Nova maša Tilna Oberwalderja Zupanca

Na župnijsko žegnanje v nedeljo, 12. julija 2020, je za župnijo Jarše še posebej slovesen dan. Ta dan bo ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortuanta v Grobljah svojo novo mašo obhajal novomašnik Tilen Oberwalder Zupanc. Novo mašo lahko v neposrednem prenosu s pričetkom ob 9.45 uri spremljate na našem portalu.

Zakrament mašniškega posvečenja je letos v Cerkvi na Slovenskem prejelo sedem novomašnikov. Pet jih prihaja iz ljubljanske nadškofije, eden iz Škofije Novo mesto, redovnik lazarist pa prihaja iz Nadškofije Maribor. Med letošnjimi novomašniki je tudi 25-letni Tilen Oberwalder Zupanc iz župnije Jarše.

Slovesno praznovanje nove maše so v župniji Jarše začeli v soboto, 11. julija 2020, pred župniščem, ko je ob 19. uri potekal sprejem novomašnika. Sledila je slovesna sv. maša s predajo novomašnega križa, po njej pa predaja daril novomašniku. Po sv. maši je sledilo druženje ob pecivu in pijači ter podoknica novomašniku.

Zaradi hitrega širjenja virusa Covid-19 ter zaradi spremenjenih ukrepov za zajezitev le tega, so se v župniji Jarše odločili, da spremenijo tudi potek praznovanja nove maše, ki bo v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah potekala v nedeljo, 12. julija 2020, ob 10. uri. V cerkvi bo mesto za domače, duhovnike, pevce in druge liturgične sodelavce, vsi ostali pa boste spremljali prenos preko ekrana na parkirišču. Tudi tu ste naprošeni, da se dosledno držite danih navodil in predpisov. Za vse bolne in ostarele ter vse, ki se slovesnosti nove maše ne boste mogli udeležiti, bo na portalu domžalec.si možnost spremljanja prenosa nove maše v živo in sicer s pričetkom ob 9.45 uri.

Novomašnik Tilen Oberwalder Zupanc. (Foto: Tatjana Splichal /Družina)

Tilen prihaja iz šestčlanske družine, v kateri je najstarejši od otrok. Prva leta svojega življenja je preživel v župniji Domžale, tam je prejel prve zakramente. Nato so se preselili na sosednjo Rodico, ki spada v župnijo Jarše. Po osnovni šoli v Domžalah in na Rodici se se vpisal na Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani, kjer je leta 2014 maturiral in se isto leto vpisal na Teološko fakulteto in v Bogoslovno semenišče.

“Prvih misli o duhovništvu se spomnim iz zgodnejših otroških let, ko sem v cerkvi opazoval duhovnika. V gimnaziji sem se zopet začel spraševati o duhovniškem poklicu. V domači župniji sem bil precej dejaven. Ob tem sem preprosto občutil veselje. Ena od pomembnih spodbud pri odločanju je bila molitev za duhovne poklice, še posebej na Brezjah. Ko sem videl, kako se ljudje tam vsak mesec zbirajo in prosijo za duhovnike, se mi je to zdelo kot potrditev mojih spraševanj o duhovništvu. Čas, ki sem ga preživel v semenišču, še posebno pa čas na pastoralni praksi v župnijah Dob, Zagorje ob Savi, Sveta Planina in Polšnik, mi je dal potrditev. Kot v času pred odločitvijo za vstop v semenišče, sem tudi zdaj to prepoznal po veselju, ki sem ga doživljal ob delu in življenju bogoslovca,” je Tilen o svoji odločitvi za duhovniški poklic povedal za tednik Družina.

Novomašna slovesnost bo potekala v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah. (Foto: Primož Krisper)

Za naš portal pa je novomašnik Tilen povedal, da je mašniško posvečenje, ki ga je skupaj s šestimi sošolci prejel v ponedeljek, 29. junija 2020, v ljubljanski stolnici, ključna stvar – s tem zakramentom namreč postaneš duhovnik: “Tako je bil zame to v teh dneh osrednji dogodek. Lahko rečem, da sem ob njem doživljal in razmišljal predvsem o tem, kako velik in nezaslužen dar je to za vsakega izmed nas. In kako nekaj neverjetnega je, da si Bog izbira nas, velikokrat uboge in slabotne ljudi, da postanemo njegovo orodje. Zato želim z vso zavzetostjo stopiti na delo in to, kar mi je zaupano, odgovorno izvršiti.

Ob tem se zavedam, kako nepogrešljiva je bila (in še bo) podpora mnogih ljudi. Gotovo ne bom mogel poplačati vsega, kar so mi dobrega storili. Kljub temu pa se želim vsem, znanim in tudi skritim dobrotnikom, ob začetku duhovniške poti zahvaliti. Temu je namenjena nova maša, to je prva maša, ki jo bom daroval v domači župniji. Vesel sem bil, ko sem videl, kako so župljani stopili skupaj in se povezali med sabo, ko so organizirali novomašne slovesnosti. Upam, da bo to zgled tudi za druge dogodke in sploh za življenje v naši okolici: kako lepo je lahko sobivati in sodelovati med seboj, če vsak pristopi z dobro voljo in pripravljenostjo storiti tisto, kar zna in zmore.”

Avtor: Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona, Viljem Kaker, Tatjana Splichal/Družina; Video: Mavrica Radomlje – VS Mengeš, Primož Krisper (posnetki iz zraka)

Komentarji uporabnikov
Tagi