Večer pripovedovanja zgodb: Zgodbe dreves

Na večeru pripovedovanja zgodb, ki je v Knjižnici Domžale v sodelovanju s Špelo Kaplja potekal v petek, 2. marca 2018, so se združile tradicionalne zgodbe in zgodbe poglobljene ekologije, ki so obiskovalcem prinesle modrost in čarobnost dreves.

Zgodbe o drevesih sta pripovedovala Martin Manasse, angleški pripovedovalec zgodb, ki nam je povedal nekaj zgodb in s tem pokazal, kako poteka iterpretacija zgodb pri njih. Zanimive pripovedi so bile v angleškem jeziku, a tisti, ki vam angleščina ni tuja, boste lahko prepoznali mogoče malo drugačen način pripovedovanja zgodb, kot jih pripovedujejo na Križnikovem pripovedovalskem festivalu v Motniku, ki bo letos že sedmi po vrsti. Gostu se je pridružila Špela Kaplja, pisateljica in pripovedovalka iz Radomelj. Špela je pisateljica in pravljičarka, članica mednarodnega sveta pravljičarstvo in mir, oblikovalka ter voditeljica delavnic v gozdu, predvsem pa je človek, ki si z vsem kar počne, želi otrokom približati čarobnost naravnega sveta. V letih izkušenj je preizkusila mnogo vaj in jih poglabljala z namenom, da bi otrokom približala naravni svet. Učila se je umetnosti pripovedovanja zgodb in s tem spoznavala zdravilnost le teh. Predvsem pa se je  na poti izkušenj in dela srečala s premnogimi čudeži, ki se zgodijo, ko odpremo srca gozdu in pustimo, da spregovori z nami.

»V gozdu se krepi domišljija, ki je dandanes med otroci v primanjkljaju. Tam potihne hrup frekvenc ponorelega sveta, pozornost se umiri in tam se rojevajo sanje ter krepi pogum, da jih uresničimo. Tam se premagujejo strahovi in nastajajo vedno nove zgodbe. Gozdne zgodbe. Take srčne, prijazne in vzpodbudne. Take s katerimi ustvarjamo lepši svet,« pravi Špela Kaplja. Zato pa tudi nastajajo imenitne zgodbe, ki jih pravi  pripovedovalec servira poslušalcem in jih pritegne tako z mimiko, glasom kot tudi z odlično zgodbo.

Svojo gozdno zgodbo sta dodala tudi dva izmed obiskovalcev pripovednega večera. Tone Lesnik iz Ljubljane, dolgoletni gozdar, ki je v svojem življenju po gozdovih prehodil ogromno kilometrov, nam je pripovedoval o vpadu turkov in posaditev Najevske lipe. Ivanka Učakar iz Kamnika, ki je sodelovala na petih Križnikovih pripovednih festivalih pa nam je povedala zgodbo o smrekah, očetu in treh sinovih.

Ob koncu so obiskovalci in pripovedovalci skupaj zapeli še pesem »Lipa zelenela je«, ki je lepo zaključila ta enkraten pripovedni večer.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi