredilo že tradicionalno 22. slovensko srečanje ljubiteljev starih traktorjev in ostale kmetijske tehnike in starodobnih vozil, ki je potekalo v soboto, 15. junija 2019, v Jablah (Loka pri Mengšu) na prostoru Kmetijskega inštituta Slovenije. Srečanje v grajskem okolju gradu Jable vsako leto obišče več tisoč obiskovalcev in številčni aktivni udeleženci s starodobnimi kmetijskimi stroji in napravami iz vse Slovenije ter tudi iz sosednjih držav.

Tudi letos je bilo na razstavi možno videti veliko starih traktorjev, ljubitelji starodobnikov pa so na srečanje pripeljali tudi ostalo kmetijsko tehniko ter tudi demonstrirali njihovo delovanje. V bogati zbirki kmetijskih vozil prednjačita nemški znamki Eicher in Fendt, najdeta pa se tudi švicarski Bührer in avstrijski Steyr.

V Sloveniji se je to začelo tako, da so seveda najprej potrebovali traktorje za delo in so jih zato kupovali v Nemčiji. Zdaj pa so v glavnem stare traktorje zamenjali moderni. Traktorje, ki so ostali, so kupili nazaj Nemci, nekaj pa jih je tudi še ostalo pri nas. S temi traktorji in kmetijskimi stroji sedaj dopolnjujejo srečanja ljubiteljev stare kmetijske tehnike.

Miško iz Nožic.

Da bi traktor imel zbirateljsko vrednost, je treba imeti urejeno dokumentacijo, kot je papir o lastništvu. Če se podate na pot zbirateljstva, imate manj dela, če ima traktor vse potrebne papirje. Brez tega je to staro železje, ki ni praktično vredno nič. Nekateri ljubitelji so z zbiranjem začeli, ker so imeli več prostega časa, nekateri zaradi želje po restavriranju, spet drugi zaradi dobre družbe, ki prevladuje v svetu stare tehnike. Svoje prijateljstvo pokažejo tudi s tem, da so nekaterim članom traktor kar podarili, ko je kdo izmed njih praznoval jubilejnega abrahama.

Na srečanju v Jabljah je bila stara kmetijska tehnika predstavljena s posameznimi eksponati ali v delovanju glede na namen uporabe (košnja, oranje, mlačev, mletje, celo lesena cisterna za vožnjo gnojnice se je našla na ogledu.…). Razstavljene starodobne kmetijske stroje in naprave je strokovna komisija ocenila, njihovi lastniki pa so prejeli priznanja za svoje eksponate.

Prireditev so z uvodnim programom začeli ob 11. uri, sledila je predstavitev starodobnih traktorjev in kmetijske tehnike, v nadaljevanju pa še predstavitev starodobnih vozil: cestnih, terenskih, tovornih, vojaških, motociklov itn. Organizirali so tudi družabne igre, na katerih so na svoj račun prišli najmlajši obiskovalci. Na srečanju so si obiskovalci lahko ogledali obilico starodobnikov, ki so nekoč pomagali ljudem pri kmetovanju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi