VANDALIZEM: »Ljubiteljski« vrtnarji so se letos že tretjič lotili cvetličarne na Viru

Poznamo dve skupini ljubiteljskih vrtičkarjev. V prvo skupino spadajo tisti, ki s srcem in ljubeznijo obdelajo svoj košček zemlje, okolico hiš… Obdelani vrtovi, urejene okolice hiš, cvetlice na okenskih policah in balkonih … je vedno v ponos vsem, ki z ljubeznijo in svojimi rokami poskrbijo, da je lepota narave v njihovi bližini. V drugo skupino pa spadajo tisti ljubiteljski vrtičkarji, ki »vrtnarijo« malo drugače in sicer tako, da povzročajo škodo na vrtovih, cvetličnih koritih ter na vsem kar je povezano s vrtnarjenjem in cvetličarstvom. Temu bi lahko rekli »vrtnarski vandalizem«.

Takšen primer nočnega »ljubiteljskega« vrtnarjenja se je pripetil iz sobote na nedeljo v Cvetličarni Nuša Stupica na Viru pri Domžalah. Gre pa že za tretji primer »ljubiteljskega« vrtnarjenja pred to cvetličarno letos. Takoj po novem letu so se lotili božično-novoletne okrasitve pred cvetličarno, med drugim so porezali tudi žice okrasnih lučk. Mimogrede, to se je zgodil v isti noči, ko so neznani storilci zažgali komunalne zabojnike pred trgovskim centrom Top Shop. Zadnjič so se ljubiteljski vrtičkarji lotili vrtička pred cvetličarno in ga razdejali ter s tem lastnici povzročili veliko škode. Minuli vikend pa jo je ponovno pričakalo presenečenje: raztresena zemlja iz vrečk, lončnice postavljene na glavo, uničene dekoracije, z nožem prerezane stvari, ikebane zmetane v potok … Lastnico Nušo Stupico takšno ravnanje zelo žalosti, saj vandali poleg tega, da ji povzročajo škodo, obenem tudi uničujejo, kar so ustvarili za lepši izgled in za kar je vedno vloženo veliko truda. Po njenih besedah v njihovi cvetličarni skozi vse leto skrbijo, da je okolica cvetličarne lepo urejena, pri tem pa je dekoracija vedno prilagojena določenemu letnemu obdobju in posameznim praznikom. Sprašuje se še, le zakaj je potrebno, da nekdo uničuje tujo lastnino in izniči trud nekoga, ki skrbi za lepo okolico?

Takšno početje ne more biti v ponos tistim, ki to počnejo. Predvidevamo, da gre za skupino mlajših oseb, ki se pred svojimi vrstniki postavljajo s takšnimi dejanji. Le kako bi se odzvali njihovi starši, če bi vedeli na kakšen način vrtnarijo njihovi potomci? Mogoče ne bil odveč nasvet, da bi jih spomladi zaposlili na njihovem domačem vrtu. Bi bilo vsaj kaj koristnega od njih. Seveda ob predpostavki, da imajo doma vrt. Drugače jim pa kakšna javna dela v javno dobro ne bi nič škodila!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Cvetličarstvo Nuša Stupica
Komentarji uporabnikov