Verjeti ali ne verjeti – Čarobni besedi, ki krojita naše življenje

Zajadrali smo v čas božično-novoletnih praznikov, ko se je za mnoge vsaj za trenutek ustavil hiter tempo življenja, ki nam kroji vsakdanjik. Večina bo praznike preživela v krogu svoje družine ali pa prijateljev. V tem času bomo lahko počeli marsikaj, kar običajno zaradi natrpanega vsakdanjika ni možno. Seveda je to tudi čas obdarovanj ter lepih misli in želja. Do konca decembra pa bosta otroke obiskala še zadnja dobra moža, prvi je namreč svojo nalogo opravil že v začetku meseca.

Ravno preden sem začel pisati to kolumno, sem se zapletel v pogovor z znanko. Med pogovorom je iz radia odmevala ameriška potrošniška božična pesem, zato je beseda hitro nanesla na praznike in na tri dobre može. Znanka mi je povedala, da je bilo v otroških časih drugače, ker je verjela v tri dobre može. In, ker je verjela, so jo dobri možje tudi obdarili. Danes ne verjame več, zato tudi ni več obdarovana. Po tem pogovoru sta mi v spominu najbolj odmevali besedi »verjamem« in »ne verjamem.«

Verjeti ali ne verjeti, to je sedaj vprašanje. Pa ne gre tukaj za dobre tri može. Gre za naše življenje in to zmožnost, da verjamemo vase in v svoje sposobnosti. Ljudje si prepogosto sami postavljamo ovire na naši življenjski poti, ker ne verjamemo vase. Te ovire pa si naredimo sami v svojih glavah, zato jih v realnosti tudi ne poskušamo preseči in doseči kakšen željen cilj. Samo dve čarobni besedi sta tukaj. Verjamem in ne verjamem. Najlažje je zagotovo ne verjeti, zato tudi capljamo na istem mestu in se potem smilimo sami sebi in nejevoljni opazujemo tiste, ki jim je uspelo. Uspelo pa jim je zato, ker so verjeli!

Svetovni voditelji, lastniki bank in velikih korporacij, so leta 2008 vsemu svetu sporočili, da živimo v recesiji, da bo potrebno zategniti pasove in podobno. Seveda smo tej peščici ljudem vsi takoj verjeli in sedaj živimo v tem stanju že več kot šest let. Ampak ta recesija je samo navidezna. Je v naših glavah, zato ker verjamemo! In ker verjamemo, se temu primerno tudi obnašamo. Naše življenje je čez noč postalo apatično, ni nobene volje in samo še čakamo in čakamo. Na kakšno dobro novico zagotovo ne, ker v svojih glavah že v naprej pričakujemo slabe novice. Tako smo namreč sprogramirani. Slabe novice pa se pojavijo takoj, ko prižgemo radio, televizijo, odpremo časopis, pogledamo na internet ali pa v medsebojnem pogovoru.

In kdaj bo konce navidezne recesije? Takrat, ko se bo ta peščica ljudi, ki je to recesijo sprogramirala, tako odločila. In mi jim bomo seveda verjeli. Takrat bo življenje ponovno veliko lepše. Čisto preprosto …

Si pa vsaj poskusimo za te božično-novoletne praznike v naših glavah sprogramirati, lepe praznike! Čisto preprosto. Samo verjeti je potrebno in prazniki bodo zelo lepi!

Vesele božične praznike in verjemite, da vas v prihajajočem letu 2015 čaka veliko dobrega!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: internet
Komentarji uporabnikov