Večer treh kitar na praznik slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda

V petek, 5. julija 2019, smo praznovali praznik slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda, ki sta zavetnika ljubljanske nadškofije in slovenske metropolije kot tudi sozavetnika Evrope. S sveto mašo so verniki sveta brata počastili tudi v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, kjer sta pri glavnem oltarju kipa obeh svetnikov, pod kipom Jezusa na desni strani cerkve pa je pritrjena tudi plošča z posvetilom varovanja ljubljanske nadškofije in slovenske metropolije. Sveto mašo je daroval dr. Anton Štrukelj, slovenski teolog in pedagog, somaševal pa je Andrej Svete, duhovni pomočnik v župniji Domžale.

Po večerni sveti maši je v potekal še koncert treh kitar. Naš rojak Nejc Pirnat nam je s še dvema svojima prijateljema pripravil enkraten kitarski  večer klasične glasbe. Vienna Guitar Trio, ki ga sestavljajo Nejc Pirnat, David Štrbac ter William Marcil-Bouchard, so najprej posamično na koncu pa vsi trije zaigrali uro in četrt trajajoč kitarski koncert klasične glasbe. Ob koncu se je Nejc Pirnat zahvalil Urški Pavli, da je postorila vse potrebno za koncert v Domžalski cerkvi ter seveda župniku mag. Klemnu Svetelju, da je odstopil cerkev za izvedbo koncerta.

Že pred nastopom v Domžalah so imeli člani zasedbe Vienna Guitar Trio koncert na Dunaju, v nadaljevanju pa bodo nastopili še v Kočevju in Beogradu.

Sv. Ciril in Metod – apostola Slovanov

Sveta brata Ciril in Metod sta se rodila v grškem Solunu. Ime jima je bilo Konstantin in Mihael, Ciril in Metod pa sta njuni samostanski imeni. Učena in pobožna brata, ki sta znala slovanski jezik, sta kot misijonarja leta 863 prišla na Moravsko, kjer so si želeli misijonarjev, ki bi oznanjali evangelij v slovanskem jeziku. V slovanski jezik sta prevedla evangelij in številne bogoslužne knjige. Po treh letih sta odšla v Panonijo in še isto leto v Rim, kjer sta dosegla potrditev slovanskega bogoslužja. Ciril je kmalu za tem umrl, Metod pa je bil kasneje posvečen za slovanskega nadškofa in metropolita in je še naprej deloval na Moravskem. Slovenci god svetih bratov, ki sta zavetnika ljubljanske nadškofije in slovenske metropolije, praznujemo 5. julija.

Sveto mašo je daroval dr. Anton Štrukelj, v ozadju se pri glavnem oltarju nahajata kipa slovanskih apostolov.

Tudi v Domžalski cerkvi imamo na glavnem oltarju svetniški par svetih bratov Cirila in Metoda. Iz marmornega cementa ju je leta 1897 napravil podobar Fran Tončič iz Kamnika. Oba svetnika je predstavil z mitrama na glavi in v zelo podobni draperiji, kar na prvi pogled otežuje razločevanje med njima. Spoznavna sta le po atributih. Sveti Ciril, ki stoji na levi strani oltarja je upodobljen s knjigo in križem, Sveti Metod na desni pa po štoli, pastoralu in tabli z reliefnim prizorom Poslednje sodbe. Kipa sta sivo pobarvana, rahlo sklonjena ter zamišljenega obraza sledita nazareškim vzorom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi