Vabljeni na sprehod po Domžalah z odkrivanjem slamnikarskih tovarn

Sprehod med tovarnami slamnikov v Domžalah

V Domžalah še vedno obstajajo stavbe in območja, ki pripovedujejo slamnikarske zgodbe. Vas zanima, kje so nekdaj izdelali milijon slamnikov na leto? Vabimo vas na sprehod po mestu z odkrivanjem slamnikarskih tovarn. Izhodišče za to izredno priljubljeno tematsko pot, ki je interpretacija dediščine, postavljene v urbani prostor, je Slamnikarki Muzej. Krožna pot nas bo popeljala mimo izbranih pomnikov, ki s svojimi zgodbami sestavljajo mozaik slamnikarske zgodovine Domžal.

Prva postaja bo Menačenkova domačija, ki je pomemben prostor domžalske kulturne dediščine. Hiša je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje kot bivališče in krojaška delavnica družine Ahčin. Od leta 2003 je domačija obnovljena in preurejena. Bivalni del hiše je namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori za likovne in muzejske razstave. Podstrešni prostor je namenjen stalni postavitvi umetniških del kiparja Franceta Ahčina, zunanji zeliščni vrt pa počitku.

Verjetno se tisti, ki ste že kdaj bili v Domžalah sprašujete, kaj počne tisti visoki dimnik na parkirišču nakupovalnega centra Mercator. Ne bojte se, tudi tam se bomo ustavili in vam vse razložili. Ko boste polni znanja o zgodovini slamnikarstva, a praznih želodčkov, se bomo ustavili v »Stari fabrki«, kjer postrežejo odlične burgerje in pice, poimenovane po starih tovarnah oz. krajih v občini Domžale.

Čisto na koncu nas bodo popeljali še po Slamnikarskem muzeju in nam pokazali, kako so včasih pletli kite in šivali slamnike.

Informacije:

  • Slamnikarski muzej in Menačenkova domačija (KD Franca Bernika), Ljubljanska c. 61, Domžale /www.kd-domzale.si /01 22 5050
  • Stara fabrka, Karantanska c.8, Domžale /www.starafabrka.si  /08 201 66 85
Avtor: TIC Domžale
Komentarji uporabnikov