Velikonočni sejem na domžalskem tržnem prostoru popestrili zanimivi gostje

Naša Republika Prlekija s skupino Künštni Prleki, ki na šaljiv način širši javnosti prikazujejo prleške običaje, kulinariko, glasbo in kulturo, Turistično društvo Jarše-Rodica, ki skrbi, da se že nekaj let na tržnem prostoru v Domžalah postavi velikonočna butarica velikanka ter rokodelci iz Bele krajine, ki širijo običaj okraševanja belokranjskih pirhov, so v soboto, 13. aprila 2019, del te kulture prinesli domžalski tržni prostor, kjer so obiskovalcem s pesmijo, kulinariko in šalami popestrili dan, ki ga je lepo pričakovanje praznikov cvetne nedelje in velike noči naredil še lepšega.

Dogodek »Dobrodošli v Domžalah«, ki ga je vodila Tanja Vidic Goršak, je ob prihajajočih velikonočnih praznikih na domžalski tržni prostor privabil veliko obiskovalcev, ki so se že z običajnimi rituali nakupov pri »svojih« ponudnikih ustavili tudi na večnamenski ploščadi, kjer so svoje mesne, sladke in tekoče dobrote nudili gostje.

Vido Repanšek, idejni vodja dogodkov »Dobrodošli v Domžalah« je ob tej priliki povedal, da je vesel, da se je zbralo veliko obiskovalcev, saj se bodo sedaj vsaj dva meseca vsako soboto zvrstili ponudniki iz različnih koncev Slovenije. Poleti bodo naredil kratko pavzo zaradi dopustov, v jeseni pa je spet zaseden vsak vikend do decembra, ko se bo dogajalo prednovoletno rajanje.

Gostje iz Prlekije so ponujali od mesnih, sladkih do vinskih dobrot, saj kdo ne pozna šunke iz tünke v domači prleški zaseki, domače klobase in salame, vrhunska Škergetova bela vina, ki jih pridelujejo na vinorodnem območju od Jeruzalema preko Železnih dveri pa vse do Radgone, izdelkov iz keramike iz prleške gline, odličnega  prleškega bučnega olja ter ostalih izdelkov, ki so bili v ponudbi na stojnicah. In seveda pasoš Naše republike Prlekije, s katerim si lahko v prleških gostilnah znižate znesek pri zaužitem obroku, pa naj si bo v trdi ali tekoči obliki.

Tudi članice in člani Turističnega društva Jarše-Rodica že nekaj let pripravljajo sladke in tekoče velikonočne dobrote, male butarice za cvetno nedeljo, najbolj pa so znani po peki oblatov, ki jih pridno peče Niko Svetlin. Oblate ali velike hostije so zelo dobrodošle pri velikonočnem zajtrku, ko pridejo farani od svete maše ter si po 40-dnevnem postu privoščijo pojedino. Seveda ne smemo pozabiti na butaro velikanko, katero so skupaj z županom Tonijem Dragarjem postavili na tržnem prostoru, kjer bo krasila in oznanjala prihod cvetne nedelje in velikonočnih praznikov.

Rokodelci iz Bele krajine pa so prikazali tradicionalno izdelavo belokranjskih pisanic, ki so jih lično zapakirane ponudili tudi v nakup. Manjkalo ni tudi sladkih dobrot in belokranjske pogače. Med vse te prleške in belokranjske vonjave pa je pridih morskih dobrot pristavil Edi iz gostilne Ribič. Bilo je lepo ob odlični prleški živi glasbi ter dobrotah vseh tokratnih gostov, s pridihom prihajajočih velikonočnih praznikov

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi