Vino v sodih zori, na akvarelih Dušana Klopčiča pa govori

Ste že kdaj razen barv uporabljali katere druge sestavine za akvarele? Amaterski slikar Dušan Klopčič, ki deluje v likovnem krožku Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, se je lotil nadvse presenetljive tehnike izdelave akvarelov. Za svojih devetnajst akvarelov, ki jih je razstavil v prenovljenem kozolcu v Zgornji Jevnici, je uporabil same naravne materiale: vino Modro frankinjo, balzamični kis, mineralno vodo, cimet in ostro belo moko. In rezultat tega so odlični akvareli, ki bodo žal, po pripovedovanju avtorja razstave, po dobrega pol leta zaradi razkrajanja na svetlobi, čisto obledeli. Edino zatemnjeni prostori, kot so hodniki, bi jim podaljšali življenjsko dobo.

Odprtja razstave v prenovljenem kozolcu na domačiji Pr´Krajerju v Zgornji Jevnici, ki jo je avtor Dušan Klopčič poimenoval »Kmečka idila«, se je v soboto, 5. maja 2018, zbralo več kot osemdeset prijateljev, sorodnikov in seveda likovnikov in likovnic likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Pred kozolcem je bil razstavljen stari lojtrnik in plug, v treh starih okenskih okvirjih na polknih pa je bilo razstavljenih kar nekaj slik slikarjev likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Med slikami je obiskovalce z igranjem na orglice pričakal Silvo Girandon in seveda razstavljavec Dušan Klopčič z ženo Ido Vidic Klopčič ter njeno sestro Tatjano Rusjan in še edinim stricem Francem Klopčičem. V kulturnem programu, ki je sledil pred uradnim odprtjem razstave, je najprej povezovalka programa Mira Jarc zapela ob spremljavi kitare, zatem pa je podala svoje mnenje o akvarelih, ki so krasili notranjost kozolca. Ker je bilo na latah kozolca obešeno seno letošnje prve košnje, med razstavljenimi slikami pa so bila prikazana tudi stara kmečka orodja za vsakdanjo rabo, je prišla razstava še do lepšega izraza.

Diplomirana slikarka Mojca Vilar, mentorica likovnega krožka Društva Lipa Domžale, je bila vidno presenečena, ko je videla razstavljene akvarele. Dušan Klopčič, avtor razstave je namreč vse te akvarele slikal »v ilegali«, kot se je izrazil ob odprtju razstave. Mentorica ga je zelo pohvalila, hkrati pa dejala, da akvareli z takšnim nanesenim materialom pridodajo barvnim odtenkom svojevrsten čar in prelivne podobe. Vsi akvareli so narejeni na temo domačega kmečkega okolja, saj so upodobljene stare hiše, domače živali in domače kmečko orodje in sredstva, ki so olajšala delo kmečkemu človeku. Tudi Tone Komat je pridodal nekaj besed o umetnosti in umetnikih, saj je med drugim povedal, da se umetnost začne tam, kjer znanost pusti umetnika na cedilu. Cilj človeka bi moral biti, da spremeni sebe in svet v umetniško delo«. V kulturnem programu nekaj pesmi zapele Ljudske pevke Kulturnega društva Domžale na čelu z Maro Vilar.

Avtor razstave Dušan Klopčič je povedal, je akvarele slikal pol leta, vinske barve pa se niso posušile in se tudi ne bodo. Ob tem je dejal, da vino v sodih zori, na sliki pa govori. Izdelovanje akvarelov z vinom je bilo kar dolgotrajno, saj je moral najprej vino teden dni  »sušiti«, da je nastala mastna vinska usedlina, zatem pa je to usedlino nanašal na platno ter jo mešal za različne odtenke z balzamičnim kisom in mineralno vodo, da je dobil različne barvne odtenke ter sence. Pridodal je še nekaj cimeta na nekaterih akvarelih, na enem pa je primešal ostro belo moko. Tovrstna razstava je ravno prava za takšno kmečko okolje, kot kozolec tudi je, saj v galeriji ne bi mogli narediti razstave s takim kmečkim vzdušjem, kot je bilo na domačiji Pr´Krajerju. Odlična razstava, ki je obiskovalce zelo navdušila.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi